Grydebrød med surdej

27. juli 2023 af .

Foto: Columbus Leth

Surdej er altid lidt tidskrævende, men til gengæld får du det mest velsmagende brød.

Bemærk
Hævetid: 4 timer + natten over

Ingredienser

Udstyr

1 ovnfast gryde på 24 cm i diameter

Sådan gør du

Hæld vand, hvedemel og fuldkornshvedemel i røremaskinens skål, og ælt dejen sammen i 2 minutter ved lav hastighed. Lad dejen hæve under et fugtigt viskestykker i 2 timer.
Tilsæt surdej og salt, og ælt dejen i ca. 8 minutter ved medium hastighed, til dejen samler sig omkring dejkrogen og slipper skålens kant.
Hæld dejen i en smurt skål, og lad den hæve under et fugtigt viskestykke i 2 timer. Stram dejen op hver halve time ved at hive op i siden og folde dejen ind mod midten hele vejen rundt.
Læg dejen i en rund hævekurv drysset med rismel. Sæt den på køl under et fugtigt viskestykke natten over.
Tænd ovnen på 230°, og sæt gryden ind i ovnen i ca. 45 minutter.
Vend dejen ud af formen på et stykke bagepapir. Drys evt. lidt ekstra rismel over brødet, og skær et fint mønster med en dejskærer eller et skarpt barberblad (se foto).
Løft dejen over i den varme gryde vha. bagepapiret, læg låg på gryden, og bag brødet i ovnen i 20 minutter.
Tag låget af gryden, og bag brødet i yderligere 35 minutter. Skru temperaturen ned på 180°, og bag det i yderligere 15 minutter, til skorpen er gylden og sprød. Tag evt. brødet ud af gryden de sidste 5 minutter for en mere jævn bagning.
Tip forsigtigt brødet ud af formen, og lad det af køle helt på en bagerist.

Tip!

Køb en færdig surdej hos bageren, eller find en opskrift her på spisbedre.dk.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar