Naanbrød

Naanbrød har rødder i det indiske køkken og er nemme at bage selv. Naanbrød skal hverken hæve eller bage i ovnen, men blot steges på en brandvarm pande.

Naanbrød
0-30 min.

(5)

August 1, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

stk.

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

HURTIG OPSKRIFT PÅ HJEMMELAVET NAANBRØD PÅ PANDEN

Her får du en opskrift på naanbrød, der vil få dig til at fortryde, at du ikke før har bagt brødet selv! Jovist kan naanbrød nemt købes i supermarkedet, men serverer du det hjemmelavet lige fra den varme pande, smager de bare dét bedre – og så er de nemmere at lave, end man skulle tro. Faktisk tager det ikke meget mere end 20 minutter, og det skyldes, at dette naanbrød hverken skal hæve eller bage i ovnen, men i stedet steges på panden. 

Gør lidt ekstra ud af det, når du skal servere indisk dahl eller butter chicken, og lav dine egne naanbrød fra bunden. Det er bestemt tiden værd!

HVAD ER NAANBRØD?

Har du været på indisk restaurant, er du helt sikkert stødt på de lækre fladbrød; naanbrød. Ordet naanbrød kommer af det persiske ”nān”, som på dansk betyder brød, hvilket da også meget sigende for, hvad vi har med at gøre. Naanbrød er nemlig et fladt, pandestegt brød med rund eller oval form af ca. 1 cm tykkelse. Brødet er særligt kendt fra det indiske og pakistanske køkken, hvor man spiser brødet til mange ris- og karryretter. Her nydes brødet både som tilbehør, men også som ske, siden risen kan skovles op på det flade brød.  

Modsat det lignende indiske brød chapati indeholder naanbrød gær/bagepulver og også gerne et mælkeprodukt, hvilket giver et fyldigere, blødere og mere luftigt brød. Smagen af naan beskrives måske bedst som smagen af smeltet smør, hvedebrød og nigellafrø, som er Asiens svar på birkes med en kraftig peberagtig smag (og en snert af karse, vil nogen mene).

SÅDAN TILBEREDER DU BEDST NAANBRØD PÅ PANDEN

Når dit naanbrød er klar til en tur på panden, er det først og fremmest vigtigt, at den er brandvarm. Dog må et naanbrød ikke være hårdt i skorpen, så begynder den at tage for meget farve og blive sprød, skal brødet hurtigst muligt af panden. Hav for øje, at et naanbrød bør være blødt og bevægeligt. Når brødet er klart og formet, skal det steges i ca. 30 sekunder på hver side i lidt olie eller smør. Du ved, at naanbrødet skal vendes, når det har fået mørke/sorte pletter. 

Du kan også bage naanbrød i ovnen

Nogle foretrækker at bage naanbrød i ovnen, fordi der tilsættes mindre fedtstof, end der gør på panden. Det er en smagssag, hvordan man bedst kan lide det indiske fladbrød, men i ovnen skal det tilberede ca. 9-10 minutter ved 250° over- og undervarme – gerne på en forvarmet bagesten.

HVAD SERVERES NAANBRØD TIL?

Ikke overraskende passer naanbrød i særdeleshed godt til indiske retter, eftersom Indien er ophavsland til madbrødet. Det er særligt til varme, krydrede retter som butter chicken, indisk dahl, chicken tikka masala og indisk curry, at naanbrødet gør sig (næsten) uundværligt! Nogle spiser det med smør ved siden af, mens andre bruger naanbrødet som en ske til at skovle med. Du kan dog også sagtens servere brødene til en hvilken som helst anden gryderet eller suppe – evt. bagt i ovnen med revet cheddar på toppen. 

Et andet take på naanbrød: pizzabund!

Har du naanbrød tilbage, som du ikke kan nå at spise, kan du altid fryse det ned. MEN, du kan også give naanbrødet en helt ny identitet ved at kombinere det indiske og det italienske køkken: Ja, du kan nemlig bruge naanbrødet som pizzabund! Kom blot din yndlingstopping på naanbrødet, f.eks. tomatsovs, frisk bøffelmozzarella, chorizo og basilikum, og bag det i ovnen, til osten er smeltet og skorpen gylden. Dét kalder vi hurtig pizza. 

Se også: Naanbrød-pizza med krydret lam og feta

TIPS TIL OPSKRIFTEN PÅ NAANBRØD

  • Er du glad for hvidløg, er det oplagt at komme hvidløg i dejen, inden naanbrødet steges på panden. Det giver sådan en skøn smag til brødet! Tilføj derudover finthakket frisk persille eller koriander til dejen, som ligeledes giver ekstra smag.
  • Du får de bedste naanbrød, når du bruger cremefraiche eller græsk yoghurt, da det giver de blødeste og lækreste brød.
  • Du kan også vælge at bage dit naanbrød med gær frem for bagepulver og natron. Nogle vil mene, at det giver et luftigere naanbrød, fordi brødet skal hæve, før det tilberedes.
  • Har du rester tilbage, kan naanbrød sagtens fryses ned! Du kan også med vilje lave en dobbeltportion, så der altid er naanbrød klar til det næste indiske måltid. 

Måske du også kan li'