Surdej – få succes med dit bagværk!

4. juli 2021 af .

Foto: Martin Tanggaard

Her giver vi dig den bedste surdejsopskrift og de fedeste tips og tricks, så du let kan gebærde dig i surdejsverdenen. Det er slet ikke så svært, som mange tror!

Ingredienser

Sådan gør du

Rør alle ingredienserne til surdejen godt sammen, til der ikke er nogen klumper i. Hæld din surdej i en beholder med låg, men sæt ikke låget helt fast.
Stil surdejen på køkkenbordet i omkring 4 dage, og rør i den et par gange om dagen. Herefter bør din surdej være blevet syrlig – lugt og smag på den. Er den ikke sur, så lad den stå et par dage til, og så er den klar til brug.
Bland 1 dl af din gamle surdej med resten af ingredienserne. Har du gammel surdej tilovers, efter du har opfrisket den, så kassér den, eller forær den til en ven. Ellers vil du ende med rigtig meget surdej.
Pisk alle ingredienserne godt sammen, så der ikke er klumper i. Lad surdejen stå på køkkenbordet, og rør i den et par gange om dagen.
Din surdej er allerbedst, 8-24 timer efter den er blevet opfrisket, men du kan sagtens bruge den, selv om den har stået 2-3 dage. Jo længere tid surdejen står, jo mere syrlig bliver den.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Surdej fungerer både som hævemiddel og smagsgiver i bagværk, og den tager ikke mere end 5 minutter at lave. Lad den bagefter passe sig selv på køkkenbordet eller i køleskabet, hvis du ikke bruger den så tit. 

Her på siden finder du den bedste surdejsopskrift samt gode tips og tricks, så du let kan gebærde dig i surdejsverdenen. Lær, hvordan du starter din egen surdej, hvordan du opfrisker den, og hvordan du holder liv i den. Men først lidt basisviden!

HVAD ER SURDEJ?

En surdej er en kultur af mikroorganismer, som syrner din dej. Der opstår en balance mellem mælkesyrebakterier og gærsvampe, som tilsammen giver hævekraft og masser af smag til dit brød. Surdejen har med sin lave pH-værdi en lang holdbarhed. Brødbagning er altså en kemisk proces. Det er derfor vigtigt, at du giver mikroorganismerne i surdejen vand og mel, så de kan blive ved med at formere sig.

DE BEDSTE SURDEJSTIPS

På køkkenbord eller i køleskab?

Hvis du opbevarer din surdej på køkkenbordet, skal du ca. opfriske den 1 gang om ugen. Du kan også opbevare din surdej i køleskabet, så skal du bare altid huske at opfriske den dagen inden du skal bruge den. Opbevarer du din surdej i køleskabet, kan den stå derinde i måneder og hygge sig. 

Skiller din surdej, og får vandet en mørk farve, så hæld blot vandet fra, og opfrisk din surdej. Så skulle den være så god som ny! Det er helt naturligt, at din surdej deler sig, og melet falder til bunds. Det skal du ikke gøre noget ved.

KOLDHÆVEDE SURDEJSBOLLER

Du kan bruge din surdej, når du laver koldhævede boller. Prøv eksempelvis de her koldhævede ølandshvedeboller. Hvis du tilføjer ½ dl surdej, så brug blot ½ dl mindre vand og lidt eller ingen gær. 

Det er en god idé at skrabe siderne i din surdejsbeholder fri for surdejsrester. Hvis der sidder rester vil de stivne, og i nogen tilfælde mugne. Hvis der kommer mug på, kan du dog stadig bruge surdejen, du skal blot hælde den over i en ren beholder.

Brug den til rugbrød

Skal du lave rugbrød, kan du opfriske din surdej udelukkende med rugmel eller fuldkornsmel. Så får du en lidt grovere surdej. Næste gang du opfrisker den, kan du så opfriske den med hvedemel igen, for at få en lidt lysere surdej.

Surdej med smag

Du kan påvirke smagen af din surdej på mange måder. Lader du surdejen stå uden låg, så opfanger den miljøet omkring sig. Laver du eksempelvis surdej en sommerdag, så sæt surdejen ud midt i haven, så får den friske blomsteragtige undertoner.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar