Jødekager – klassisk opskrift

24. oktober 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

De tynde, sprøde jødekager er kendt for deres julede drys af kanelsukker og mandelsplitter.

Bemærk
Køletid: 2 timer.

Ingredienser

Sådan gør du

Bland hvedemel, sukker, hjortetaksalt og ingefær i en skål. Riv skallen af citronen fint på et rivejern, og rør det i melblandingen.
Skær smørret i tern, og smuldr dem i melblandingen med fingrene. Pisk ægget sammen i en kop, og rør halvdelen af ægget i dejen. Saml dejen. Gem resten af ægget til pensling. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 2 timer.
Tænd ovnen på 200°. Rul dejen ud i ca. 3 mm’s tykkelse med en kagerulle på et meldrysset bord. Udstik dejen i små cirkler, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Bland sukker og kanel. Pensl kagerne med resten af det sammenpiskede æg, og drys lidt mandler og kanelsukker på.
Bag kagerne i ovnen i 8-10 minutter på næstøverste rille, til de er gyldne. Afkøl på en rist.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Tips og tricks til opskriften på jødekager

Det vigtigste, når du laver jødekager, er, at du endelig ikke ælter dejen for meget. Det er ligesom, når du laver mørdej, der heller ikke må æltes. Dejen skal kun lige samles, for ellers risikerer du, at småkagerne bliver seje og kedelige fremfor sprøde og lækre.

Er du bange for at komme til at ælte dejen for meget, kan du hakke smør og melblandingen sammen med en foodprocessor eller minihakker. Så undgår du at røre for meget ved dejen, inden den samles med æg.

Hvorfor kalder man det jødekager?

Den klassiske julesmåkage med sukker og kanel på toppen har sit navn helt tilbage fra 1800-tallet, hvor kagen mindede bagere om kager med eksotiske krydderier fra jødiske bagerier. 

Kan krydderierne undlades?

Kanelsukker er jødekagens kendetegn, så du kan ikke undlade drysset på toppen af småkagerne. Du kan dog godt undlade ingefær og citronskal, hvis du ikke har disse ingredienser på lager. Begge dele er dog med til at give småkagerne en dejligt krydret smag.

Hvad gør hjortetaksalt i jødekagerne?

Hjortetaksalt er et hævemiddel, der giver småkagerne fylde samt en sprød overflade. Det mærkelige navn stammer fra dengang, produktet blev fremstillet af hjortetakker fra dyr. 

Kan man fryse dejen til jødekager?

Du kan sagtens fryse småkagedejen til jødekager. Lav evt. en stor portion, og frys halvdelen ned, så du har til hele julen. Læg dejen på et stykke husholdningsfilm, og form den til en aflang pølse. Så er den klar til at blive skåret i skiver og bagt, næste gang du får lyst til jødekager. Så slipper du også for at rulle dejen ud. 

Hvordan undgår man, at jødekager bliver bløde?

I videoen ovenover kan du se alle vores gode råd til at undgå bløde småkager. Der er nemlig en række tommelfingerregler, der er gode at huske, når du bager jødekager. Det handler blandt andet om ovnens indstilling, afkøling og opbevaring. Du kan f.eks. lægge en sukkerknald eller et stykke brød ned i dåsen med jødekager, som kan suge fugten til sig, så dine småkager forbliver sprøde og lækre.

Er dine småkager allerede blevet lidt bløde, kan du give dem et par minutter i ovnen og lade dem køle af på en rist bagefter. Du kan også lade være med at bage alle småkagerne på én gang, så de ikke ligger og bliver bløde. Se tippet med nedfrysning længere oppe. 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar