Guide til thaimad
Råvarerne er billige, tilberedningstiden er
minimal, maden er mager, og smagen er krydret, pikant og meget mættende. Og så er
opskrifterne så simple, at selv et stort barn kan
lave dem. Er man passioneret kødspiser, kan
kødmængden evt. øges, og er man vegetar, kan
kød og fisk erstattes af bønner, svampe og tofu.
For at opnå den ægte thailandske smag skal man
først og fremmest sørge for at bruge nogle gode,
friske råvarer. Dåsetomater og frosne gulerødder duer ikke.
Dernæst skal man bruge nogle få, men nødvendige thailandske ingredienser: Uden citrongræs,
galangarod, limeblade og fishsauce bliver det
svært at ramme den helt rigtige lokale smag.
Efterhånden kan man få de fleste ingredienser i et
velassorteret supermarked. Mangler der en enkelt
ting, kan man klare sig uden eller bruge en af de
ingredienser, der er angivet som alternativ.
Basilikum: Thaierne bruger gerne "hellig" basilikum (basil
leaves),som har en fyldig smag med et strejf af anis. Brug evt.
almindelig basilikum som alternativ.
Citrongræs: Tyk stilk med frisk citronsmag. Nederste del og
yderste blade fjernes. Mest smag i den tykke ende. Kan erstattes med reven citron- eller limeskal.
Chili: Giver både smag og styrke i thaimad. Prøv dig forsigtigt
frem, de friske røde er lidt mindre stærke end de små grønne,
snittede stærkere end hele, frøene de stærkeste.
Fiskesovs: Lagret blanding af fisk, salt og vand. Salter som
sojasovs, meget vigtig i thaimad. Bruges til at afbalancere med
krydderier og aromatiske urter. Godt mærke er ’Squid Brand'
med en lille blæksprutte på. Alternativ: Soja- eller oystersauce
Galangarod: Thailandsk ingefær, som er stærkere og mere
parfumeret i smagen end almindelig frisk ingefær, som kan
bruges i stedet. Skal skrælles og hakkes fint.
Sød thailandsk basilikum: Den thailandske basilikum er mørkere og grovere
end den sydeuropæiske. Smagen er krydret med
undertoner af mynte og anis. Thailandsk basilikum
kan holde sig nogle dage i køleskabet og kan også
fryses. Endelig fås den på glas.
Alternativ: Almindelig basilikum.
Jasminris: Langkornede ris, der passer bedst til thaimad, skal
være lidt klistrede, når de er kogt.
Kaffir limeblade: Tykke blade med parfumeret og citronagtig
smag. Fås frosne i nogle indvandrerforretninger, køb godt ind,
de kan være svære at få fat på. Brug evt. limeskal i stedet.
Kokosmælk: Vigtig færdigvare i thaikøkkenet, består af pureret kokoskød tilsat vand. Jævner mange sovser og giver samtidig fin smag af kokos.
Koriander: Rod og stilke bruges som krydderi i f.eks. marinader, bladene mest som pynt. Kaldes også thailandsk persille.
Kæmperejer: Fås normalt frosne, men kan skaffes friske, evt. i
indvandrerbutikker.
Limefrugt: Meget brugt i thaimad. Syrlig med aroma og friskt
bitter. Kan erstattes med citron, især som saft.
Sambal oelek: Færdigvare af konserverede røde chilier, =
bruges direkte af glasset som krydret tilbehør, men er også
god i marinader og varme og kolde retter.
Sød chilisovs: Består af chili, eddike, sukker, salt og hvidløg,
fås som færdigvare.
Jordnødder: Jordnødder bruges især i satay-sovs,
men kan også give en god smag i
sammenkogte, især vegetabilske rettet.
Alternativ: Salte peanuts.
Powered by Froala Editor