Æblegrød med fløde

Smagen af æbler kommer næppe bedre til sin ret end i en kold æblegrød smagt til med vanilje, citronskal og sukker og serveret med fløde. Det er et mellemmåltid eller en dessert, som både små og store vil elske.

Æblegrød med fløde
0-30 min.

(4)

June 28, 2022 af Gitte Heidi RasmussenFoto: Betina Hastoft
Bemærk:Æblegrøden serveres kold, så sæt lidt tid af til afkøling.

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Kog gerne den tomme vaniljestang med i æblegrøden for at få al den gode vaniljesmag med.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Nem opskrift på klassisk æblegrød

Æblegrød må være en af de mest klassiske danske dessertopskrifter – og nemmeste! For i løbet af ganske kort tid kan du fremstille en velsmagende dessert, som falder i de flestes smag. Det er da også én af de desserter, hvor æblet i allerhøjeste grad kommer til sin ret, for når æblet spiller hovedrollen i det søde køkken, sker der magiske ting og sager! Følger du denne opskrift på æblegrød, kan det ikke gå helt galt, og du kan være sikker på at ende ud med en dessert, der smager af endnu en portion – og så lige én til… 

Kommer du alligevel ud for en nogle forhindringer, mens du står i køkkenet, har vi herunder gjort vores bedste for at besvare en række spørgsmål samt give dig tips til, hvordan du kommer sikkert i mål, og hvordan du tilmed kan opgradere opskriften på æblegrød. 

Hvilke æbler er bedst til grød?

Det er faktisk ikke helt ligegyldigt, hvilke æbler du bruger til en æblegrød, for forskellige æblesorter smager ganske forskelligt. Nogle er syrlige, mens andre er søde, og faktisk findes der omkring 350 danske æblesorter. Det kan virke uoverskueligt, men det vigtigste at skrive sig bag øret er, at æblerne kan opdeles i madæbler og spiseæbler. Til en æblegrød anbefaler vi altid at vælge madæbler, fordi de giver den rigtige konsistens og den rette syre. Eksempler på madæbler er Belle de Boskoop, Ingrid Marie, Cox Orange, Filippa og Elstar, hvoraf du bør kunne finde mindst én af sorterne i dit supermarked. Hvis ikke, kan du sagtens bruge røde spiseæbler, men måske grøden i så fald har brug for mere tilsat syre og sukker. Smag dig frem!

Kan man fryse æbler ned til hjemmelavet æblegrød?

Måske har du et æbletræ i haven, der bliver ved med at producere æbler – så mange, at du ikke kan nå at spise dem. Måske har du bare købt flere, end du kan spise. Men det betyder ikke, at du skal smide dem ud, for du kan sagtens fryse dem ned, så de senere kan bruges til en dejlig portion æblegrød! Det er dog vigtigt, at du ikke fryser rå æbler ned, siden de vil miste en del af deres smag og ofte få brune skjolde. Æblerne bør derfor koges først, hvorefter de fryses ned i lage med eller uden sukker. Her kan de holde sig i cirka 1 år. 

Hvor længe kan æblegrød holde sig i fryseren? 

Fryser du æblegrøden ned, efter den er færdiglavet, kan den ligesom æblerne holde sig i cirka 1 år, før den bør kasseres.

Læs også: Så længe holder maden sig i fryseren

Bliver din æblegrød for tynd eller tyk? 

Har du problemer med at opnå den rette konsistens på din æblegrød? Er den for tynd, så vær først og fremmest tålmodig – som regel koger grøden ind og bliver tæt. Er det ikke tilfældet, kan du prøve dig frem med kartoffelmel rørt op med vand. Tilsæt en smule ad gangen, og lad grøden arbejde. 

Er din æblegrød derimod for tyk, eller er dine æbler ikke blevet bløde, før grøden samler sig, kan du altid tilsætte ekstra vand og lade grøden simre videre, til den opnår den rette konsistens. Vær dog opmærksom på, at jo mere vand du tilsætter, des mindre smagsintensitet vil fremtone. Smag derfor hele tiden grøden til, hvis du tilsætter vand løbende.

Tip: Ønsker du en helt fin og glat æblegrød, kan du blende den med en stavblender. 


Det kan du servere ovenpå din æblegrød

Udover tilbehør i form af fløde, som denne opskrift indeholder, kan du opgradere din æblegrød med også andre lækre toppings: 

  • Kugle af vaniljeis
  • Knuste makroner
  • Hjemmelavet müslicrunch
  • Rugbrødscrunch – evt. vendt i sukker
  • Æblekagerasp – evt. blandet med ristede mandler
  • Ristede eller brændte mandler (finthakkede)

Tip: Serverer du din æblegrød med en kugle vaniljeis, er det ekstralækkert, hvis du lader æblegrøden forblive varm, så vaniljeisen lige så stille kan smelte ovenpå grøden. 

Det kan du også bruge æblegrøden til

Når du har lavet din æblegrød, kan du spise den, som den er, eller du kan bruge den til en klassisk, gammeldags æblekage ledsaget af flødeskum og makroner. Du kan også bruge den som topping til havregrød, skyr eller chiagrød. 


Måske du også kan li'