Koldskål – klassisk opskrift på kærnemælkskoldskål

Den klassiske koldskål er elsket af mange, og med denne opskrift er du sikret den lækreste hjemmelavede kærnemælkskoldskål. Den er nem og kræver ikke mange ingredienser.

Koldskål – klassisk opskrift på kærnemælkskoldskål
0-30 min.

(8)

April 19, 2023 af Susanne PalmqvistFoto: Columbus Leth

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

SÅDAN LAVER DU DEN BEDSTE KOLDSKÅL

Koldskål har den skønneste smag af sol og sommer med den syrlige friskhed fra kærnemælk og citron og skønne sødme fra vanilje. Mums, der er intet som en læskende skål koldskål på en varm sommerdag, uanset om du vælger at spise den til morgenmad, aftensmad, dessert eller som en lille snack.

Du skal ikke bruge mere end 5 ingredienser for at lave en klassisk koldskål, som smager meget bedre end den færdigkøbte fra supermarkedet. Hjemmelavet koldskål er nemlig den bedste, du kan få.

Med opskriften på hjemmelavet koldskål behøver du desuden ikke tænke over, om du kan købe koldskål året rundt, for hvis lysten opstår, kan du altid lave den selv. Det bedste af det hele er, at det kun tager et splitsekund.

Den hjemmelavede udgave er fyldt med smag og er ekstra cremet, og så kan du desuden tilpasse den lige efter dit humør. Følg vores tips og trick herunder, og så har du opskriften på den bedste koldskål til hele sommeren.

Hjemmelavet koldskål – sådan får du den helt rigtige smag

For at få den perfekte, cremede konsistens er det vigtigt, at du pisker æg, sukker og vanilje sammen i ca. 5 minutter. Kærnemælken er tykkere i konsistensen end almindeligt mælk, så den bidrager også til koldskålens cremethed.

Du kan også bruge halv kærnemælk og halv tykmælk eller ymer. Det er en smagssag. Ønsker du en mere gennemtrængende smag af vanilje, kan du bruge kornene fra en vaniljestang i stedet for vaniljesukker. Er du ikke til smagen af citron i din koldskål, kan du blot udelade det.

Hvad er koldskål lavet af?

Koldskål er en sød, kold suppe lavet af syrnede mælkeprodukter, sukker og æg. Den klassiske opskrift på koldskål består desuden af vanilje og citron, som er giver den velkendte søde og syrlige smag. Kombinationen af sødme og syre har gjort koldskål til en klassisk dansk sommerdessert, men i de varme måneder er koldskål til aftensmad og morgenmad også et hit!

Det er forskelligt, om koldskål laves på kærnemælk, tykmælk eller en blanding, men den mest traditionelle version er kærnemælkskoldskålen. Det gode ved hjemmelavet koldskål er, at du nemt kan tilpasse opskriften.

Koldskål uden kærnemælk

Kærnemælkskoldskål er en klassiker, og den syrlige, tykke kærnemælk er med til at give koldskålen sin karakteristiske smag og cremede konsistens. Du kan dog sagtens lave en god og smagfuld version uden kærnemælk. Det er nemt at erstatte kærnemælk i koldskål med andre syrnede mælkeprodukter. Du kan enten erstatte al kærnemælken eller blot dele af den. Bruger du tykkere eller federe mælkeprodukter sammen med kærnemælken, vil den færdige koldskål også få en tykkere og mere cremet konsistens. Alternativer til kærnemælk i koldskål:

  • Skyr
  • Græsk yoghurt
  • Tykmælk
  • Ymer
  • A38

Koldskål uden æg

Opskriften på koldskål indeholder traditionelt pasteuriserede æg. Har du ikke æg derhjemme eller vil du helst lave uden, kan du sagtens det. Du kan blot udelade æggene eller med fordel tilføje et lidt tykkere mejeriprodukt til kærnemælken. Et tykkere mejeriprodukt som tykmælk kan kompensere lidt for den konsistens og fedme, som æggene ellers ville tilføje. Vil du lav koldskål uden æg, finder du en god opskrift her.

Koldskål med frugt – lav koldskål med ekstra smag

En klassisk koldskål smages blot til med citron og vanilje, men hvis du vil give den et lille tvist, kan andre frugter give klassikeren en skøn smag. Kombinationen af koldskål med friske jordbær er altid et hit, men i stedet for at spise jordbærrene hele i, kan de blendes sammen med koldskålen. Hjemmelavet jordbærkoldskål har den fineste lyserøde farve og lækreste sommersmag.

