Sådan vælger du den perfekte and

Sådan vælger du den perfekte and

9. oktober 2019 af .
Foto: Henrik Freek

For at få den perfekte andesteg skal du tænke over, hvilken type and du køber. Der er mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til smag. Her får du de bedste tips og tricks til julens måske vigtigste måltid.

Tips til den perfekte and

Når du skal vælge den perfekte and, er der mange faktorer, der spiller en rolle for kødets smag, f.eks. racen, opvækstvilkårene og selve slagtningen.

Forskellen på peking-, berberi- og moulard-and

De mest populære anderacer er peking-, berberi- og moulard-and. Pekinganden er en dansk landand, og det er, sammen med berberianden, den mest udbredte i de danske supermarkeder. Den fås både frossen og fersk. Racen er kendetegnet ved at have et tykt lag fedt under skinnet. Det smelter ved stegning og er med til at give kødet smag og saftighed, da det sørger for, at anden ikke steger tør. Denne type and vejer typisk 3000 g, men taber 30-50 % af sin vægt ved optøning og stegning. Kødets smag er den, mange forbinder med rigtig andesteg.

Pekingand eller peking duck er også en kinesisk ret, som ikke har noget at gøre med den danske anderace.

Vidste du ...

... at den kødfulde berberi­and er en tæmmet vari­ant af den vildtlevende moskusand? Den federe pekingand nedstammer til gengæld fra den vilde gråand og kendes også som den almindelige landand.   

Den franske berberiand er mere mager og har meget brystkød, den er derfor mere kødfuld. Det betyder også, at der er mindre svind ved denne type and – anden vejer typisk 3000-4000 g og svinder 24-40 %. Kødets smag har en let vildtsmag.

Moulardand er en krydsning mellem berberi- og pekingand. Den er mere mørk og fast i kødet end pekinganden og har mere fedt under skindet end berberianden. Her får du altså det gode fra begge verdner.

Vælg mellem frossen og fersk and

Der er faktisk ikke den store forskel i smagen på en fersk og frossen and. Så køb hellere en frossen and af god kvalitet end en fersk industri-and. Hvis du køber en frossen and, så tø den op i emballagen i køleskabet over 2 dage. Læg den i et fad, så det ikke drypper på andre varer i køleskabet.

Vælg en god størrelse

Andens størrelse har stor betydning. Det kan ikke betale sig at købe små ænder, da andens skrog er samme størrelse anset andens vægt. Skroget på en and er større end på andre fjerkræ, og der er derfor meget ben i en and i forhold til kødmængden. Køb derfor gerne en and på over 3000 g.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar