Koldhævede boller
Intet er bedre end nybagte boller om morgenen. Den her opskrift på koldhævede boller er simpel og nem, og bollerne smager helt fantastisk med lidt smør eller ost, og en nybrygget kop kaffe.
(12)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
SÅDAN LAVER DU DE BEDSTE KOLDHÆVEDE BOLLER
De perfekte koldhævede boller har et sprødt ydre, en sej krumme og en skøn, syrlig smag. Koldhævede boller er virkelig nemme at bikse sammen, for mens du sover sødt, hæver dejen i køleskabet – og når du så står under bruseren om morgenen, kan du nyde duften af hjemmebag, der breder sig i hjemmet.
Koldhævede boller minder en del om surdejsboller, både når det kommer til smagen og konsistensen. Så har du endnu ikke knækket koden til en aktiv surdej, eller vil du bare gerne gøre bagningen så simpel som muligt, så er de koldhævede boller det perfekte bageprojekt.
Du slipper også for dej på fingrene og mel på bordet, for dejen skal blot røres sammen i en skål - eller på en røremaskine, hvis du har såan en - og sættes på bagepladen eller -stålet med to skeer.
Find vores bedste opskrift på surdejsboller her!
Hvordan bager man koldhævede boller på bagestål eller pizzasten?
Du behøver intet særligt bageudstyr for at få vellykkede koldhævede boller. Men har du et bagestål eller en pizzasten, er det nu, du skal finde den frem fra køkkenskuffen.
Tænd ovnen på 250°, og lad den varme op med bagestålet eller pizzastenen i. Fyld også et ildfast fad med vand, og stil det nederst i ovnen. Tag vandbadet ud de sidste 10 minutter af bagetiden. Nu får bollerne det perfekte sprøde ydre fra det varme bagestål, samtidig med at dampen fra vandet giver dem et blødt, saftigt og luftigt indre.
Hvilke meltyper skal man bruge til koldhævede boller?
Du kan variere og eksperimentere med forskellige meltyper, som du har lyst til. Du kan f.eks. erstatte det grove mel med en mindre grov meltype, hvis du vil have helt luftige, lette boller.
Der er stor forskel på de forskellige meltyper og -mærker, og hvilken indvirkning de har på dejens hævning og bollernes tekstur. Du bør f.eks. passe på med at bruge alt for meget groft mel, for så hæver dejen ikke, som den skal.
Hvedemel er oplagt at erstatte med manitobamel eller Tipo 00. Manitoba har et særligt højt glutenindhold, der gør dejen helt smidig og elastisk - det er det, der giver de store lufthuller, som du måske også kender fra surdejsboller. Tipo 00 giver brødet sin lækre sprøde skorpe. Speltmel og ølandshvedemel er også gode meltyper at erstatte almindeligt hvedemel med.
I stedet for fuldkornsmanitobamel kan du bruge durummel eller almindeligt fuldkornshvedemel.
3 tips til opskriften på koldhævede boller
- Dejen kan sagtens holde sig i køleskabet i op til tre dage. Da der er ganske lidt gær i dejen, behøver du ikke være bange for, at den klasker sammen. Så hvis du vil have nybagte boller både lørdag og mandag morgen, kan du bare gemme en del af dejen.
- Er du i tvivl, om bolledejen er for tynd? Du kan teste det ved at sætte en grydeske i skålen. Hvis den kan stå mere eller mindre af sig selv i dejen, så er der nok mel i.
- I opskriften har vi toppet bollerne med chiafrø. Du kan sagtens undlade dem eller erstatte dem med birkes eller havregryn.
Vil du bage med ølandshvede, kan du også prøve vores opskrift på koldhævede ølandshvedeboller. De er nemme at bikse sammen og passer sig selv i køleskabet natten over!