Tzatziki

25. juni 2021 af .

Foto: Stine Christiansen

Har du været i Grækenland eller Tyrkiet, har du med sikkerhed smagt tzatziki. Heldigvis er den lækre dip også meget udbredt herhjemme, og du kan nemt lave den hjemme i eget køkken og servere den til f.eks. pitabrød, wraps eller tilbehør til kød.

Ingredienser

Sådan gør du

Skræl agurken, flæk den på langs, og skrab kernerne ud med en teske.
Skær agurken i små tern eller riv den. Drys agurken med salt, og lad den dryppe af i ca. 15 minutter i en sigte.
Skyl saltet af agurken, dup den tør, og vend med græsk yoghurt i en skål.
Pil og pres hvidløget. Skyl og hak krydderurterne.
Vend hvidløg og krydderurter i tzatzikien, og dryp lidt olivenolie over.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du den bedste tzatzi

Den cremede dip med yoghurt, agurk og hvidløg smager drøngodt i pitabrød og som tilbehør til kød. Heldigvis er tzatziki nem at lave selv!

Lad agurken dryppe af

Det er vigtigt at lade agurken dryppe af, så din tzatziki ikke bliver for flydende. Du kan lægge den til afdrypning i en si, en tragt med et kaffefilter eller vridde den fri for væske i en rent viskestykke. 

Det er nemmere, hvis du gør det, efter den har stået 15 minutter med salt. Salten trækker nemlig væsken ud af agurken. 

Hvad kan erstatte græsk yoghurt?

Den græske yoghurt er god til tzatziki, fordi den er tyk og cremet, hvilket går godt til den lidt vandede agurk. Resultatet bliver en lækker dip med perfekt konsistens.

Har du ikke græsk yoghurt 10 %, kan du bruge en på 2 %, skyr eller yoghurt naturel. Bruger du en yoghurt med lav fedtprocent, som er lidt tynd, kan du lade den trække i en tragt med et kaffefilter, så den bliver lidt tykkere.

Få den rigtige smag

Det er en god idé at lave tzatzikien i god tid, så smagen kan nå at trække ud i dippen. Her i opskriften bruges der et enkelt fed hvidløg, men du kan godt tilsætte et til, hvis den ikke er kraftig nok. Vær dog forsigtig, for hvidløgssmagen forstærkes, når den får lov at trække.

Her krydres dippen også med frisk basilikum og oregano. Det gør tzatzikien ekstra smagfuld, men begge dele kan sagtens undlades.

Hvad kan man spise til tzatziki?

Tzatziki kan spises som tilbehør til stort set alt. Oprindeligt serveres den i grækenland som tilbehør til kød, gerne lam. I Tyrkiet, hvor den også siges at stamme fra, serveres den især til fladbrød med f.eks. kebab, pommes og salat. Herhjemme spiser vi den både til lammekølle i påsken, men også til grillmad om sommeren. Så spis endelig tzatziki året rundt!

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar