Grydebrød med fuldkornsmel
24. februar 2022
af
Line Holt Nielsen.
Foto: Stine Christiansen
Grydebrød er også kendt som "verdens bedste brød", fordi det er supernemt og meget smagfuldt. Vær ikke bange for, at dejen hænger fast. Den brandvarme gryde gør, at brødet lynhurtigt får skorpe, som bliver sprød og nærmest karamelliserer.
Bemærk
Hæve- og bagetid i alt: 14-16 timer. Brødet kan godt bages efter et par timers hævning ved stuetemperatur, men smagen udvikler sig mere, når det hæver køligt natten over.
Ingredienser
Udstyr
1 støbejernsgryde, ca. 4,2 liter med et låg, som kan holde til 250° varme.
Sådan gør du
Smuldr gæren i koldt vand i en skål. Rør salt og sukker i. Tilsæt de to slags mel, og bland dejen, til den er sammenhængende og uden klumper.
Dæk skålen med husholdningsfilm eller et rent viskestykke, og lad dejen hæve et køligt sted i 12-24 timer.
Vend dejen rundt ved at føre en grydeske langs skålens kant og folde den nederste dej op i toppen. Den skal ikke æltes, bare lige vendes rundt. Drej skålen en kvart omgang, og gentag, indtil du er nået hele vejen rundt, så dejen 4 gange er blevet foldet hen over sig selv.
Stil skålen med dej ved stuetemperatur, 45 minutter før brødet skal bages, og tænd samtidig ovnen på 250°. Lad en støbejernsgryde stå på en plade i ovnen, imens den varmer op. Læg grydens låg ved siden af på bagepladen, så det også bliver godt og grundigt gennemvarmet.
Vend dejen over i gryden, imens den stadig står i ovnen, læg hurtigt låg på, og luk ovnlågen i med det samme, så ovn og gryde stadig er brandvarme, og væsken i dejen ikke når at fordampe.
Bag grydebrødet i 30 minutter med låget på. Tag låget af, skru ovnen ned til 225°, og bag videre i ca. 18 minutter, til skorpen er gylden og sprød. Vend brødet over på en rist, og lad det afkøle i et par timer, før du skærer i det.
Tip!
Vil du have mere dybde og intensitet i smagen, kan du erstatte 1 dl hvedemel med f.eks. ølands-, spelt- eller emmermel. Du kan også prøve at udskifte 1½ dl af det grove mel med 1½ dl havregryn.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Se også: Basisopskrift på grydebrød
Powered by Froala Editor