Du kan også bruge andre bær, f.eks. hindbær, brombær, kirsebær eller en blanding. Vil du prøve en rigtig eksotisk koldskål, kan du bruge passionsfrugt. Prøv opskriften på passions-koldskål her.

Er du vil med den syrlige citronsmag i koldskål, kan du også prøve at udskifte den gule citron med dens grønne fætter og lave en ekstra syrlig limekoldskål.

Koldskål med kammerjunker

En klassisk koldskål skal selvfølgelig serveres med søde og sprøde kammerjunker. Om du spiser dem hele eller knuste, er helt op til dig, men hvis det skal være ekstra lækkert, skal du servere koldskål med hjemmebagte kammerjunker.

Der findes et utal af færdiglavede kammerjunker, du kan købe i supermarkederne, men det er næsten lige så nemt at bage det klassiske koldskålstilbehør selv. Opskriften på hjemmebagte kammerjunker kræver kun få, simple ingredienser. Kammerjunker skal bages af to omgange i ovnen. Først som en lille bolle og derefter skåret over i halve, så de får den karakteristiske form og sprødhed.

I dag kan man næsten ikke finde på at servere koldskål uden kammerjunker, og det er der faktisk en god grund til. De kammerjunker, vi spiser i dag, blev nemlig opfundet nogenlunde samtidig med kærnemælkskoldskålen, som vi kender den. Koldskål og kammerjunker har altså været et makkerpar siden tidernes morgen, og det er da en tradition, der er værd at holde i live!

Tilbehør til koldskål – inspiration til topping

Kammerjunker er den helt klassiske topping til koldskål. Der er dog også masser af andre lækre muligheder for knasende, sød eller frisk topping på koldskål, hvis vil du have alternativer til kammerjunkerne eller blot supplere de sprøde kager. Få inspiration til toppings til koldskål her:

Hvor længe kan koldskål holde sig?

Hjemmelavet koldskål kan holde sig 2-3 dage på køl. Du kan altid lugte, se og evt. smage på den, hvis du er i tvivl, om den er blevet sur.

Har du koldskålrester, du ikke når at spise, kan du også fryse koldskålen og tø den op og spise senere. Hvis du fryser koldskål, kan du også bruge det som en nem og lækker hjemmelavet is. Spis den frosne koldskål som den er, eller prøv at lave koldskålsispinde eller koldskåls-issandwich.

Rester af koldskål kan også trylles om til en lækker koldskåls-cheesecake eller koldskåls-panna cotta.

Koldskål er en sundere dessert

Koldskål er en relativt sund dessert sammenlignet med mange andre søde sager. Koldskål er nemlig ikke særlig kalorietung, da den er baseret på kærnemælk og modsat andre desserter har en relativt lavt indhold af tilsat sukker.

Det er lidt forskel på kalorieindholdet i de koldskål, du kan købe, da det afhænger af, hvilke mejeriprodukter de er lavet på, og hvor meget sukker der er i. Kalorieindholdet på koldskål ligger som regel mellem 60-80 kcal pr. 100 ml.

Denne opskrift på koldskål indeholder kun 184 kcal pr. person, hvilket svarer til en portion på ca. 250 ml. Det vil sige ca. 74 kcal pr. 100 ml.

Det lave kalorieindhold gælder koldskålen uden kammerjunker. Kammerjunkerne vil tilføje en del kalorier, men det kommer selvfølgelig an på, hvor mange du spiser. Vil du have en sundere udgave af koldskål, kan du spise den, som den er, eller med friske jordbær i stedet for kammerjunker.

Hvor stammer koldskål fra?

Koldskålens oprindelse går langt tilbage i den danske historie. For ja, koldskål er en dansk opfindelse, men den oprindelige koldskål er langt fra den, vi spiser i dag. Den første koldskål, som blev spist i 1700-tallet, blev lavet på vin eller øl og spist med frugt og udblødt brød.  

Først senere hen kom den en klassiske kærnemælkskoldskål, vi kender i dag. Dengang var det en kold suppe, der blev lavet, fordi det var en nem og billig spise. Da der skulle spares på maden og råvarerne, blev koldskålen i tidernes morgen spist med gamle, ristede brødrester, der gjorde, at den kolde suppe mættede mere.

I dag har koldskålen fået en lidt anden status, og vi har da også udskiftet det tørre brød med knasende kammerjunker, men rettens essens forbliver den samme. Det er nemlig stadig en supernem og billig spise at servere.

Måske du også kan li'