Bao – dampede boller med fyld

De bløde, dampede bao boller stammer fra Kina, hvor man spiser dem med fyld af kød og knasende sprøde grøntsager. Herhjemme er de også blevet en populær spise, og det forstår man godt!

Bemærk: Du kan købe en kinesisk dampkoger af bambus på internettet og i kinesiske specialbutikker. Dampkogeren koster typisk 100-200 kr. og kan dampe mindst seks boller ad gangen.

Ingredienser

Sådan gør du

1 Rør gær ud i vand i en skål. Tilsæt salt, sukker og olie. Rør mel lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt, til den er blank, fast og forholdsvis tør.
2 Læg dejen i en skål, dæk med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.
3 Kog kyllingefileter i en gryde med letsaltet vand i 10-15 minutter, til kyllingen er gennemtilberedt. Afkøl kødet, og pluk det i strimler med 2 gafler.
4 Form runde boller af dejen, så der bliver 2 pr. person. Rul hver bolle ud til en oval cirkel i ½-1 cm’s tykkelse.
5 Pensl den ene halvdel af hver cirkel med olie, og fold den anden halvdel ind over, så de ligner halvmåner. Lad bollerne hvile i 10 minutter på bordet.
6 Bring en stor gryde med vand i kog. Læg lidt bagepapir i bunden af et dørslag (eller brug en kinesisk dampkoger). Sæt dørslaget over gryden med kogende vand. Læg 2 boller ad gangen i dørslaget, og damp dem i ca. 12 minutter under låg, til de puffer op og er bløde og gennemvarme.
7 Bring hoisinsauce og vand i kog på en pande. Tilsæt kyllingestrimlerne, og lad dem stege i 5-7 minutter, til saucen er kogt ind, og kyllingekødet er let karamelliseret.
8 Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde strimler. Skyl agurken, og skær den i tynde skiver. Pres saften af limefrugten. Vend gulerødder og agurk sammen med lidt limesaft. Rens forårsløg, og snit dem fint.
9 Fyld de dampede boller med agurk, gulerod og kylling, og top med snittet forårsløg og koriander. Servér 2 fyldte boller pr. person.

Tip!

Rester af hoisinkylling tilovers? Brug det til friske vietnamesiske sommerruller dagen efter. Opblød spiseligt rispapir (fx fra Blue Dragon) i koldt vand, og rul dem sammen omkring lidt hoisinkylling, sprød salat, frisk koriander, mango skåret i strimler og hakkede peanuts.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 1. juni 2018

Opskrift:

Fotograf: Betina Hastoft