Rugbrød uden surdej

Findes der noget mere dansk og dejligt end en god skive rugbrød? Denne rugbrød-opskrift er nem at gå til, fordi den er uden surdej – men bemærk, at dejen skal hæve i formen natten over på køl.

Rugbrød uden surdej
0-30 min.

(9)

August 9, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Line Falck
Bemærk:Hævetid på køl: 24 timer. Hævetid: 2 timer.

Ingredienser

stk.

Udstyr

  • en stor rugbrødsform, 2½-3 l

Sådan gør du

Tip!

Rugbrødsdej er tung at ælte, og konsistensen er klæg, så det vil være en stor fordel at lade en kraftig røremaskine klare arbejdet for dig.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

RUGBRØD UDEN SURDEJ – bedste rugbrød-opskrift

Det kan virke uoverskueligt at skulle bage rugbrød selv, hvis kravet er, at der skal surdej til. For selvom mange efterhånden har kastet sig over det hyggelige projekt med at fodre en surdej, er det ikke for alle – men det betyder ikke, at man ikke kan bage rugbrød uden surdej! Der findes heldigvis gode alternativer til den levende dej, som gør rugbrødet både saftigt og sprødt, nøjagtigt som det skal være. 

Har du basisingredienserne til et hjemmebagt rugbrød, er det desuden en nem og billig måde at få rugbrød, der smager som bagerens – og med denne rugbrød-opskrift er du garanteret succes med dit bagværk!

FORSKEL PÅ RUGBRØD UDEN SURDEJ VS. MED SURDEJ

Der er både fordele og ulemper ved at bage rugbrød med/uden surdej. Fordelene ved at bage med surdej er, at rugbrødet ofte vil smage af mere, og at det samtidig får en mere saftig krumme. Derudover vil mange mene, at rugbrød med surdej har en længere holdbarhed, og at det generelt set er lettere for maven at fordøje – men dette er naturligvis forskelligt fra person til person. 

Fordelene ved rugbrød uden surdej er derimod, at rugbrød-opskriften er langt hurtigere at fuldføre, eftersom hævetiden er kortere. Derudover behøver du ingen krævende surdej for at lave et saftigt hjemmebagt rugbrød, og derfor kan alle og enhver være med. Selvom rugbrød uden surdej rygtes for at have kortere holdbarhed, handler det blot om at opbevare rugbrødet korrekt. Dét kan du heldigvis læse mere om længere nede på siden. 


Hvad erstatter surdejen i rugbrød-opskriften?

Når man fjerner en ingrediens (surdej) fra en rugbrød-opskrift, er man naturligvis nødt til at finde en substitut. I dette tilfælde optræder den i form af gær og kærnemælk, som giver samme hævning og luftighed til rugbrødet, som surdej ellers ville gøre. 

HVORFOR SKAL DER ØL I RUGBRØD? OG HVILKEN?

Det kan måske lyde besynderligt at komme øl i sit rugbrød uden surdej, men der er en mening med galskaben! Øllen i rugbrødet er nemlig med til at give en dejlig dybde og aroma til rugbrødet, men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken øl man bruger. Tommelfingerreglen lyder, at jo mørkere øl desto bedre. Derfor anbefaler vi f.eks. en Brown Ale eller en Stout til din rugbrød-opskrift.

SÅDAN SKAL DU OPBEVARE RUGBRØD UDEN SURDEJ

Når vi først har bagt et lækkert rugbrød uden surdej, er det så træls, hvis det bliver tørt og kedeligt allerede dagene efter. For at undgå dette er det derfor vigtigt at opbevare det korrekt, og dét findes der heldigvis en opskrift på.

  1. Lad først og fremmest det nybagte rugbrød uden surdej køle af på en rist.
  2. Pak rugbrødet ind i papir eller stof (f.eks. et viskestykke) – ikke plastic, da plasticen holder på væsken og derfor gør skorpen blød.
  3. Næste dag kommer du rugbrødet i en pose, men uden at tage det ud af papirsposen eller stoffet først. Posen holder på væsken (rugbrødets saftighed),mens papirsposen/viskestykket fortsat beskytter skorpen fra at blive blød.
  4. Når rugbrødet ikke længere er friskbagt, kan du pensle det med lidt vand og varme det i ovnen i 4-5 minutter ved 175 grader. Så bliver det (næsten) så godt som nybagt! 

Husk! Opbevar aldrig rugbrød uden surdej i køleskabet, da det da bliver hårdt og tørt. 

Tip: Frys rugbrødet ned

Du kan uden problemer fryse dit rugbrød uden surdej ned, hvis du ikke når at spise det hele – og hellere fryse det ned, end at det bliver tørt og kedeligt! Når du tør det op igen, kan du give rugbrødet en tur i ovnen, så det bliver som nybagt igen: dejligt lunt med en knasende skorpe!

DET KAN DU OGSÅ LAVE MED RUGBRØD UDEN SURDEJ

Mangler du snacks til madpakken eller ulvetimen, kan du sagtens bruge rugbrød-opskriften til andet end rugbrød! Klat f.eks. mindre klumper rugbrødsdej ud på en bageplade, som var det boller, og så har du bastante rugbrødsboller til en madpakkesandwich. Prøv f.eks. vores lækre rugbrødssandwich med avocado. Du kan også tilføje rosiner, tranebær, chokolade eller nødder til rugbrød-opskriften og forme runde ”mini-boller” til en lækker eftermiddags- eller madpakkesnack. 

Måske du også kan li'