Gulerodsbrud med solsikkekerner

28. februar 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

Friskbagte gulerodsboller kan gøre enhver morgen lidt bedre. Disse lækre boller er formet som rustikke brud, der kan brækkes fra hinanden og spises, præcis som de er – eller med et godt lag smør på!

Bemærk
Hævetid: I alt 1½ time

Ingredienser

Sådan gør du

Smuldr gæren i en røreskål. Tilsæt lunkent vand og kærnemælk, og rør rundt, til gæren er opløst. Tilsæt sukker og kardemomme, og rør rundt igen. Tilsæt hvedemel og salt, og ælt dejen sammen, til den er glat.
Skær det bløde smør i tern, og tilsæt dem til dejen lidt ad gangen, mens der æltes. Ælt dejen grundigt i ca. 5 minutter, til den er glat og smidig. Tilsæt evt. en smule ekstra hvedemel, hvis dejen er lidt klistret. Dæk skålen med et rent og fugtigt viskestykke, og lad den hæve lunt i 1 time.
Skræl og riv gulerødderne på den grove side af et rivejern.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og lav en fordybning i midten af dejen. Slå ægget ud i fordybningen i dejen, og tilsæt de revne gulerødder og solsikkekerner.
Hak eller vend rundt i dejen med en spatel, så fyldet fordeles rundt i dejen. Fortsæt, til dejen er sammenhængende, men stadig våd og lidt ujævn.
Hak dejen ud i 8 stykker, og løft dem over på en bageplade med bagepapir. Dejen kan ikke formes til pæne boller, men bliver i stedet til rustikke brud. Lad gulerodsbruddene hæve tildækket på bagepladen i 30 minutter.
Tænd ovnen på 215°. Bag gulerodsbruddene i ovnen i 15-18 minutter, til de er flot gyldne og gennembagte. Afkøl bruddene på en rist, og servér dem lune evt. med koldt smør på.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

tips og tricks til perfekte gulerodsbrud

Du kender måske bagerens gulerodsbrud, men har du prøvet at bage dem selv? De smager fantastiske – især når de stadig er nybagte og lune. Spis dem, som de er, servér med pålæg eller brug dem som sandwichboller. Du kan også eksperimentere med forskellige smagsvarianter.

Hvad er forskellen på gulerodsbrud og -boller?

I gulerodsboller æltes revet gulerod typisk med i dejen, hvorimod bruddene laves ved at hakke den færdighævede dej sammen med gulerødder, solsikkekerner og æg. De rustikke brud skal heller ikke formes som boller. Se trin for trin-billeder herunder.

Opskriften trin for trin

  1. Ælt dejen sammen, til den er glat.
  2. Tilsæt smør skåret i tern til dejen lidt ad gangen, mens der æltes.
  3. Skræl og riv gulerødderne på den grove side af et rivejern.
  4. Lav en fordybning i midten af dejen. Slå ægget ud i fordybningen i dejen, og tilsæt de revne gulerødder og solsikkekerner.
  5. Hak eller vend rundt i dejen med en bagespatel, så fyldet fordeles rundt i dejen. Fortsæt, til dejen er sammenhængende, men stadig våd og lidt ujævn.
  6. Hak dejen ud i passende stykker, og løft dem over på en bageplade. Dejen skal ikke formes til boller, men til rustikke brud.

Tip: Har du ikke en bagespatel, kan du skære eller klippe i dejen med en kniv eller saks.

Kan man lave andre smagsvarianter?

I stedet for gulerødder og solsikkekerner kan du også eksperimentere med andre smagsvarianter. F.eks. ville rødbede, squash, spinat eller græskar også være  oplagte kandidater til bruddene. Græskarkerner, hørfrø og hakkede nødder kan erstatte solsikkekernerne.

Kan gulerodsbrud laves i en grovere udgave?

Ønsker du nogle grovere boller, kan du bytte op til 50 % af hvedemelet ud med groft mel, som f.eks. grahamsmel eller speltmel. Brug dog en lidt mindre mængde mel, da groft mel suger mere væske.

Læs mere om meltyper og deres forskellige kvaliteter her.

Kan gulerodsbrud koldhæves?

Du kan sagtens langtidshæve eller koldhæve gulerodsbruddene. Halvér mængden af gær, og lad dem hæve i mindst 8 timer på køkkenbordet eller i køleskabet.

Holdbarhed og opbevaring af gulerodsbrud

De nybagte brud smager skønt, når de er lune. De holder sig friske i 2-3 dage, hvis du opbevarer dem i en tætlukket pose på køkkenbordet.

Gulerodsbruddene kan også fryses ned og lunes en anden god gang. Sprøjt bollerne med lidt vand, når de er tøet op, og varm dem i ovnen eller på en brødrister i 4-5 minutter – så er de så gode som nye!

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar