Cookies

Den amerikanske cookie er ikke bare en småkage – den er tyk, sej og sprød og kan varieres i det uendelige.

Cookies

Nogle er med nødder, andre er med chokoladestykker og nogle helt tredje er med peanutbutter. Hvad for en cookie er din yndlings? Gå direkte til vores helt klassiske opskrift på cookies her.

Herunder finder du både klassiske og lidt anderledes opskrifter på den amerikanske småkage. Har du f.eks. prøvet at vende dem i krymmel eller servere dem med cremet topping? Hvis ikke er det bare om at komme i gang.

Tip: Bliver dine cookies for bløde, flade eller tykke, så få vores bedste tips og tricks til perfekte sprøde, seje og chewy cookies længere nede på siden.

Powered by Froala Editor

TIPS TIL COOKIE-OPSKRIFTERNE

En cookie er ikke bare en cookie. Du har måske prøvet at bage dine cookies for kort eller lang tid og set, hvordan det påvirker cookiens konsistens.

Det er ikke bare bagetiden, der påvirker dine cookies – det gør ingredienser og temperatur også.

Hvilken slags sukker skal jeg bruge i cookies?

I opskrifterne ovenover finder du mange måder at lave cookies på. Nogle er udelukkende med hvidt raffineret sukker, andre er med brun farin eller muscovadosukker, og nogle tredje er med en blanding af forskellige sukkerarter.

Almindeligt hvidt sukker giver ikke kun sødme til dine cookies, det gør også kagerne brunlige, da sukkeret karamelliseres i ovnen. Det hvide sukker gør samtidig cookies sprøde, da det absorberer fugtigheden i dejen. Når sukkeret i dejen smelter, flyder dejen ud og giver dig tynde og sprøde cookies.

Brunt sukker som farin og muscovadosukker er fugtigere end hvidt sukker, fordi det indeholder mere melasse. Melasse er det restprodukt, der er tilbage, når hvidt sukker udvindes – det er et brunt, tyktflydende produkt. Cookies med brunt sukker er derfor blødere og sejere i konsistensen.

En blanding af hvidt og brunt sukker giver dig lidt fra begge verdener: Sprøde og seje cookies.

Skal jeg bruge bagepulver eller natron i cookies?

I mange cookie-opskrifter bruges der både bagepulver og natron. Bagepulver gør cookies bløde, tykke og næsten kageagtige, hvorimod natron gør cookies sejere, tyndere og sprødere.

Bagepulver består af natriumhydrogencarbonat blandet med syre og lidt stivelse. Natron er egentlig det samme som bagepulver, bare uden syre.

Natron virker bedst i samspil med syre, da den ellers vil komme til at smage af soda. Syren kan bestå af f.eks. syrnede mælkeprodukter eller citronsaft.

I stedet for at blande mere væske i din kagedej, kan du tilføje både natron og bagepulver – på den måde får natron syre fra bagepulver, og du får en blanding af bløde, seje og sprøde cookies.

Hvor mange æg skal der i cookies?

Æg gør dine cookies luftige, sprøde og fulde af smag. Både hvider og blommer er med til at gøre noget godt for cookies. Æggehvider stabiliserer kagerne, og giver dem fugt. Æggeblommer er fyldt med fedtstoffer, der giver cookies masser af smag og sødme.

Bruger du få æg, får du en smuldrende cookie – bruger du derimod flere æg, får du en mere sej og chewy cookie.

Cookies uden æg er typisk tyndere og sprødere, da æg også fungerer som hævemiddel.

Hvor længe skal cookies bage og ved hvilken temperatur?

Det er altid en god ide at følge en opskrifts temperatur- og tidsangivelser. Du kan dog godt eksperimentere med at skrue op eller ned for varmen samt bage kagerne i kortere eller længere tid, afhængigt af hvilken konsistens du ønsker.

Sørg altid for, at ovnen er opvarmet, når du sætter cookies i ovnen. Bag kagerne på én plade ad gangen, så ovnen opretholder sin temperatur. Det er lige meget, om du bruger varmluft eller almindelig ovnvarme.

Bag cookies i ca. 8-12 minutter, alt efter hvordan du kan lide dem. Skal de være helt sprøde, giver du dem længere tid, og hvis de gerne må være seje og chewy, tager du dem ud lidt før. Husk, at de bliver hårdere, når de køler ned, så tag dem ud, før du tror, de er færdige.

Bager du cookies ved lav temperatur, bliver de sprøde og gennembagte. Ved højere temperatur bliver dine cookies sprøde udenpå og chewy indeni.

Hvorfor bliver mine cookies flade?

Hvis du synes, dine cookies bliver for tynde og flade, er der flere ting, der kan spille en rolle. Blandt andet hvilken form for sukker, du bruger, og om du bruger bagepulver eller natron.

Derudover kan det være, at dit smør er for blødt, når du mikser det med de andre ingredienser. En løsning kan være at lægge kagedejen på køl i 1-2 timer, inden du bager dem.

Det kan også være, at dejen ikke indeholder nok mel. Prøv at tilføje en smule mere mel, og se, om det gør forskellen.

Æltningen har også en betydning for resultatet. Du må endelig ikke ælte dejen for meget, da smørret bliver blødt, og sukkeret smelter, hvilket giver dig flade cookies.

Du kan også bruge en silikonemåtte, når du bager cookies, da måtten holder mere på formen, end almindeligt bagepapir gør.

Hvordan får jeg seje og chewy cookies?

Igen afhænger cookiens konsistens af de ingredienser, du bruger. Er du til seje og chewy cookies, er det en god idé at bruge brunt sukker samt æg. Tilsæt evt. ekstra æg, hvis du vil have dem mere seje.

Du må endelig ikke bage cookiesene for længe, for så bliver de sprøde hele vejen igennem. Kagerne må gerne være lidt ubagte i midten, så du opnår den seje konsistens.

Hvorfor bliver mine cookies bløde?

Bliver dine cookies ikke sprøde af at hvile på rist efter bagningen, har de måske fået for kort tid i ovnen. Giv dem et ekstra skud varme, og se, om det hjælper på blødheden. 

Det kan også være, at dejen har været for fugtig, inden den blev bagt. Tilsæt evt. lidt mere mel, hvidt sukker eller natron næste gang – så skal de nok blive sprøde!

For at bevare sprødheden i dine cookies, skal du opbevare dem i en lufttæt beholder. Et godt trick er at lægge en skive brød i dåsen, da brødet suger fugt til sig, så cookiesene forbliver sprøde.


Powered by Froala Editor