Surdejsbrød
Lækkert surdejsbrød med sprød skorpe og saftig krumme! Har du ikke en surdej stående, får du også en opskrift på sådan en. Alternativt kan du købe flydende eller tørret surdej.
(1)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Sådan laver du surdejsbrød
Her på siden får du en helt klassisk opskrift på surdejsbrød. Som navnet indikerer skal du bruge surdej for at bage brødet. Herunder guider vi dig til alt fra surdej til endeligt brød!
Hvordan laver man surdej?
Er du allerede ferm udi surdejens verden, har du garanteret allerede en aktiv surdej stående. Så skal du blot opfriske den og sørge for, at den er aktiv, når du skal bage surdejsbrødet – tag 100 g fra, og opbevar resten, som du plejer. Læs mere om fodring af surdej her.
Har du ikke en, kan du lave en efter opskriften ovenover. Vær opmærksom på, at du i så fald skal gå i gang flere dage, før du skal spise surdejsbrød. Surdejen skal nemlig bruge i alt 3 døgn på at blive tilpas sur.
Du kan også købe dig til surdej. Flere bagerier er begyndt at sælge aktiv surdej, der gør det lidt nemmere at komme igang med bagningen. Supermarkeder er også begyndt at føre flydende og/eller tørret surdej, du også kan bruge.
Forberedelse til surdejsbrød
Udover surdejen skal dejen til dit surdejsbrød hæve i 12 timer, så selv hvis du har en aktiv surdej ved hånden, skal du gå i gang med brødet, en dags tid inden det skal bages. Her er der desværre ingen hurtige genveje, da lang hævetid er nøglen (udover surdejen) til et perfekt surdejsbrød med den helt rigtige smag og krumme.
Derudover skal dejen også foldes, når den først er hævet. Læs mere om det herunder.
Foldning af surdejsbrød
Surdej er efterhånden blevet en helt religion, som kan dyrkes på mange måder. En af arbejdsgangene, der kan gøres på flere måder, er foldningen af dejen. Her i opskriften foldes dejen ind mod midten 10 gange ved at følge kanten af skålen hele vejen rundt, så den bliver æltet godt igennem. Foldningen gentages 4 gange med 20 minutters mellemrum. Dét er den nemme model, men det kan også gøres på en anden måde.
Hvis du kigger på billederne herunder, kan du se, hvordan det også kan gøres. Her foldes dejen ind under sig selv ad flere omgange. Hvis du bruger denne metode, kan du med fordel lægge dejen over i en bøtte smurt med lidt olie, så dejen ikke klistrer fast. Foldningen gentages også her 4 gange med 20 minutters mellemrum.
Hvorfor folder man dejen?
For hver gang du folder dejen, bliver den mere elastisk og smidig, og dermed hæver brødet bedre, så du til sidst får et luftigt og lækkert surdejsbrød.
Form dejen til et brød
Når dejen er hævet færdigt, skal dejen formes til et brød. Det kan du også gøre på flere måder. Vi foreslår den her metode, hvor du folder dejen indover sig selv, så det holder formen. Du kan enten lader det efterhæve i en hævekurv eller bare på bagepladen.
Hvilken mel skal jeg bruge?
Når du bager surdejsbrød, skal du gerne bruge mel med så højt proteinindhold som muligt. Det gør dejen elastisk og særligt god at arbejde med. Det kan f.eks. være manitobamel, som i opskriften her, men du kan også bruge typo 00 eller lignende. Kig på næringsindholdet bag på melet, når du køber det.