Tzatziki

Tzatziki er utrolig nem at lave i eget køkken. Den lækre dip er kendt fra Grækenland og Tyrkiet, men er heldigvis også meget udbredt herhjemme. Du kan servere tzatziki til f.eks. pitabrød, wraps eller som tilbehør til kød.

Tzatziki
0-30 min.

(6)

July 13, 2022 af Gitte Heidi RasmussenFoto: Stine Christiansen

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

SÅDAN LAVER DU DEN BEDSTE TZATZIKI

Tzatziki lavet på yoghurt, agurk og hvidløg smager drøngodt til græsk mad, som f.eks. pitabrød og kebabspyd, men tzatziki går også godt til grillmad, salater og endda gryderetter. Med en nem opskrift på tzatziki kan du hurtigt mikse en frisk og smagfuld dressing eller dip til maden.

Her får du vores bedste tips til opskriften på en lækker og nem tzatziki til ethvert måltid!

Klassisk tzatziki med græsk yoghurt

Tzatziki er det græske navn for den populære yoghurtdressing med agurk og hvidløg, men tzatziki stammer ikke udelukkende fra Grækenland. Faktisk er tzatziki en populær spise i store dele af Mellemøsten og på Balkan, hvor den kommer i lidt forskellige variationer. Grundopskriften på tzatziki er dog nogenlunde ens, og denne græske udgave er især en klassiker.

En traditionel tzatziki skal laves med græsk yoghurt, som er en ekstra tyk og fed yoghurt. Græsk yoghurt fremstilles på samme måde som almindelig yoghurt og har derfor den samme friske, syrlige smag, som man kender andre fra syrnede mælkeprodukter.

Forskellen på græsk yoghurt og almindelig yoghurt er, at den græske yoghurt drænes, hvilket giver den karakteristiske tykke konsistens. Græsk yoghurt har ofte en højere fedtprocent, end almindelig yoghurt, hvilket giver en dejlig cremet konsistens og rund smag. Fedtprocenten er også noget af det, der adskiller græsk yoghurt fra den mere fedtfattige og proteinholdige skyr.

Det er netop den græske yoghurts tykke, fede og runde konsistens og smag, der spiller godt op mod den lidt vandede agurk, når man laver tzatziki. Derfor foretrækker vi altid at bruge græsk yoghurt over andre mælkeprodukter i opskriften på tzatziki. Så er du sikret en lækker dip med perfekt konsistens.

Hvad kan erstatte græsk yoghurt?

Selv om græsk yoghurt er at foretrække, kan du godt erstatte græsk yoghurt i tzatzikiopskriften. Hvis du ikke har græsk yoghurt i køleskabet eller vil lave en sundere udgave, kan du f.eks. lave tzatziki med andre syrnede mælkeprodukter, som almindelig yoghurt, skyr eller cremefraiche.

Det er bedst at lave tzatziki med en græsk yoghurt med 10 % fedt, men har du ikke denne, kan du sagtens bruge en med 2 %. En græsk yoghurt med lavere fedtprocent kan fungere fint, hvis du gerne vil lave en tzatziki med lidt færre kalorier. Det giver dog ikke en helt så cremet tzatziki, og den friske dip er også relativt sund i forvejen.

Græsk yoghurt kan også erstattes af skyr eller yoghurt naturel. Bruger du en yoghurt med lav fedtprocent, som er lidt tynd, kan du dræne den ved at lade den trække i en tragt med et kaffefilter. Så vil noget af væsken forsvinde, og yoghurten blive tykkere.

Hvis blot du sørger for at dræne væsken fra, kan du i princippet lave tzatziki med næsten alle former for syrnede mælkeprodukter. Hvis det f.eks. er en cremefraiche, du har stående i køleskabet, kan du sagtens bruge denne tzatzikiopskrift med cremefraiche i stedet for græsk yoghurt – især hvis det er en cremefraiche 38 %.

Du kan også blande forskellige syrnede mælkeprodukter og lave en lækker tzatziki til aftensmaden på rester af yoghurt, skyr og cremefraiche. Således er tzatziki en perfekt dressing, du altid kan bikse sammen og bruge til at undgå madspild!

Husk at dræne agurken

Opskriften på tzatziki er supernem, men som du måske har opdaget, er der én faldgrube, der er vigtigt at være opmærksom på – tzatziki må ikke blive tynd og vandet! Her er det ikke kun vigtigt, at yoghurten er drænet, men også at agurken er det.

Agurk er hovedingrediensen i tzatziki, men det er en grøntsag, der stort set udelukkende består af vand. Agurken til tzatziki skal rives på et rivejern. Når du skærer agurk på denne måde, frigiver den rigtig meget væske, som risikerer at gøre tzatzikien vandet – og det vil vi gerne undgå!

Det er derfor vigtigt at dræne agurken, inden den blandes i yoghurten, så tzatzikien ikke bliver for flydende. Du kan lægge den til afdrypning i en si, en tragt med et kaffefilter eller vride den fri for væske i et rent viskestykke.

Et godt tip er at lade agurken stå i 15 minutter med lidt salt. Salten trækker nemlig væsken ud af agurken, hvilket gør, at du kan vride mest mulig saft ud af den. Så risikerer du ikke, at agurkens væske løber ud, når tzatzikien står og trækker.

Sådan skal tzatziki smage

Opskriften på tzatziki er både nem og simpel, men de få ingredienser skal afbalanceres, hvis den skal have den helt rigtige smag.

Det er en god idé at lave tzatzikien i god tid, så smagen kan nå at trække ud i dippen. Her i opskriften bruges der et enkelt fed hvidløg, men du kan godt tilsætte et til, hvis den ikke er kraftig nok. Vær dog forsigtig, for hvidløgssmagen forstærkes, når den får lov at trække.

Hvis du ikke er så meget til den stærke hvidløgssmag, kan du give hvidløgsfeddet et kort opkog, inden det hakkes til tzatzikien. Blancheringen tager nemlig det værste af den skarpe hvidløgssmag. Du kan også bage nogle hvidløgsfed i lidt olie, indtil de er møre. Det giver en sødere løgsmag, som også er lækker i den friske tzatzikidressing.

Tzatziki skal selvfølgelig smages til med salt og friskkværnet peber. Ofte serveres den også med lidt olivenolie på toppen, hvis fedme både støtter op om den fede, cremede konsistens og er et perfekt modspil til den syrlige, friske yoghurtsmag. For en ekstra frisk og syrlig tzatziki, kan du smage til med citronsaft og evt. en smule spidskommen.

Spice din tzatziki op

Den klassiske tzatziki består blot af græsk yoghurt, hvidløg, agurk, salt og peber og evt. lidt olivenolie. Den populære yoghurtdip er dog også at finde i mange andre varianter, hvor der er tilføjet krydderier såsom spidskommen og chili eller ekstra grøntsager såsom tzatziki med radiser, spidskål eller ærter.

I denne opskrift på tzatziki krydres dippen f.eks. også med frisk basilikum og oregano. Det gør tzatzikien ekstra smagfuld, men begge dele kan sagtens undlades. Du kan også tilføje andre krydderurter, som dild eller purløg. De friske krydderurter er især lækre, hvis du skal bruge tzatziki til sommerens grillmad. Tilføjer du mynte til tzatzikien, har du en anden klassisk yoghurtdressing, nemlig den indiske raita.

Prøv også at give tzatzikiens et farverigt dansk touch ved at tilsætte revet rødbede. Det giver både en fantastisk farve og smag. Servér f.eks. rødebede-tzatziki med græske oksefrikadeller og fetakartofler.

Hvad kan man spise til tzatziki?

Tzatziki kan spises som tilbehør til stort set alt. Oprindeligt serveres den i Grækenland som tilbehør til kød, gerne lam eller gyros-kyllingespyd. Der er også tradition for at lave pitabrød med tzatziki eller bruge den som dressing i de græske souvlaki-wraps.

Den friske, syrlige yoghurtdip er også lækker til de lidt krydrede græske kødboller og grillspyd. En kold klat tzatziki er også perfekt til ovn-, gryde- og simreretter, som moussaka.

I Tyrkiet, hvor tzatziki også siges at stamme fra, serveres den især til fladbrød med f.eks. kebab, pommes fritter og salat. Herhjemme spiser vi den både til lammekølle eller lammekoteletter i påsken, men også til grillmad om sommeren. 

Den friske yoghurtdip egner sig også godt til friske grøntsagsstænger eller bare som dip til brød. Så selvom ophavet er Mellemøstligt, kan tzatziki f.eks. også være et lækkert indslag til tapas. Spis endelig tzatziki året rundt til lige, hvad du lyster – det er en dip, der går til alt!

Hvor længe kan hjemmelavet tzatziki holde sig?

En hjemmelavet tzatziki kan holde sig et par dage på køl. Vær dog opmærksom på, at især hvidløgssmagen kan blive ret gennemtrængende, når dippen har trukket natten over. Du vil sandsynligvis også opleve, at der samler sig lidt væske eller det modsatte, at tzatzikien bliver tør.

Alt dette kan dog nemt afhjælpes ved at køre lidt ekstra græsk yoghurt i den færdige tzatziki. Det kan både mildne hvidløgssmagen og give tzatzikien en lækker, cremet konsistens igen.

Måske du også kan li'