Rabarbergrød

Intet siger sommer som en god skål rabarbergrød. Heldigvis er det supernemt at lave!

Rabarbergrød
0-30 min.

(6)

April 1, 2022 af Louisa LorangFoto: Columbus Leth

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Har du rester, smager rabarbergrød også skønt på din morgenyoghurt.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Lav den bedste rabarbergrød

Den røde rabarbergrød er et af forårets første tegn. Når de begynder at pible op af jorden og dukke op i supermarkedets grøntsagsafdeling, så ved du, at foråret banker på døren. Rabarber smager herligt i salater, kager og desserter. Måske fik du serveret rabarbergrød til dessert som barn? Det er i hvert fald en klassiker at bruge stænglerne i en sød og frisk dessertgrød. Herunder har vi samlet en masse tips, så du ender med den bedste rabarbergrød, du nogensinde har smagt!

Rabarber i sæson

De første rabarber titter op af jorden i starten af april, og det er også heromkring, du kan finde dem på hylderne i supermarkederne. Rabarbersæsonen strækker sig helt til august/september.

Nogle mener, at man bør holde en pause med plukningen i juni, så rabarberne kan forny sig. Det siges endda, at de midt på sommeren indeholder mere oxalsyre end sædvanligt. Da rabarberne koges til grød, skal du ikke være bange for syren, som ellers kan være ret giftig. Og du kan også sagtens plukke af dine rabarber hele sæsonen – det har vi aldrig oplevet problemer med.

Køber du dine rabarber i supermarkedet, er der heller ingen pause i sæsonen. Her fås de fra april til august. Nogle gange fås de også på frost, og de frosne kan også bruges til rabarbergrød. Du kan også altid selv fryse friske rabarber ned, så du kan stille din rabarbergrødstrang året rundt!

Rabarbergrød opskrift

Ovenover får du den helt klassiske opskrift på rabarbergrød. Den består af rabarber, – enten friske eller frosne – vanilje, sukker og lidt vand, der koges, til rabarberne er godt udkogte. Bagefter jævnes grøden med en blanding af kartoffelmel og vand. 

Her bruges kun kornene af vaniljestangen, så den tomme stang kan bruges til andre ting. Lav f.eks. dit eget vaniljesukker med stangen. Se flere gode forslag i videoen ovenover.

Vil du have smæk på vaniljesmagen, kan du også lade den tomme vaniljestang koge med i grøden og fiske den op, inden du jævner med kartoffelmel. Så skal den dog smides ud efter brug.

Måske du også kan lide: Rabarberkompot med vanilje

Har du ikke en hel vaniljestang, kan du sagtens bruge vaniljepulver eller -sukker. Det giver en mildere smag af vanilje, men det er stadig lækkert.

Er din rabarbergrød ikke sød nok, kan du smage på den, når den har kogt. Tilsæt mere sukker, hvis den ikke er sød nok. Mangler den lidt syre, kan du smage den til med citronsaft. 

Husk, at rabarbergrøden sætter sig, når den er på køl, så hvis du ikke synes, din kartoffelmelsblanding jævner nok med det samme, skal du være tålmodig og ikke bare tilsætte mere jævning. Inden du sætter rabarbergrøden på køl, skal du drysse den med sukker, så den ikke får skind.

Rabarbergrød med kartoffelmel

I opskriften her jævnes rabarbergrøden med kartoffelmel, og det er den traditionelle fremgangsmåde. Når du jævner med kartoffelmel, er der et par ting, du skal være opmærksomme på.

Det er vigtigt, at du blander kartoffelmel op med vand, inden du hælder det i de kogte rabarber – ellers klumper din rabarbergrød.

Det er også vigtigt, at du ikke koger rabarbergrøden videre, når du har jævnet den, for så risikerer du, at grøden bliver lang. At den bliver lang, betyder, at den bliver klistret og trækker strenge, når du spiser den. Det er ikke så lækkert.

Siet rabarbergrød

Den gammeldags rabarbergrød er typisk ikke sigtet, men foretrækker du en grød uden klumper, kan du sagtens sigte rabarberne fra. Når rabarberne er helt udkogte, sigter du grøden, så du kun har saften tilbage. Den koger du lidt ind og jævner derefter med kartoffelmelsblandingen. Sæt den på køl med et drys sukker over, ligesom i opskriften her. Når den er kold, er den klar til servering. 

Sigtet rabarbergrød smager også herligt med lidt fløde, men du kan også servere den med de samme lækre sager, som den almindelige rabarbergrød. Læs mere i afsnittet herunder.

Topping til rabarbergrød

En klassisk omgang rabarbergrød serveres med fløde, men du kan også piske fløden til skum og servere grøden med en gavmild klat flødeskum. Skal det være ekstra frækt, kan du toppe den med en klat vaniljeis – det smager også rigtig godt. Vil du have lidt knas, kan du drysse lidt mysli eller lignende på toppen. 

Hvor længe kan rabarbergrød holde sig?

Din hjemmelavede rabarbergrød kan holde sig en uges tid på køl, så du kan sagtens forberede den flere dage før, den skal serveres.

Rabarbergrøden kan også fryses ned, så den kan holde sig endnu længere. I fryseren kan den holde sig i 4-6 måneder. Frys den ned i små portioner, så du altid kan tage en portion grød op til desserten.

Rabarbergrød med jordbær

Har du søde jordbær på lager, er de også oplagte at komme i din rabarbergrød. Så får du en mere sød og rund grød, end hvis du kun bruger rabarber. Tilsæt dem rensede sammen med rabarberne – du kan både bruge frosne og friske jordbær.

Prøv også: Klassisk æblegrød med vanilje og fløde

Hvorfor bliver rabarbergrød ikke rød?

Rabarbergrødens farve afhænger af, hvilke rabarber du bruger. Der er nemlig stor forskel på sorterne. Nogle rabarberstængler er meget grønne, og nogle er meget røde. Vinrabarber og jordbærrabarber giver en smuk, rød farve, hvorimod de grønne sorter giver en mere brunlig grød. 

De grønne rabarber er ofte også lidt mere syrlige, så husk at smag grøden til, så den bliver sød og frisk i stedet for sur.

Måske du også kan li'