Frosting, smørcreme og icing

Det kan være svært at finde hoved og hale i alle de toppings, du kan dekorere dine kager med. Hvad er egentlig forskellen på frosting, smørcreme og icing?

Frosting, smørcreme og icing
August 27, 2020 af redaktionenFoto: Stine Christiansen

Måske lyder frosting, smørcreme og icing som det samme, men der er faktisk stor forskel på de tre betegnelser. De er alle tre kagetoppings, men de indeholder forskellige råvarer. Lad os tage dem fra toppen!

FROSTING

Frosting er en tyk og luftig creme, der både kan bruges imellem kagebunde, men også som pynt på både store kager og små muffins. En muffin med frosting eller smørcreme kaldes en cupcake.

Frosting bruges lidt i flæng, men hvis det skal være helt korrekt, så indeholder den intet smør. Den kan derimod indeholde shortening eller flødeost. 

Shortening

Shortening er et amerikansk produkt, der udelukkende består af vegetabisk fedt. Det kan forveksles med magarine, men den indeholder kun mellem 70-85 g fedt – produktet kan derfor ikke bruges som erstatning. Det tætteste vi kommer på shortening i Danmark, er palmin, der også indeholder 100 % fedt. Vær dog opmærksom på, om du køber et certifikeret produkt, der ikke belaster miljøet.

Indeholder cremen derimod flødeost kaldes den udover frosting også creamcheesefrosting eller flødeostecreme. Du kan finde opskrifter på begge slags frosting herunder.

Opskrift på frosting med flødeost

Ingredienser:

  • 1 usprøjtet citron
  • 400 g flødeost naturel
  • 150 g flormelis
  • ¼ tsk. salt

Fremgangsmåde:

  1. Riv citronskallen fint, og pres saften af citronen. 
  2. Pisk flødeost med flormelis, og smag til med citronsaft og citronskal.
  3. Tilsæt salt.

Opskrift på frosting med shortening

Ingredienser:

  • 1½ dl shortening
  • 1½ tsk. vaniljeekstrakt
  • ¼ tsk. salt
  • 2½ dl flormelis
  • ½-1 dl mælk

Fremgangsmåde:

  1. Pisk shortening, vaniljeekstrakt og salt sammen i en stor skål.
  2. Tilsæt flormelis. Pisk mælk i lidt ad gangen.
  3. Pisk cremen i et par minutter, til den er glat og cremet.

Smørcreme

Som navnet afslører indeholder cremen smør – på engelsk betegnes den som buttercream. Smørcreme er mere cremet og smagfuld og knap så sød som frosting. Cremen kan bruges imellem og ovenpå kager, men også som fyld i en roulade. 

Smørcreme består oftes af smør og flormelis. Mange tilsætter dog lidt citronsaft for at afbalancere cremen. Cremen kan også gøres blødere og tyndere med en enkelt æggeblomme eller lidt mælk.

Opskrift på smørcreme

Ingredienser:

  • 125 g blødt smør
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt
  • 125 g flormelis
  • Evt. 1 æggeblomme eller lidt mælk

Fremgangsmåde:

  1. Pisk smørret med vaniljeekstrakt, til det er luftigt. 
  2. Pisk flormelis i lidt ad gangen.
  3. Pisk evt. æggeblomme eller mælk i, til cremen er glat.

En blanding af frosting og smørcreme

I mange opskrifter skelnes der ikke imellem frosting og smørcreme, og betegnelserne bruges lidt i flæng. Man kan også sagtens kombinere dem og lave en creme med både smør og flødeost. 

På den måde får du en lækker, cremet konsistens og masser af god smag. Cremen kan bruges til de samme kager som både frosting og smørcreme

Opskrift på smørcreme med flødeost

Ingredienser:

  • 200 g blødt smør
  • 300 g flormelis
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt
  • 150 g flødeost naturel
  • 1 usprøjtet citron

Fremgangsmåde:

  1. Pisk smør, flormelis og vaniljeekstrakt godt sammen med en elpisker. 
  2. Tilsæt flødeost, og pisk i ca. 5 minutter, til frostingen er let og luftig. 
  3. Riv skallen, og pres citronen. Smag frostingen til med  citronsaft og lidt citronskal.

Icing

Icing er egentlig bare det, vi på dansk kalder glasur. Dvs. en tyndere og mere skinnende topping til kager og småkager. 

Glasur kan både laves på enten vand eller æggehvider. En glasur lavet på æggehvider kaldes også royal icing, da den bliver tykkere og flottere end den med vand – den bruges f.eks. til at pynte kransekage.

Glasur kan også tilsættes smag og farve som f.eks. citronsaft, chokolade eller kaffe. Herunder får du en god grundopskrift på glasur.

Opskrift på glasur (icing) 

Ingredienser:

  • 200 g flormelis
  • ½ dl kogende vand eller 1 æggehvide

Fremgangsmåde:

  1. Rør flormelis sammen med kogende vand eller æggehvide til en tyk masse.

Marengs-smørcreme

Hvad søren er nu det? Marengs-smørcreme er en topping, vi ikke ser så meget herhjemme, men den er alligevel værd at afprøve.

På engelsk hedder den 'meringue buttercream frosting', og som navnet lyder, består den af marengs pisket sammen med smør.

Marengs-smørcreme er fløjsblød, cremet og tilpas sød. Den kan laves på forskellige måder, da marengs i sig selv kan tilberedes på tre forskellige måder. Du kan benytte den franske, italienske eller schweiziske metode. Opskriften herunder er med italiensk marengs. Du kan altid skifte fremgangsmåden for marengs ud med den metode, du foretrækker. Se vores guide til marengs her.

Opskrift på italiensk marengs-smørcreme

Ingredienser:

  • 150 g sukker
  • ½ dl vand
  • 3 æggehvider
  • 275 g smør
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt

Fremgangsmåde:

  1. Kog sukker og vand til en sukkersirup på 110-115° i en gryde. 
  2. Pisk æggehviderne stive. 
  3. Hæld siruppen i de piskede æggehvider i en tynd stråle, mens der stadig piskes.
  4. Pisk herefter i 5-10 minutter, til massen ikke længere er varm.
  5. Skær smørret i tern, og pisk det i marengsen lidt ad gangen. Cremen vil muligvis skille – bliv ved med at piske, til cremen samler sig.
  6. Tilsæt vaniljeekstrakt. 

Hvilken creme skal jeg vælge?

  • Frosting og marengs-smørcreme er gode, hvis du vil have en helt hvid creme til din kage – smørcreme har nemlig ofte et gulligt skær pga. smørret.
  • Marengs-smørcreme er især god til at holde formen og er derfor ideel til dekorering af kager. 
  • Shortening har som sådan ingen smag, så her er det en god ide at tilføje smag, f.eks. i form af lidt vaniljeekstrakt. 
  • Både frosting, smørcreme og icing kan tilføjes smage og farver. Lav f.eks. en smagfuld chokolade-, vanilje- eller hindbærfrosting – kun fantasien sætter grænser.
  • Icing er bedst til pynt på f.eks. småkager, kanelsnegle, kransekager og bradepandekager. Både frosting, smørcreme og marengs-smørcreme kan bruges imellem kagebunde og ovenpå kager, f.eks. på en gulerodskage eller små, fine cupcakes.

Måske du også kan li'