Kondenseret mælk

Hvad er kondenseret mælk, og hvordan koger man den til tyk karamel? Her får du 3 måder, du kan koge din kondenseret mælk på.

Kondenseret mælk
June 28, 2021 af redaktionenFoto: Betina Hastoft

Du har måske set en dåse med navnet kondenseret mælk i supermarkedet, men hvad er det og hvad bruges det til?

HVAD ER KONDENSERET MÆLK?

Kondenseret mælk er ikke at forveksle med karamelliseret mælk. Kondenseret mælk er indkogt sødmælk og sukker, der kan laves til den lækreste karamel eller bruges direkte i desserter. Indholdet er en tyktflydende råhvid creme. Karamelliseret mælk er derimod resultatet af kogt kondenseret mælk, karamel. 

MÅ MAN KOGE KONDENSERET MÆLK I DÅSEN?

Hvis du koger en dåse med kondenseret mælk i en gryde med vand, får du karamel. Det anbefales ikke længere, at man koger dåsen, da den kan frigive tungmetaller under opvarmningen. Du bestemmer dog selv, om du gør det. Herunder får du 3 metoder til kogning af kondenseret mælk:

Sådan koger du kondenseret mælk på dåse

  1. Pil etiketten af dåsen med kondenseret mælk. Læg den uåbnede dåse ned i en gryde, og fyld op med vand, så dåsen er helt dækket. 
  2. Sæt gryden over varmen, og bring vandet i kog. Skru ned til middellav varme, når vandet koger. 
  3. Læg låg på gryden, og lad dåsen småkoge i 3 timer. Tjek flere gange undervejs, at dåsen hele tiden er dækket af vand – det er vigtigt. 
  4. Tag gryden fra varmen, og tag dåsen op af vandet. Lad den køle af i mindst 1 time, inden du åbner den. Åbn dåsen – nu er den kondenseret mælk blevet til lækker tyk karamel.

Sådan koger du kondenseret mælk i en gryde

  1. Åben dåsen, og hæld den kondenseret mælk i en lille gryde eller kasserolle.
  2. Varm mælken op under konstant omrøring ved middel varme. 
  3. Tag gryden af varmen, når den kondenseret mælk har taget farve og har fået en tyktflydende konsistens.

Sådan koger du kondenseret mælk i et glas

  1. Åben dåsen, og hæld den kondenseret mælk i et rengjort kogefast glas med tætsluttende låg, f.eks. et syltetøjsglas.
  2.  Stil glasset i en gryde, og fyld op med vand til glassets kant. 
  3. Sæt gryden over varmen, og bring vandet i kog. Skru ned til middellav varme, når vandet koger. 
  4. Læg låg på gryden, og lad glasset småkoge i 2-3 timer. Tjek flere gange undervejs, om der er nok vand i gryden. Hold også øje med karamellens konsistens – det er fordelen ved at koge den i et glas, så du kan se den.
  5. Tag gryden fra varmen, når karamellen har den rette konsistens, og tag glasset op af vandet. Rør rundt i karamellen, til der ikke er nogen klumpler.

Kan man lave kondenseret mælk selv?

Kondenseret mælk kan efterhånden købes i de fleste supermarkeder, men du kan også lave den selv. Kog 1 liter sødmælk med 400 g sukker ind til det halve under konstant omrøring. Skum den kondenseret mælk, og hæld den på et rent glas. Brug den i desserter, eller kog den til karamel med en af de ovenstående fremgangsmåder.

Er du ude efter en lækker, hjemmelavet karamelsauce, kan du også lave den fra bunden af sukker og fløde – altså uden kondenseret mælk. Få vores bedste opskrift på karamelsauce her!

Hvad kan kondenseret mælk bruges til?

Den tykke, søde creme kan sagtens bruges uden at blive kogt først. Kondenseret mælk er god i både karameller, fudge, is og  søde tærter, som f.eks. denne key lime pie.

Kondenseret mælk fungerer nemlig som stivelsesmiddel i kager og desserter, når den blandes med syre, f.eks. citronsaft. Blandes den ikke med syre, kan man koge den op med de øvrige ingredienser – så tykner blandingen også. Uden syre og opkogning fungerer den cremede masse også, da den er tyk i sig selv.

Efter kogning bliver den kondenseret mælk til karamel, også kaldet dulche de leche, og den kan bruges som tilbehør til vafler, som fyld i flødeboller og som topping på kager og muffins, f.eks. disse chokolademuffins med skildpadder.

Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'