Start din egen surdej

Bland mel og vand, og se magien opstå med syrlige bobler og gærceller, der giver dit brød hævekraft.

Start din egen surdej
Over 150 min.

(0)

August 9, 2024 af Jonathan KristiansenFoto: Columbus Leth

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Er du i tvivl om, hvornår din surdej er klar til brug, kan du hælde en skefuld i et glas vand. Flyder surdejen, er den klar til bagning. Synker surdejen til bunds, skal den have mere tid til at syrne.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

ORDBOG 
Stærkt hvedemel som f.eks. manitobamel har som regel et højt proteinindhold. Brug gerne mel med et proteinindhold på mindst 13%. At stramme eller virke dejen op betyder, at man strammer den op til en kugle, inden den skal hæve. Opstramningen sikrer, at dejen holder formen i hævekurven. 

Aktiv surdej: En aktiv surdej hæver til dobbelt størrelse, efter du har fodret den med vand og mel. 

Opfriskning af surdej: Når du fodrer din surdej med vand og mel, kaldes det at opfriske den. Moden surdej er en meget sur surdej, der ikke er blevet opfrisket i 2-3 dage. Den er genial til bagning af rugbrød. Overskudssurdej er den surdej, du har tilbage, efter du har fodret din surdej. Brug den i f.eks. knækbrød, pandekagedej eller andre steder, hvor du ønsker smagen af surdej.

Måske du også kan li'