Lammekølle med flødekartofler

10. marts 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Lammekølle smager dejligt, når den steges med en masse krydderier og friske krydderurter. Servér med flødekartofler og salat, og du har et mættende og fuldendt måltid.

Bemærk
Ovntid: Ca. 1½ time.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200°. Læg lammekøllen i en stor bradepande. Pil og hak hvidløg fint. Skræl og riv ingefær fint. Pluk rosmarin og timian, og hak dem fint. Bland hvidløg, ingefær, krydderier, citronsaft, honning og olie i en skål, og krydr med salt og peber.
Smør lammekøllen ind i halvdelen af krydderblandingen. Sæt køllen i ovnen. Fordel resten af marinaden på kødet efter ca. 1 time, og steg lammekøllen færdig i ovnen, til kødet er mørt, ca. 1½ time i alt. Brug evt. et stegetermometer, som stikkes ind på det tykkeste sted uden at ramme benet. Ønskes kød med rosa kerne, skal stegetermometeret vise 65°. Ønskes kødet gennemstegt, skal det vise 75°.
Lad lammekøllen hvile i 10-15 minutter. Skær kødet i tynde skiver lige inden servering.
Tænd ovnen på 200°. Skrub kartoflerne. Skræl sellerien, og skær den i 2-3 store bjælker. Skær kartofler og selleri i tynde skiver med en skarp kniv eller på en mandolin. Smør et ovnfast fad med smør i bunden og på siderne, og fordel kartoffel- og selleriskiverne i fadet. Hæld fløden over, og krydr med salt og peber.
Riv osten groft på et rivejern, og drys den over kartofler, knoldselleri og fløde. Bag retten i ovnen i 35-40 minutter, til overfladen er gylden. Tjek med en spids kniv, om kartoflerne er helt møre.
Tænd ovnen på 200°. Fordel nødderne på en bageplade med bagepapir, og rist dem i ovnen i 8-10 minutter, indtil de begynder at dufte. Lad dem afkøle, og hak dem groft.
Skyl grønkålen, og rib den ved at rive de grønne blade fra stænglerne. Kassér stænglerne, og hak de grønne blade. Kassér de yderste blade fra julesalaterne og radicchioen, og hak salaterne groft. Skyl og tør feldsalaten. Bland grønkål, julesalat, radicchio og feldsalat i en skål.
Skræl gulerødderne, og skær dem i helt tynde strimler med en tyndskræller eller en almindelig skrællekniv. Skyl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i tynde både. Læg gulerodsstrimler og æblebåde midt på salaten, og drys med hakkede hasselnødder.
Rør cremefraiche, honning, sennep, eddike og olie sammen i en skål. Krydr med salt og peber, og dryp dressingen over salaten. Servér lammekøllen i skiver med flødekartofler og salat.

Tip!

Køb lammekød, som er mærket med alderen på lammet ved slagtning. Ved 6 måneder og derunder har lammekødet typisk en mild smag. Skulle der blive noget lammekød tilovers, er det perfekt fyld i pitabrød dagen efter. Skær kødet i små stykker, og steg det i olie på en pande.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Nem opskrift på langtidsstegt lammekølle med tilbehør

Det er ikke alle, der er vilde med lam, men vi vil vove at påstå, at det i så fald er, fordi man ikke har fået en lammekølle, der er tilberedt rigtigt eller serveret med passende tilbehør.

Lammekølle er nemlig et fantastisk stykke kød, der er både mørt og fuld af smag, når det er tilberedt korrekt. Lam er især populært til påske, men det kan nemt spises året rundt med tilbehør af sæsonens råvarer, hvad end det er nye kartofler og friske asparges eller kålsalat og bagte rodfrugter. Rester af lammekølle smager også skønt i f.eks. pitabrød med tzatziki eller hummus.

Lam er måske ikke det kød, du har mest erfaring i at tilberede, men frygt ej. Det er nemt at tilberede en lækker, saftig lammekølle, og der er endda flere måder, du kan gøre det på, uanset om solen pludselig kalder på grillkød eller du har mange timer til en god langtidsstegning. Få de bedste tips og trick til at tilberede en perfekt lammekølle lige her.

Sådan tilbereder du lammekølle

Inden lammekøllen steges eller grilles, er det en god idé at pudse kødet af og give det god smag med en marinade eller krydderirub.

Start med at pudse lammekøllen ved at skære store fedtklumper og eventuelt brusk af. Rids let lammekøllens overflade med en skarp kniv.

Bland en god marinade eller rub med krydderier, der kan give lammekøllen god smag. I denne opskrift har vi lavet en smagfuld marinade på olivenolie med friske krydderurter, hvidløg, ingefær, citron og honning. Lammekøllen smøres ind i marinaden bør før og under stegningen, så den får masser af god smag.

Marinade til lammekølle

Det kan være en god idé at smøre lammekøllen ind i en marinade eller rub, så kødet får lidt ekstra smag fra krydderier og krydderurter. Det er ikke alle, der er vilde med den rene smag af lam, men med den rigtige tilberedning og god marinade, smager lam fantastisk.

Det helt nemme og klassiske tilbehør til stegning af lammekølle er rosmarin og hvidløg. Så skal du blot mase hvidløgsfed og rosmarinkviste ned mellem de snittede riller i overfladen på lammekøllen, inden den kommer i ovnen eller på grillen.

Selv om rosmarin og hvidløg giver en skøn smag, er der også mange andre muligheder for at marinere lammekøllen. Du kan f.eks. bruge andre friske krydderurter, såsom mynte, persille og timian. Bland gerne de friske krydderurter med olivenolie og citronsaft og -skal, og pensl blandingen på lammekøllen.

Du kan også gnide lammekøllen i en lækker krydderiblanding af stødte krydderier, f.eks. spidskommen, paprika, korianderfrø og kanel.

Hvor meget skal en lammekølle have?

En lammekølle skal steges hel på benet, hvilket gør den til et stort stykke kød, der godt kan være svært at vide, hvor længe det skal tilberedes. En lammekølle skal nemlig have en vis kernetemperatur hele vejen igennem, men den må samtidig ikke få for meget, da kødet bliver tørt, sejt og får en kedelig ulden smag.

Der er flere måder at tilberede en lammekølle på, og det kan være lækkert at lave lammekølle både i ovn og på grill. Om du vælger det ene eller det andet, afhænger af dine præferencer, og hvor lang tid du har. Vil du gerne langtidsstege lammekøllen, er det optimalt at tilberede i ovn eller endda i sous vide. Om sommeren er det dog superlækkert at lave grillet lammekølle, og grilltilberedningen giver en skøn grillet og røget smag til den rustikke lammekølle.

Det er svært at sige en præcis tilberedningstid for en lammekølle, da de kan variere meget i størrelse og alle ovne eller grill er forskellige. Derfor er det bedre at måle, hvor meget en lammekølle skal have med et stegetermometer, der måler kødets kernetemperatur. Det vil sige den temperatur, der er inderst i kødet eller tættest på benet i en lammekølle.

Lam kan tilberedes både rosa, medium og gennemstegt, og du kan nemt tilpasse tilberedningen efter dine præferencer. Her kan du se, hvad kernetemperaturen skal være for at stege rosa, medium eller gennemstegt lam:

  • Rosa: ca. 58-60°
  • Medium: ca. 70°
  • Gennemstegt: ca. 75°

Hvis du gerne vil stege en god lammekølle, der er godt tilberedt, men stadig lidt rosa, kan du gå efter, at lammekøllen er færdig, når den har en kernetemperatur på 65°.

Hvordan måler man kernetemperatur?

Du måler kernetemperaturen på en lammekølle ved brug af et stegetermometer. Kernetemperaturen beskriver det sted, hvor varmen er længst om at nå, altså midt i kødet. På en lammekølle, er kernetemperaturen den temperatur, der er i kødet tættest på benet. Når du skal måle kernetemperaturen på en lammekølle, skal nålen på stegetermometeret stikkes ind, hvor kødet er tykkest og derefter helt ind til benet.

Opskrift på langtidsstegt lammekølle i ovn

I denne opskrift steges lammekøllen i ovnen ved almindelig høj varme. Dette er den hurtigste og nemmeste måde at tilberede en lammekølle og resultatet er stadig rigtig lækkert. Ved tilberedning af lammekølle i ovn, skal den have ca. 1½ time i alt ved 200°.

Du kan dog også langtidsstege dit lammekød – så bliver kødet endnu mere mørt. I så fald skal lammekøllen have længere tid i ovnen ved lavere temperaturer.

Følg opskriften ovenover, men indstil i stedet din ovn på 150° i trin 1. Steg lammekøllen i 2-3 timer. Fordel resten af marinaden over kødet, når halvdelen af tiden er gået.

Stegetiden for lammekøllen kan variere efter ovn og størrelse på køllen. Det er derfor altid en god idé at bruge stegetermometer. Du kan nemlig sagtens opleve, at lammekøllen skal have både længere og kortere tid, end opskriften siger.

Sådan laver du lammekølle på grill

Det er både lækkert og nemt at tilberede lammekølle på grill, og en grillet lammekølle passer perfekt til en frisk sommersalat. Lammekøllen klargøres som normalt med salt, peber og krydderier, hvorefter den lægges på grillen og grilles i 1-1½ time. Brug stegetermometer til at tjekke, præcis hvornår lammekøllen når den rigtige kernetemperatur.

Du kan grille lammekølle på almindelig kuglegrill eller gasgrill. Det vigtigste er, at grillen er stor nok til, at lammekøllen kan grilles ved indirekte varme, dvs. ikke direkte over varmen.

Ved brug af kulgrill, skal kullene ligge langs siderne af grillen, mens lammekøllen placeres i midten af grillen på en rist. Herefter lægges låg på grillen, og lammekøllen tilberedes ved indirekte varme.

Bruger du gasgrill skal grillen indstilles på indirekte varme, ca. 185°. Du kan eventuelt gøre brug af et rotisseri, hvis du har et. Så får lammekøllen en jævn tilberedning hele vejen rundt.

Kan man lave lammekølle med sous vide?

Du kan altid sikre dig ekstra mørt kød, hvis du tilbereder med sous vide, og det gælder også for lammekølle. Det sværeste er nok at finde en pose, der er stor nok til hele lammekøllen, men resten af tilberedningen er nem.

Sous vide er en nem og lækker tilberedningsmetode, hvis du vil langtidstilberede en lammekølle. Alt efter hvor god tid, du har, og hvor mør lammekøllen skal være, kan den tilberedes i sous vide mellem 8-12 timer og helt op til 24 timer, hvis den skal være ekstra mør. For en traditionel tilberedning af lammekølle, der skal kunne skæres i skiver, skal du sigte efter 8-12 timer i sous vide. Den langsomme tilberedning giver også mulighed for at lave en braiseret lammekølle, der er så mør, atkødet kan trækkes fra benet i stil af pulled pork. Prøv f.eks. opskriften her.

Alt efter om du ønsker at tilberede lammekøllen rosa, medium eller gennemstegt, skal den have mellem 55-65° i ca. 10 timer. Jo højere temperatur, jo mere gennemstegt.

Efter timerne i sous vide er lammekøllen færdig og klar til at blive spist. Ved tilberedning i sous vide får lammekøllen dog ikke den sprøde stegeskorpe, som den får ved traditionel tilberedning i ovn eller på grill. Du kan dog sagtens give lammekøllen stegeskorpe ved at give den 10-15 minutter i ovnen efter tilberedning i sous vide. Afslut eventuelt med at par minutter under grill for en helt sprød skorpe på kødet.

Hvor lang tid skal en lammekølle hvile?

Når lammekøllen er stegt færdig, er det vigtigt, at den får lov til at hvile, inden den skæres ud. Hvis lammekøllen skæres ud med det samme, vil al saft og kraft forsvinde fra det lækre lammekød. Husk derfor at sætte tid af til hviletid, når du skal tilberede lam og andet kød. Når lammekøllen er færdig i ovnen eller på grillen, skal den gerne hvile i 10-20 minutter, inden den skæres ud og serveres. Lad lammekøllen hvile utildækket, så kødet ikke fortsætter med at tilberede.

Sådan skærer du en lammekølle ud

Det kan godt virke lidt svært at skære en lammekølle, da det lækre stykke kød sidder fast på et stort ben. Derfor er første skridt i at skære en lammekølle ud at fjerne de store stykker kød rundt om benet. Starter du med at fjerne lammekødet fra køllen, er der mindre spild, og du kan lettere skære nogle passende skiver af lammekøllen.

Når du lægger første snit på lammekøllen, kan du med fordel gribe fat om benet og stille køllen på højkant. Vend køllen, så den buede del vender mod dig selv. Så har du siderne med mest kød på pegende udad. Skær i store, præcise snit så tæt på knoglen, som du kan komme til. Det giver de største og flotteste stykker kød, der efterfølgende kan skæres i mindre skiver og serveres.

Eventuelle rester af lammekødet eller mindre stykker, der sidder tilbage på benet kan pilles af og gemmes til biksemad eller fyld i pitabrød, wraps eller sandwiches.

Tilberedning af lammekølle fra frost

Mange køber lammekølle fra frost, og det er der intet i vejen med. Det er dog vigtigt, at kødet optøs korrekt. Det kan godt tage op til 24 timer at optø en lammekølle, da det er et stort stykke kød.

En frossen lammekølle skal optøs langsomt i køleskabet, indtil den er helt tøet op. Således holder lammekødet bedst på saften, og det mindsker risikoen for bakterier. Tag gerne lammekøllen ud af fryseren ca. et døgn før, den skal tilberedes. Så sikrer du dig, at den er helt optøet og stadig fuld af smag.

Godt tilbehør til lammekølle

Lam er et taknemmeligt stykke kød, der passer godt til alt fra sommerens friske grøntsager med en syrlig dressing til vinterens sammenkogte rodfrugter og tørrede frugt. I denne opskrift serveres lammekøllen med tilbehør i form af flødekartofler og grøn salat, som er en dansk klassiker.

Flødekartoflerne kan sagtens komme i ovnen samtidig med lammekøllen – de skal blot have lidt længere tid ved denne temperatur. Giv gerne kartoflerne 1 time, og tjek om de er færdige ved at stikke i dem med en gaffel. Se også vores klassiske opskrift på flødekartofler.

I vinterhalvåret er lammekølle med tilbehør af ovnbagte rodfrugter en skøn, hjertevarmende ret. Her kan du nemt tilberede rodfrugterne i samme fad som lammekøllen, så både lam og grønt får skøn smag fra hinanden og andre krydderier.

Kartofler er skønt tilbehør til lammekølle, og om sommeren er råstegte kartofler et friskt og lækkert alternativ til flødekartoflerne. Især hvis du serverer en god hjemmelavet tzatziki til.

Laver du lammekølle på grillen, er det oplagt også at lave tilbehøret på grillen, f.eks. i form af grillede grøntsager. Foren det grillede lam og grøntsager med en frisk yoghurtdip med krydderurter.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar