Vitaminer og mineraler i madvarer

Få et godt overblik over, hvilke fødevarer der er gode kilder til de næringsstoffer, din krop har brug for.

Vitaminer og mineraler i madvarer
May 22, 2020 af redaktionenFoto: Inge Skovdal

C-vitaminer findes i citron, og kalk i mælkeprodukter — men hvad med jern, zink og B12-vitaminer? Det kan ind imellem være svært at huske, hvilke næringsstoffer der findes i de forskellige madvarer, og det er især vigtigt at vide, hvis du er vegetar eller veganer.

Hvilke næringsstoffer findes i hvilke madvarer?

Her får du et overblik over de forskellige vitaminer og mineraler, som din krop har brug for, samt hvilke madvarer du skal spise for at få de vigtige næringsstoffer.

JERN

Kød, cashewnødder, pistacienødder, spinat, tørrede abrikoser, pinjekerner, mungbønner, linser, kikærter, tørrede bønner, korn og beriget mel.


CALCIUM

... eller kalk findes i mælkeprodukter og ost, sojamælk med calcium, kål, persille, kørvel, grøn salat, havregryn, broccoli, sardiner, tørret figen, mandler, hassel- og paranødder, sesamfrø, sojabønner.

D-VITAMIN

Den vigtigste kilde er sollys. Men du finder også D-vitaminer i fede fisk som makrel, sild, ål, laks og hellefisk.

Derudover er der en mindre mængde i mælkeprodukter, ost og æg. Tilskud er vigtigt for gravide, ammende, babyer og børn.

Kan man få for meget d-vitamin?

Den øverst anbefalede dosis for indtag af D-vitamin er 100 mikrogram pr. dag. Hvis du dagligt indtager mere end det i en længere periode, kan det give forhøjet indhold af calcium i blodet, hvilket kan medføre kvalme, hovedpine og forstoppelse.


A-VITAMIN

Findes især i animalske produkter, som lever, fisk, fiskeolie, æg, mælk og mejeriprodukter.

Derudover findes vitaminet i gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser, meloner, peberfrugter, tomater, græskar, hypen og mango.

C-VITAMIN

Kartofler, citrusfrugter, hyben, persille, peberfrugt, solbær, brombær, grønkål, rosenkål, broccoli, kiwi, mango og tomater.

B12-VITAMIN

B12 findes kun i animalske produkter, som kød, fisk, skalddyr, mælkeprodukter og æg. Er man veganer, anbefales det derfor at tage tilskud.

Vær opmærksom på, at under stegning og kogning af maden, går ca. 10 % af B12-vitamin tabt.


ZINK

Zink findes i kød, fisk og skaldyr, mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, hvedekim, hvedekild, cashewnødder, pekannødder, paranødder, sesamfrø, dadler, pinjekerner, græskarkerner, tofu, spinat, kål og salat.

PROTEIN

Proteiner findes faktisk i det meste mad. Indholdet er højt i kød, fjerkræg, fisk og æg.

Men findes også i mælkeprodukter, ost, sojaprodukter som tofu og tekstureret sojaprotein, sojaost, sojapølser, sojamælk, alle former for tørrede bønner, ærter og linser samt nødder.

Måske du også kan li'