Flødekartofler

Lag på lag af tynde kartoffelskiver og fløde. De klassiske flødekartofler holder stadig, og de kan både serveres til en traditionel hamburgerryg, men de er også gode med en grøn salat og godt brød.

Flødekartofler
0-30 min.

(5)

December 8, 2021 af Camilla Zarah LawesFoto: Martin Tanggaard

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Flødekartofler serveres oftest som tilbehør. Vend lidt bacontern sammen med kartoflerne, og drys ost på toppen. Så fungerer kartoflerne snildt som en ret i sig selv, måske serveret med en grøn salat.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du de bedste flødekartofler

De cremede flødekartofler kan laves på flere måder. Den helt klassiske opskrift med fløde får du herover. Se evt. i videoen, hvordan de laves. Herunder har vi samlet en masse gode tips samt inspiration til flødekartofler på andre måder.

Lækre flødekartofler i ovnen

Flødekartofler kræver, at du har en ovn. Det er en af de retter, som skal godt med tid i ovnen. Start med at lave flødekartofler, når du går i gang med middagen. Så har du nemlig tid til at lave alle de andre forberedelser, imens flødekartolerne hygger sig i ovnen. 

Hvor lang tid tager det at lave flødekartofler?

Flødekartoflerne skal faktisk have længere tid i ovnen, end man lige regner med. Samlet set får flødekartoflerne her 55 minutter ved 200°. Det kan ikke gøres hurtigere, for så risikerer du, at kartoflerne er rå.

Sådan ved du, at flødekartoflerne er færdige

Er du i tvivl om, hvorvidt dine flødekartofler er færdige, kan du bruge en kødnål. Stik kødnålen i midten af flødekartoflerne, slipper kødnålen let, så er de færdige. Hvis der stadig er væsk i fadet, og kartoflerne er gennemkogt, skal du ikke umiddelbart være nervøs. Lad flødekartoflerne trække i 10 minutter, så 'sætter' den sig. Den massive masse holder så godt på varmen, at de nok skal være brandvarme, selv efter 10 minutter på køkkenbordet.

Hvorfor skiller mine flødekartofler?

Bruger du magre mejeriprodukter til dine flødekartofler, risikerer du, at saucen skiller. Vil du gerne skære ned på fløden, kan du evt. bruge halv fløde, halv mælk. Det sker der ikke noget ved. Du skal også passe på med syrlige ingredienser, som sennep eller citronsaft, da det også kan få fløden til at skille.

Hvad skal vi spise til flødekartofler?

De cremede kartofler smager så godt, at man får lyst til at spise hele fadet selv! Du kan evt. tilsætte lidt bacon, og så er det pludselig en ret i sig selv. Du kan selvfølgelig også servere det traditionelt som tilbehør til kød, f.eks. lammekølle, hamburgerryg, mørbrad, kylling, eller fisk. Du kan også blot servere en salat og brød til. 

Flødekartofler med kylling

En nem (og lækker!) udgave af klassiske flødekartofler er "one-pot-flødekartofler". Bland gerne lidt gulerødder i retten, og efter en halv time i ovnen, lægger du kyllngestykker med bacon ovenpå flødekartoflerne. Giv herefter retten endnu en halv time, og voila, så har du flødekartofler med kylling. Psst... Du får ekstra god smag i dine flødekartofler, da kylling og bacon afgiver god smag.

Hvor længe kan flødekartofler holde sig?

Flødekartofler er en af de retter, der smager bedst, når de lige er tilberedt. Har du rester, kan du dog godt gemme dem på køl til næste dag, og maks. i 2 dage.

Kan man fryse flødekartofler?

Det kan du faktisk godt. Du riskerer dog, at fløden skiller en smule, men varm evt. resterne i en gryde med en smule ekstra fløde, så smager man det ikke. Når du genopvarmer dine flødekartfler, kan du med fordel lægge et stykke staniol over fadet, når du kommer det i ovnen. Så undgår du, at flødekartoflerne bliver tørre og mørke på toppen.

Flødekartofler med porrer

Er du til en mere smagfuld og grøn version, kan du snitte en porre og vende i sammen med kartofler og løg. Du kan også tilsætte andre grøntsager, f.eks. kål, for en sundere udgave.

Flødekartofler med ost

Skal flødekartoflerne være ekstra snaskede, kan du drysse lidt revet ost på toppen, når resten af fløden hældes i fadet. Det giver en sprød og lækker topping. Brug evt. parmesan eller revet mozzarella. Husk aldrig at putte osten på med det samme, da den bare bliver sprød og mørk, istedet for cremet og lækker.

Lettere udgave af flødekartofler

Vil du derimod have en lettere udgave, kan du vælge at erstatte halvdelen af fløden med mælk, lidt creme fraiche eller bouillon. Så bliver retten knapt så fed - men vi lover, at den nok skal blive lækker alligevel!

Er du vild med kartofler? Så se alle vores andre gode opskrifter med kartofler her.


Måske du også kan li'