Glutenfri mel – hvilken meltype er god til hvad?

Det kan være svært at vælge en glutenfri mel, der passer til det mad, man skal lave. De forskellige glutenfrie meltyper har hver deres bagevner og smagsnuancer – nedenfor får du en guide til 11 typer mel uden gluten.

Glutenfri mel – hvilken meltype er god til hvad?
November 23, 2020 af redaktionenFoto: PantherMedia

1. Havremel

Havremel er fintmalet havre. Det smager som havregryn – bare med en lidt sødere smag. Havremel er nemt at bage med og giver dit bagværk en blød og rund tekstur. Både fedt- og proteinindhold er desuden højere i havre end i de andre kornarter. 

Havre er glutenfri fra naturens side, men ofte bliver havregryn fremstillet på fabrikker, hvor mel kan snige sig med i grynene. Har du cøliaki, skal du derfor vælge en udgave, der er mærket glutenfri.

Du kan nemt lave din egen havremel ved at blende glutenfri havregryn til fin havremel. 

Brug havremel i rugbrød, grovbrød, boller, tærtedej og alskens kager.  

2. Rismel

Ris er naturligt glutenfri og males til mel i både fuldkornsudgaver (af brune ris) og i en hvid, fin udgave fremstillet af hvide ris. Den brune version indeholder noget mere protein og kostfibre end den hvide rismel. I det asiatiske køkken bliver rismel anvendt i forskellige typer bagværk, bl.a. dumplings og madpandekager. Det fungerer bedst, hvis det bliver kombineret med andre meltyper som f.eks. havremel eller boghvedemel. 

Rismel er god at bruge i grød, som medspiller i brød og boller og som en god base i sødt bagværk.

3. Boghvedemel

Boghvedemel har sin helt egen karakteristiske smag, der minder om nødder og kastanjer. Melet giver en god smag og struktur i dit bagværk, men kan blive lidt dominerende i ren form. Brug det f.eks. sammen med rismel og havremel. Boghvede findes også som kerner og flager, som kan være med til at give karakter til dit bagværk, enten i dejen eller som "topping" på boller og brød. 

Boghvedemel er god at bruge til klassiske blinis, vafler, pandekager, grød og som medspiller i brød, boller og kager.

4. Mandelmel

Mandelmel er lavet af fintmalede mandler og er et enormt anvendeligt produkt, som du sagtens kan bruge i stedet for hvedemel i diverse kager. Det har en dejlig sød smag, er lav på kulhydrater, men rig på gode fedtsyrer og kostfibre.

Erstatter du almindelig mel med mandelmel, skal du tilføje op til dobbelt så meget væske. Du kan sagtens lave din egen mandelmel ved at blende mandler til mel - det giver blot en lidt mørkere farve. 

Mandelmel er god at bruge som base i brød, kager, mørdej og alskens sødt bagværk takket være den søde, nøddeagtige smag.

5. Majsmel

Majsmel er en fin, gullig mel, som fremstilles af malede majskorn. Det har en lidt sødlig majs-smag lidt hen ad popcorn. Vi kender det måske især fra tortillas, cornbread og den italienske majsgrød polenta. Melet bidrager med god sprødhed til dit bagværk, men det bør ikke bruges i for store mængder, da dejen risikerer at blive for tæt og kompakt. Kombinér det f.eks. med rismel og havremel. 

Maizena er også majsmel, men i en meget fint formalet og sigtet udgave, hvor kun stivelsen er tilbage. 

Majsmel er god at bruge i grød, tortillas og som medspiller i brød og boller. 

6. Kokosfibermel

Kokosfibermel laves af resterne af kokoskødet, efter olien er presset ud. I modsætning til kokosmel indeholder kokosfibermel kun 17 % fedt, men hele 32 % kostfibre. Smagen er mild kokosagtig og sødlig. Hvis du bager brød og kager med kokosfibermel, skal du huske at tilsætte ekstra væske og også gerne øge mængden af æg.

Kokosfibermel er god at bruge i sødt bagværk, f.eks. som alternativ til mandelmel.

7. Kikærtemel

Kikærtemel er lavet af tørrede kikærter, hvilket betyder, at proteinindholdet er højt. Det indeholder i gennemsnit 21 gr. protein pr. 100 gram kikærtemel. Det har en lækker nødedagtig smag. 

Kikærtemel er god at bruge i madpandekager, pizzadej, tærtedej, som medspiller i brød og boller i små mængder.

8. Kartoffelmel

Kartoffelmel er stivelse fra kartofler. Den primære grund til at bruge det i brød og kager er, at det gør dejen tykkere og mere sammenhængende, da stivelsen binder vand. Smagen er ret neutral, og ernæringsmæssigt er den heller ikke en vinder. 

Kartoffelmel er god at bruge i lyse brød og boller, som stivelse i kagecreme, frugtkompot og frugtgrød, lagkagebunde, glutenfri fars. 

9. Quinoamel 

Quinoa er faktisk ikke en kornsort, men et lille frø fra amaranthfamilien. Det stammer fra Andesbjergene i Sydarmerika, hvor det typisk bliver brugt i hel tilstand. Som mel er det et ret alsidigt produkt, som kan anvendes i både brød og kager. Det har en let sødlig, mild, nøddeagtig smag og er spækket med proteiner, gode fedtsyrer, mineraler, kalk og jern.

Brug quinoamel i brød, boller, kager, pizza- og tærtedej. 


10. Sorghummel (Durra)

Sorghum er en afrikansk græsart, der også går under navnet Durra. Det er en afgørende ernæringskilde i dele af Afrika og Sydøstasien, hvor det især bruges til fladbrød og grød. Proteinindholdet er højt, og melet har en mild, hvedeagtig kornsmag, der minder lidt om hirse. Kan med fordel blandes med glutenfri havremel.

Find det i helsekostbutikker og velassorterede supermarkeder. 

Brug Sorghum-mel i brød, boller og sødt bagværk.  

11. Teffmel 

Teff er en kornart fra græsfamilien. Det er en vigtig ernæringskilde i Etiopien, hvor det typisk bliver brugt til fladbrød. Teffmel har en let nøddeagtig smag og minder lidt om rug. Det er rig på både fibre og protein og gør sig godt i brød og madpandekager.

Find det i helsekostbutikker og velassorterede supermarkeder. 

Måske du også kan li'