Marmorkage – klassisk opskrift

23. marts 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Marmorkage er en skærekage med tigerstriber. Lav striberne ved helt enkelt at hælde en mørk og en lys dej skiftevis i springformen uden at røre rundt. Du kan også bage marmorkagen i en sandkageform.

Bemærk
Afkøling: Mindst 2 timer.

Ingredienser

Udstyr

1 springform, ca. 24 cm i diameter

Sådan gør du

Tænd ovnen på 180°. Smelt smør i en lille gryde, og lad det køle en smule af. Læg bagepapir i bunden af springformen, og smør kanterne.
Pisk æg og sukker sammen med et almindeligt piskeris (ikke elpisker) i en skål, indtil massen bliver cremet. Rør det smeltede smør i, og tilsæt hvedemel og salt. Rør dejen jævn og glat.
Hæld halvdelen af dejen over i en anden skål. Rør vaniljesukker i den ene portion dej, og rør kakao i den anden, så du får en lys og en mørk kagedej.
Læg skiftevis store spiseskefulde af den lyse og den mørke dej i formen, indtil al dej er brugt. Der skal ikke røres mere herefter – så bevarer kagen bedst sit marmorerede udseende.
Bag kagen i ovnen i 35 minutter. Den må gerne være blød i midten. Stil formen til afkøling på en rist, og sæt den herefter på køl i mindst 2 timer. Skær kagen i mindre stykker, og servér.

Tip!

Vil du gerne have den klassiske form? Så bag kagen i en sandkageform på 1 liter. Giv den i så fald 45-50 minutter i ovnen.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Tips og tricks til opskriften på marmorkage

Marmorkage er en sand klassiker, når det kommer til de gode, gammeldags skærekager. Den lækre kage med det flotte mønster er da også ganske simpel at bikse sammen. Den er nemlig en kombination af sandkage og chokoladekage, hvis eneste forskel er, at der er vaniljesukker i den ene kagedej og kakaopulver i den anden. Så du behøver ikke bruge ret lang tid i køkkenet, før der er duftende, lun marmorkage til kaffen!

Hvordan får marmorkagen sit flotte mønster?

Du behøver faktisk ikke at gøre andet end at hælde dejene sammen, som opskriften foreskriver. Men vil du være ekstra sikker på, at mønsteret viser sig, når du skærer i kagen, kan du køre et lille træspyd i zigzag-mønster igennem den rå kagedej, når du har hældt den i formen. Rør ikke så meget, at dejene blander sig helt sammen.

Kan jeg fryse marmorkage?

Du kan sagtens fryse marmorkage. Lad kagen tø op ved stuetemperatur, og varm den ikke i ovnen. Så bliver den nemlig nemt tør i kanterne.

Hvor længe kan marmorkage holde sig?

Marmorkagen holder sig frisk i en lufttæt beholder ved stuetemperatur i 5-6 dage. Den bliver hurtigere tør, hvis du opbevarer den på køl – det er dog nødvendigt, hvis du har toppet den med glasur eller frosting, der indeholder æg eller mejeriprodukter.

Marmorkage med chokolade

Skal marmorkagen være ekstra luksuriøs, kan du skifte kakaopulveret ud med mørk chokolade. Brug ca. 75 g smeltet chokolade til opskriften til 10 personer.

Marmorkage med appelsin

Hvis du vil give den klassiske marmorkage lidt ekstra, kan du tilføje en smule revet appelsinskal. Enten blot til chokoladedejen eller inden du deler de to kagedeje.

Marmorkage med glasur

Har du lyst til et lag glasur ovenpå din nybagte marmorkage? Rør en glasur af vand, flormelis og evt. kakaopulver, eller prøv denne opskrift på marmorkage med glasur:

Prøv også: Klassisk choko-kokoskage med glasur

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar