Thaimad

Thaimad

Rød, grøn eller gul? Thaimad er nemt og sundt, og du kan proppe masser af grøntsager i. Styrken af karryen doserer du selv – og smagen varieres nemt med de lækre karrypastaer. Det perfekte valg på en dag, hvor det skal gå lidt stærkt.  

Powered by Froala Editor

Guide til thaimad

Råvarerne er billige, tilberedningstiden er minimal, maden er mager, og smagen er krydret, pikant og meget mættende. Og så er opskrifterne så simple, at selv et stort barn kan lave dem. Er man passioneret kødspiser, kan kødmængden evt. øges, og er man vegetar, kan kød og fisk erstattes af bønner, svampe og tofu.

For at opnå den ægte thailandske smag skal man først og fremmest sørge for at bruge nogle gode, friske råvarer. Dåsetomater og frosne gulerødder duer ikke. Dernæst skal man bruge nogle få, men nødvendige thailandske ingredienser: Uden citrongræs, galangarod, limeblade og fishsauce bliver det svært at ramme den helt rigtige lokale smag. Efterhånden kan man få de fleste ingredienser i et velassorteret supermarked. Mangler der en enkelt ting, kan man klare sig uden eller bruge en af de ingredienser, der er angivet som alternativ.

Basilikum: Thaierne bruger gerne "hellig" basilikum (basil leaves),som har en fyldig smag med et strejf af anis. Brug evt. almindelig basilikum som alternativ.

Citrongræs: Tyk stilk med frisk citronsmag. Nederste del og yderste blade fjernes. Mest smag i den tykke ende. Kan erstattes med reven citron- eller limeskal.

Chili: Giver både smag og styrke i thaimad. Prøv dig forsigtigt frem, de friske røde er lidt mindre stærke end de små grønne, snittede stærkere end hele, frøene de stærkeste.

Fiskesovs: Lagret blanding af fisk, salt og vand. Salter som sojasovs, meget vigtig i thaimad. Bruges til at afbalancere med krydderier og aromatiske urter. Godt mærke er ’Squid Brand' med en lille blæksprutte på. Alternativ: Soja- eller oystersauce

Galangarod: Thailandsk ingefær, som er stærkere og mere parfumeret i smagen end almindelig frisk ingefær, som kan bruges i stedet. Skal skrælles og hakkes fint.

Sød thailandsk basilikum: Den thailandske basilikum er mørkere og grovere end den sydeuropæiske. Smagen er krydret med undertoner af mynte og anis. Thailandsk basilikum kan holde sig nogle dage i køleskabet og kan også fryses. Endelig fås den på glas. Alternativ: Almindelig basilikum.

Jasminris: Langkornede ris, der passer bedst til thaimad, skal være lidt klistrede, når de er kogt.

Kaffir limeblade: Tykke blade med parfumeret og citronagtig smag. Fås frosne i nogle indvandrerforretninger, køb godt ind, de kan være svære at få fat på. Brug evt. limeskal i stedet.

Kokosmælk: Vigtig færdigvare i thaikøkkenet, består af pureret kokoskød tilsat vand. Jævner mange sovser og giver samtidig fin smag af kokos.

Koriander: Rod og stilke bruges som krydderi i f.eks. marinader, bladene mest som pynt. Kaldes også thailandsk persille.

Kæmperejer: Fås normalt frosne, men kan skaffes friske, evt. i indvandrerbutikker. Limefrugt: Meget brugt i thaimad. Syrlig med aroma og friskt bitter. Kan erstattes med citron, især som saft.

Sambal oelek: Færdigvare af konserverede røde chilier, = bruges direkte af glasset som krydret tilbehør, men er også god i marinader og varme og kolde retter.

Sød chilisovs: Består af chili, eddike, sukker, salt og hvidløg, fås som færdigvare.

Jordnødder: Jordnødder bruges især i satay-sovs, men kan også give en god smag i sammenkogte, især vegetabilske rettet. Alternativ: Salte peanuts. 

Powered by Froala Editor