Surdejsboller

30. marts 2022 af .

Foto: Lea Kaae

Har du en aktiv surdej stående, kan du nemt lave lækre, saftige surdejsboller.

Ingredienser

Sådan gør du

Opløs surdejen i 375 g vand med hænderne i en skål. Rør melet i vandet. Dejen vil være tung og kompakt. Lad herefter dejen hvile tildækket i skålen i 40-60 minutter.
Ælt de sidste 30 g vand og salt ind i dejen. Fold dejen (se de 4 trinbilleder nederst på siden). Lad dejen hæve tildækket i 20-30 minutter ved stuetemperatur. Fold dejen igen som vist på trinbillederne, lad den hæve tildækket i yderligere 30 minutter. Fold dejen en tredje gang som vist på trinbillederne, og lad den hæve tildækket i 1 time. Fold til sidst dejen en fjerde gang som vist på trinbillederne.
Læg låg på skålen, eller spænd et vådt viskestykke om skålen med en elastik, og stil dejen til hævning i 2-4 timer – alternativt på køl natten over.
Tænd ovnen på 230° med en bageplade, bagesten eller bagestål i, og lad den varme op i ca. 45 minutter. Vend dejen ud på bordpladen, og hak den ud til 10-15 boller.
Bag bollerne på bagestenen eller bagestålet i 15-20 minutter, indtil kernetemperaturen er 98°, eller det lyder hult, når du banker på bunden af dem. Afkøl bollerne på en bagerist.

Tip!

Dejen skal foldes mange gange, før den formes til boller. Hver gang du folder dejen, strækker du dejens glutennet, og det er med til at give lækre, luftige boller.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

SÅDAN LAVER DU LÆKRE SURDEJSBOLLER

Med denne gode grundopskrift på surdejsboller får du med sikkerhed sprøde boller, der er perfekt seje og saftige, som surdej jo netop kan give. Har du ikke en surdej klar, kan du finde vores surdejsopskrift og -guide her.

Hvorfor bruge surdej?

Der er masser af fordele ved at bruge surdej! Den syrnede fordej fungerer både som hævemiddel og smagsgiver i bagværk. Dvs. at du kan bage lækkert brød helt uden gær. Dit brød får en sej krumme, sprød skorpe og let syrlig krumme – det smager helt fantastisk med et tykt lag smør.

Surdejen har også med sin lave pH-værdi en lang holdbarhed, så den gør også, at brødet holder længere. Der er dermed sagt ingen grund til at lade være.

Hvorfor skal man folde surdej?

Det er ikke i alle opskrifter på surdejsboller, at dejen skal foldes, som den skal her. Det skal den dog ofte, da det er med til at strække glutennettet, så du får lækre og luftige boller. Hver gang du folder dejen, strækker du dejens glutennet, og derfor skal du gøre det fire gange, inden du lader dejen hæve endeligt.

Hvordan folder man surdej?

I opskriften her skal dejen til surdejsboller foldes om sig selv. Her kan du se og læse, hvordan man gør:

  1. Fugt hænderne, og løsn forsigtigt dejen fra skålens sider og bund.
  2. Løft forsigtigt op i dejen, så glutennettet i dejen bliver strakt ud. Fold dejen ind under sig selv.
  3. Drej skålen en halv omgang, og løft dejen igen op.
  4. Fold dejen ind under sig selv igen.

Fold dejen i alt fire gange, inden du lader den hæve endeligt. Husk at lade dejen hvile imellem hvert fold.

Hvor lang tid skal surdej hæve?

Når du bager med surdej, skal din bolledej gerne hæve længere tid, end når du bager med gær. Det skyldes, at det tager tid for surdejen at udvikle både smag og hævemiddel.

Her i opskriften skal den hæve 2-4 timer, men du kan også sagtens koldhæve den natten over. I så fald er det en god idé at tage den ud af køleskabet et par timer, inden surdejsbollerne skal bages, så de når at få stuetemperatur.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar