Så længe holder maden sig i fryseren

Så længe holder maden sig i fryseren

9. oktober 2019 af .
Foto: Shutterstock

Nedfrysning af kød, grønt og madrester er en genial måde at slippe for madspild på. Men har du egentlig styr på, hvor længe de forskellige madvarer kan holde sig i fryseren? Læs her, og bliv klogere.

Kød, fisk, bær, grøntsager, frugt, brød, kager og diverse madrester. Det er alt sammen madvarer, der kan tåle at komme i fryseren. Men hvor lang er holdbarhedstiden egentlig, før du bør spise eller kassere dem?

Fryseegnet mad

Mangler du inspiration til gode fryseretter? Du kan fryse de fleste gryderetter. Derudover er tærter, lasagne, frikadeller, suppe og pizza fryseegnede.


Det er meget forskelligt, hvor længe råvarer og madretter kan holde sig i fryseren. Fedtindholdet spiller en væsentlig rolle, fordi fedt hurtigt bliver harskt. Jo mere fedt, jo kortere holdbarhed. For færdiglavet mad er fedtindholdet også afgørende for holdbarheden, men mere end 3 måneders nedfrysning frarådes. Det anbefales at fryse mad ved -18°, så sørg for at din fryser er rigtigt indstillet.

Råvarers holdbarhed inddelt i kategorier

Kød

  • Oksekød: 8-10 måneder
  • Svinekød: 3-6 måneder
  • Kylling: 8-10 måneder
  • And: 3-5 måneder
  • Lammekød: 10-12 måneder
  • Magert vildt: 12-15 måneder
  • Indmad: 4-6 måneder
  • Pålæg: 1-2 måneder
  • Pølser og rå bacon: 1-2 måneder
  • Hakket svine- og lammekød: 3 måneder
  • Hakket oksekød: 6 måneder
  • Fiskefars: 2-3 måneder.
  • Fed fisk: 2-3 måneder
  • Mager fisk: 3-6 måneder

Mælkeprodukter

  • Fløde: 2 måneder
  • Ost: 3-4 måneder
  • Mascarpone: 2-3 måneder

Brød og kager

  • Kager: 2-3 måneder
  • Brød: 2-8 måneder

Frugt, grønt og bær

  • Frugt: 10-12 måneder
  • Grøntsager: 6-12 måneder
  • Bær: 3-4 måneder

Fond og bouillon

  • Fond og bouillon: 3-4 måneder

Tips og tricks til nedfrysning af mad

Lige meget, om ud ejer en lille fryser eller en stor kummefryser, så ender dine frostvarer næsten altid med at ligge hulter til bulter i fryseren. Mange madvarer er svære at kende forskel på, når de fryses. F.eks. kan det være svært at kende forskel på hakket svinekød og oksekød, da det hele får et hvidt skær af frost.

Derfor er det en god ide at notere dato og indhold på fryseposen. Du skal altid bruge en fryseegnet pose, hvis originalemballagen ikke er fryseegnet, da frosten ellers går igennem og ødelægger maden. Emballage med betegnelsen HO-PP kan ikke tåle frost, hvorimod emballage med betegnelsen CO-PP kan tåle ned til minus 40 grader. Er du i tvivl, er det en god ide at ompakke og fryse maden i en frysepose – sørg for at presse så meget luft ud af posen som muligt.

Hvis du er en rigtig fryser-haj, kan du lave en seddel, hvor du noterer alt, hvad din fryser indeholder. Så behøver du ikke rode den igennem, når du ikke lige kan finde den sidste pose med frossen grønkål. Husk at holde sedlen ajour, hver gang du tager noget op eller lægger noget i den.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar