Flødeboller med chokoladekagebund og karamelchokolade
23. december 2019
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
En ny og overdådig version af den klassiske flødebolle, som vil vække begejstring omkring kaffebordet.
Bemærk
Hviletid: 1 time.
Ingredienser
Udstyr
1 firkantet bageform, 25 x 30 cm
1 rund udstikker, 5 cm i diameter
2 sprøjteposer med 1 rund og 1 spids tylle
Sådan gør du
Tænd ovnen på 180°, og beklæd bageformen med bagepapir. Smelt chokolade og smør sammen i en gryde ved svag varme, og tag gryden af varmen. Pisk æg, sukker og brun farin lyst i en skål med en elpisker. Rør chokoladeblandingen i æggemassen.
Bland hvedemel, bagepulver og salt, og vend det i dejen, til den er jævn og ensartet. Fordel dejen i formen, og bag kagen i ovnen i 20-25 minutter. Tag den ud, og afkøl den helt. Sæt den gerne på køl natten over.
Stik kagen ud i 12 cirkler med en udstikker, og gem kageresterne i fryseren til andet formål.
Bring sukker, glukosesirup og kaffe i kog i en lille gryde, og lad det koge, til det har en temperatur på 117° – brug et sukkertermometer. Pisk æggehvider og sukker stift i en skål med en elpisker.
Hæld den varme sukkerlage i æggehvidemassen i en tynd stråle, under kraftig piskning. Pisk i ca. 5 minutter, til skummet er blankt og meget fast. Fyld skummet i en sprøjtepose med rund tylle, og sprøjt det ud i høje toppe på bundene.
Rør dulce de leche og salt sammen. Hæld karamellen i en sprøjtepose med en lang, spids tylle, og sprøjt karamellen ned i midten af flødebolleskummet. Lad flødebollerne hvile ved stuetemperatur i 1 time.
Hak karamelchokoladen fint, og smelt den i en skål over vandbad ved meget lav varme.
Overtræk flødebollerne ved at stille dem på en gaffel over skålen med chokolade, og overøs dem med den smeltede karamelchokolade, til de er helt dækkede. Ryst gaflen let, så overskydende chokolade drypper af og løber tilbage i skålen.
Sæt flødebollerne på et bræt med bagepapir, og drys evt. med spiseligt guldstøv. Opbevar flødebollerne på køl indtil servering.
Tip!
Karamelchokolade er en karamelliseret hvid chokolade, som smager sødt og dejligt med noter af både smør, nødder og karamel. Den produceres blandt andet af Valrhona (Dulcey),Summerbird (Amber) og Callebaut (Gold).
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk