Flødekartofler

8. december 2021 af .

Foto: Martin Tanggaard

Lag på lag af tynde kartoffelskiver og fløde. De klassiske flødekartofler holder stadig, og de kan både serveres til en traditionel hamburgerryg, men de er også gode med en grøn salat og godt brød.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200°. Skræl kartoflerne, og skær dem i skiver på 2 mm. Pil løg og hvidløg, og skær dem i tynde skiver.
Smør et ovnfast fad med smør, og fordel kartofler, løg og hvidløg heri.
Skær resten af smørret i små stykker, og læg det på toppen. Krydr med salt og peber. Steg kartoflerne i ovnen i 10 minutter.
Tag fadet ud af ovnen, og hæld halvdelen af fløden over. Krydr med friskrevet muskatnød og timian. Sæt fadet i ovnen i 25 minutter.
Hæld resten af fløden over kartoflerne, og bag dem færdigt i 15-20 minutter. Servér evt. som tilbehør til en steg sammen med en grøn salat.

Tip!

Flødekartofler serveres oftest som tilbehør. Vend lidt bacontern sammen med kartoflerne, og drys ost på toppen. Så fungerer kartoflerne snildt som en ret i sig selv, måske serveret med en grøn salat.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Sådan laver du de bedste flødekartofler

De cremede flødekartofler kan laves på flere måder. Den helt klassiske opskrift med fløde får du herover. Se evt. i videoen, hvordan de laves. Herunder har vi samlet en masse gode tips samt inspiration til flødekartofler på andre måder.

Hvor lang tid tager det at lave flødekartofler?

Flødekartoflerne skal faktisk have længere tid i ovnen, end man lige regner med. Samlet set får flødekartoflerne her 55 minutter ved 200°. Det kan ikke gøres hurtigere, for så risikerer du, at kartoflerne er rå.

Hvorfor skiller mine flødekartofler?

Bruger du magre mejeriprodukter til dine flødekartofler, risikerer du, at saucen skiller. Vil du gerne skære ned på fløden, kan du evt. bruge halv fløde, halv mælk. Det sker der ikke noget ved. Du skal også passe på med syrlige ingredienser, som sennep eller citronsaft, da det også kan få fløden til at skille.

Hvad skal vi spise til flødekartofler?

De cremede kartofler smager så godt, at man får lyst til at spise hele fadet selv! Du kan evt. tilsætte lidt bacon, og så er det pludselig en ret i sig selv. Du kan selvfølgelig også servere det traditionelt som tilbehør til kød, f.eks. lammekølle, hamburgerryg, mørbrad, kylling, eller fisk. Du kan også blot servere en salat og brød til. 

Hvor længe kan flødekartofler holde sig?

Flødekartofler er en af de retter, der smager bedst, når de lige er tilberedt. Har du rester, kan du dog godt gemme dem på køl til næste dag, og maks. i 2 dage.

Kan man fryse flødekartofler?

Det kan du faktisk godt. Du riskerer dog, at fløden skiller en smule, men varm evt. resterne i en gryde med en smule ekstra fløde, så smager man det ikke.

Flødekartofler med porrer

Er du til en mere smagfuld og grøn version, kan du snitte en porre og vende i sammen med kartofler og løg. Du kan også tilsætte andre grøntsager, f.eks. kål, for en sundere udgave.

Flødekartofler med ost

Skal flødekartoflerne være ekstra snaskede, kan du drysse lidt revet ost på toppen, når resten af fløden hældes i fadet. Det giver en sprød og lækker topping. Brug evt. parmesan eller revet mozzarella.

Lettere udgave af flødekartofler

Vil du derimod have en lettere udhave, kan du vælge at erstatte halvdelen af fløden med mælk eller bouillon. Så bliver retten knapt så fed.

Er du vild med kartofler? Så se alle vores andre gode opskrifter med kartofler her.

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar