Pariserbøf med det hele – klassisk opskrift

En pariserbøf er en klassisk dansk ret, hvor en hakkebøf serveres på et stykke brød med rå æggeblomme, kapers, rødbeder og peberrod på toppen. Denne opskrift er både nem og lækker!

Pariserbøf med det hele – klassisk opskrift
31-60 min.

(3)

April 18, 2021 af Louisa LorangFoto: AOP

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

SÅDAN LAVER du klassisk pariserbøf med det hele

Selvom navnet siger noget andet, er pariserbøf slet ikke fransk, men derimod en dansk klassiker, der er blevet en traditionsrig spise til både frokost og aftensmad. Det er der egentlig ikke noget at sige til, for pariserbøf er et lækkert og mættende måltid fyldt med smag, som tilmed er både billigt og nemt at lave!

Uanset om du skal have gæster til middag, forkæle dig selv til frokost eller blot have en god, nem hverdagsret, så passer den klassiske pariserbøf på tallerkenen.  

Hvordan laver man pariserbøf?

Den klassiske opskrift på pariserbøf består af en skive ristet eller stegt brød med en stegt hakkebøf og et væld af toppings. En klassisk pariserbøf serveres med en æggeblomme, kapers, revet peberrod, rødløg og syltede rødbeder. Det er ikke alle, der er til de mange toppings, så de kan sagtens udelades. Kapers, rødløg, peberrod og rødbeder kan nemt serveres ved siden af i små skåle, så man selv kan tilføje topping.

Her får du en opskrift på pariserbøf med syltede rødbeder, der kun tager et øjeblik at lave. Skal retten hurtigt på bordet, kan du dog sagtens købe syltede rødbeder i stedet for at lave dem selv.

Hvilken slags brød bruges til pariserbøf?

Klassisk pariserbøf serveres på franskbrød. Nogen mener endda, at det er derfor, den er blevet navngivet efter den franske by. Du kan også sagtens bruge andre typer lyst brød, som toastbrød eller ciabattabrød. Vil du have en lidt mere rustik udgave, kan du også bruge surdejsbrød eller rugbrød.

Brødet til pariserbøf steges sprødt på en varm pande med smeltet smør eller olivenolie. Vil du gerne spare på fedtstoffet, kan du også tørstege brødet eller riste det på en brødrister. Det smager dog mest autentisk, hvis bøffen serveres på hvidt brød stegt i smør, man både kan se og smage den gyldne smørstegte overflade.

Hvordan steger man en pariserbøf?

Der er forskellige holdninger til, hvordan en pariserbøf skal steges. I nogle opskrifter lægges det rå hakkekød ovenpå brødet og klemmes sammen omkring brødet, hvorefter det hele steges sammen. I denne opskrift steges bøffer og brød hver for sig og samles til sidst. Du kan vælge lige den tilberedning, du foretrækker. Det vigtigste er, at pariserbøffen bliver både sprød og saftig.

I denne opskrift formes det hakkede oksekød til bøffer og steges på en pande i olivenolie. Du kan også tilsætte en klat smør, for at give god smag til pariserbøffen. Pariserbøf steges ligesom du ville stege en almindelig god hakkebøf. Varm en pande op med olie, tilsæt eventuelt smør, lad det bruse af og læg herefter bøfferne på den varme pande. Steg først bøfferne et par minutter på hver side, så de får en god stegeskorpe. Skru herefter ned til middel varme og lad bøfferne stege færdige i 3-4 minutter på hver side, afhængig af tykkelsen.

Vil du give din pariserbøf ekstra smag, kan du lave bøfferne ud af en rørt fars. Tilsæt nogle af ingredienserne, der bruges i topping, som rødløg og kapers, til det hakkede oksekød og rør det sammen med et æg eller to.  

Kan man lave pariserbøf i ovn?

Pariserbøf er en lækker ret at servere for gæster til frokost eller middag. Det kan dog være svært at stege en større mængde bøffer, der skal være klar på samme tid. Men så kan du heldigvis lave pariserbøf i ovn. Start med at brune bøfferne af på panden steg dem derefter færdig i ovnen på en bradepande eller i et ovnfast fad. Så kan du nemt servere en varm, saftig pariserbøf til alle gæsterne samtidig.  

Brødet til pariserbøfferne kan også ristes i ovnen, hvor du nemt kan riste mange skiver ad gangen, enten før, efter eller imens bøfferne steges. Sådan kan du nemt servere pariserbøf til mange!

Pariserbøf med æggeblomme – rå æg eller pasteuriseret æg?

Bøffen serveres på klassisk vis med en rå æggeblomme. Fødevarestyrelsen fraråder ikke længere at undgå rå æg, da risikoen for salmonella er forsvindende lille. Du kan dog helt selv vælge, om du bruger rå eller pasteuriseret æggeblomme. Den rå æggeblomme er flottere, når pariserbøffen serveres, men den pasteuriserede giver samme gode, cremede og fede smag. Hvis du ikke er til den rå æggeblomme, kan du servere den med spejlæg eller pocheret æg i stedet.

Er pariserbøf dansk?

Der er vist ingen, der ved, hvem der har opfundet pariserbøf, men man mener, at det er en dansk ret. Selv om navnet sender tankerne til den franske hovedstad, er pariserbøf sandsynligvis en ret med dansk oprindelse. Den klassiske ret kan dog være fransk inspireret, da flere af råvarerne, som kapers og rå æggeblomme, er populære i det traditionelle franske køkken.

Det siges også, at retten har fået sit franskklingende navn, fordi den serveres på franskbrød, til trods for at det heller ikke er fransk. Uanset hvorfra pariserbøf oprindes, er det i hvert fald blevet en traditionel, dansk klassiker, og sådan en lækker hverdagsret, tager man da gerne æren for.

Måske du også kan li'