Salte mandler

Det er supernemt at lave sine egne salte mandler. Det svære består i at stoppe med at snacke af dem!

Salte mandler
0-30 min.

(9)

June 2, 2022 af Camilla Zarah LawesFoto: Martin Tanggaard

Ingredienser

glas

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

SÅDAN LAVER DU SALTE MANDLER

De salte mandler er nemme at lave selv, og så er den hjemmelavede version endda meget billigere end at købe de færdiglavede i supermarkedet. Salte mandler er den perfekte velkomstsnack til et glas bobler eller en kold øl, men det kan lige så vel være den ideelle gå-hjem-snack, når middagen er spist, og øjenlågene begynder at blive tunge. Saltmandler er desuden en god snack at give ungerne med i madpakken, og kan du ikke selv vente med at nyde dem, til du kommer hjem fra arbejde, kan du snuppe en lille æske med dig på farten. Så har du til ulvetimen efter frokost, når den lille eftermiddagssult begynder at nærme sig. Husk også at stille en lille skål saltmandler frem på tapasbordet!

Brug videoguiden ovenover til at se, hvordan du laver saltmandler, og læs videre herunder for gode tips og tricks.

Er du mere til lakridsmandler? De er lige så nemme at lave og smager skønt!

HVAD KAN SALTE MANDLER BRUGES TIL?

Udover at du helt naturligt kan spise saltmandler som snack, bærer de skønne mandler en række andre fordele med sig: De er nemlig perfekte at servere som topping på en salat, hvor de giver sprødhed og knas. Hak mandlerne groft eller fint afhængigt af temperament, og drys over den færdige salat. Gryderetter kan have en tendens til at blive konsistensløse, fordi alle ingredienserne bliver udkogte, og derfor har flere fundet fordele i at toppe f.eks. en butter chicken, en tikka masala eller en dahl med de sprøde salte mandler. Saltmandler er i det hele taget et godt supplement til retter, som i sig selv ikke har så meget tekstur og konsistens, og derfor er de også ideelle at hakke og drysse over en suppe – f.eks. en kartoffelsuppe

I det søde køkken kan du bruge de salte mandler i diverse kagedeje, bl.a. i en cookiedej, hvor mandlerne bidrager med både salt og knas. Det er ofte hasselnødder, som vi kommer i cookies, fordi hasselnødder naturligvis passer godt til chokolade, men måske vil din horisont udvide sig, når du har prøvet dette trick! Laver du af og til hjemmelavede chokoladeplader, kan du også komme mandlerne deri og efterligne Marabou, som har lavet en version med netop salte mandler. Mmm … de salte nødder giver sådan et godt modspil til den søde chokolade! Bare vent, til du selv smager det. 

Gode tips til saltmandler

  • Brug almindelig ovnvarme til salte mandler.
  • Lad dem køle helt af, før du spiser dem, så de bliver helt sprøde.
  • Opbevar saltmandler i en lufttæt beholder, så de holder sig sprøde i længere tid.
  • Lav en stor portion, så du har til lang tid. Saltmandler kan (heldigvis) holde sig meget længe!
  • Brug de salte mandler som topping i salater, gryderetter eller supper. 
  • Byt evt. mandlerne ud med andre nødder, f.eks. cashewnødder. 

OPGRADÉR DINE SALTMANDLER MED KRYDDERIER

De salte mandler smager i deres enkelthed vidunderligt, men vil du opgradere den salte smag, er der massere muligheder for det. Du kan f.eks. lave sojamandler på bare 10 minutter ved at stege mandler i soja på panden, eller du kan supplere saltet med krydderier i form af rosmarin og timian. Metoden er nem: Inden du kommer dine saltmandler i ovnen, skal du blot overdrysse dem med frisk timian og rosmarin, som er plukket fra stilken. 

På samme måde kan du drysse paprika, barbecue-pulver eller andet krydderi over mandlerne, inden de bages. Prøv dig frem!

Måske du også kan li'