Grydebrød

10. februar 2022 af .

Foto: Columbus Leth

Dette er nok verdens nemmeste brød, men det kan man bestemt ikke smage! Det, at brødet bages i en gryde i ovnen, giver det en sprød skorpe og en blød krumme.

Bemærk
Gryden bliver brandvarm i ovnen! Brug grydelapper, hver gang du skal røre ved den, også når du skal tage låget af.

Ingredienser

Udstyr

1 støbejernsgryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen

Sådan gør du

Opløs gæren i vandet i en skål. Tilsæt olivenolie og salt. Rør fuldkornsmelet i og dernæst hvedemelet.
Rør dejen godt sammen, dæk den til med et klæde, og lad den hæve natten over på køl.
Tænd ovnen på 225°. Stil støbejernsgryden i ovnen med det samme, og lad den varme op i ca. ½ time.
Hæld dejen i den varme gryde, og læg låget på. Bag brødet i ovnen i ½ time. Fjern låget, og bag brødet i yderligere 15 minutter.
Tag brødet op af gryden, og lad det køle af på en rist.

Tip!

Manitobamel har en fantastisk smag og en god bageevne, men du kan sagtens bruge andre typer hvedemel.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du verdens bedste grydebrød

Når du bager dit brød i en gryde, får det en dejligt sprød skorpe og en saftig krumme, der ikke kan måle sig med et brød bagt på almindelig vis på en bageplade eller i en form. Gryden holder nemlig på varmen og giver derfor både høj varme og masser af damp. Herunder har vi samlet en masse viden til dig, der gerne vil i gang med at bruge gryden.

Koldhævet grydebrød

I opskriften her får du et koldhævet brød, du rører sammen om aftenen og lader hæve til næste morgen. Den lange hævetid gør, at du kan nøjes med meget lidt gær. Fordelen ved koldhævning er, at smagsstoffer og glutenstruktur får god tid til at udvikle sig, fordi dejen hæver over lang tid. Det giver brødet mere smag, struktur og en bedre krumme. Vil du ikke bruge koldhævning, kan du læse med herunder.

Hurtigt grydebrød

Har du ikke tid til at vente på, at dit brød hæver natten over, kan du tilsætte mere gær og forkorte hævetiden. Tilsæt 20 g gær, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse, det tager ca. 1-2 timer. Ca. 30 minutter før bagetid tænder du ovnen med støbejernsgryden og lader begge dele varme op. Bag brødet på samme måde som i opskriften herover (se trin 4 i opskriften).

Grydebrød med surdej

Har du en aktiv surdej stående, kan du med fordel skifte en stor del, eller det hele, af gæren ud med surdejen. Brug ca. 150 g aktiv surdej til mængderne i denne opskrift. Nøjes med 5 g gær, eller undlad gæren helt. Fratræk også ½ dl vand. Følg ellers opskriften på samme måde som angivet. Du kan evt. folde dejen om sig selv et par gange, imens den hæver.

Gryde til grydebrød

I opskriften har vi brugt en støbejernsgryde, som er den bedste gryde at bruge, når du skal lave grydebrød, da den leder varmen bedst. Du kan dog også bruge en almindelig gryde eller en stegeso. Herunder kan du se, hvordan du bruger disse alternativer til at bage grydebrød. Der findes efterhånden også mange støbejernsforme lavet til at bage grydebrød – de kan selvfølgelig også bruges.

Grydebrød i almindelig gryde

Du kan godt bage dit brød i en almindelig gryde, så længe gryden kan tåle at gå i ovnen. Har den plastikhåndtag, kan den ikke tåle ovnens varme. En almindelig gryde er ofte knap så tung og tyk som en støbejernsgryde, så derfor vil den ikke blive lige så varm, men dit brød vil stadig få grydebrødseffekten.

Grydebrød i stegeso

Har du en stegeso, kan du også bage dit brød i den. Der findes både den populære Römertopf-stegeso og så nogle i glas. Den førstnævnte er den orange stegeso, der ser lidt leragtig ud. Den skal du huske at fugte inden brug. En stegeso i glas kan du bruge på samme måde som en gryde, så med den kan du følge opskriften, præcis som den er.

Bruger du en Römertopf, skal den stå i blød i mindst 15 minutter inden brug. Tør den derefter af. Stegesoen skal også stilles i ovnen, imens den varmer op. Drys evt. lidt mel i bunden af stegesoen, når den er varm. Bag brødet som angivet i opskriften fra trin 4.

Skal gryden smøres?

Du må endelig ikke smøre gryden med fedtstof, for så risikerer du, at det brænder fast. Sørg blot for, at der er rigeligt med mel på dejen, så hænger den ikke fast, når det skal ud.

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar