Roastbeef med rødvinssauce og smørstegte grøntsager

13. juni 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

Servér rosastegt roastbeef med suverænt tilbehør til dine gæster – det vil helt sikkert vække glæde.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200º. Dup stegen tør med et stykke køkkenrulle, og krydr med salt og peber. Brun den på alle sider på en hed pande.
Steg den færdigt i ovnen i 25-30 minutter, og lad den hvile i 20 minutter før servering.
Pil og hak skalotteløg fint. Steg dem let i smør i en gryde i 3-4 minutter, til de er bløde. Tilsæt rødvin og balsamicoeddike, og kog saucen ind til under det halve.
Rør oksebouillon i, og kog ind igen til det halve. Pisk koldt smør i saucen lige før servering, og krydr med salt og peber.
Kog kartoflerne møre i letsaltet vand. Afkøl let, og pil skrællen af dem. Pluk og skyl persillen, og hak den groft. Rist valnødderne på en tør pande i 3-4 minutter, til de begynder at dufte.
Blend persille, valnødder, hvidløg, eddike og olie til en grov pesto i en minihakker/foodprocessor. Tilsæt evt. lidt mere olie, hvis den virker for tør.
Bræk de nederste, træede ender af aspargeserne. Skrab gulerødderne, og pil forårsløgene. Skær alle grøntsagerne i tykke skiver på skrå. Steg gulerødderne i smør på en stor pande i 4 minutter.
Tilsæt frosne ærter, og lad dem tø op på panden under omrøring. Tilsæt forårsløg og asparges, ryst panden, og steg i 6-8 minutter, til grøntsagerne er netop møre. Krydr med salt og peber.
Skær roastbeefen i tynde skiver, og server med rødvinssauce, aspargeskartofler med valnøddepesto og smørstegte grøntsager.

Tip!

Bruger du stegetermometer, skal roastbeefen ud af ovnen, når centrumtemperaturen er 58-60º.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du den bedste roastbeef

En rosastegt roastbeef med lækkert tilbehør er det ultimative weekendmad. Det er nemt at lave og smager skønt!

Du får det bedste stykke kød, hvis du krydre det godt med salt og peber, bruner det på panden og steger det færdigt i ovnen, til kernetemperaturen er 58-60º.

Derfor skal din roastbeef brunes

Du har sikkert hørt, at kød skal brunes ved høj varme for at lukke kødets porer, så det ikke afgiver så meget saft. Det er ikke rigtigt.

Det er til gengæld rigtigt, at kødet skal brunes, men det er udelukkende for smagens skyld. Ved temperaturer mellem 120 og 165° dannes der nemlig en kemisk reaktion, som giver kødets stegeskorpe en god smag. Det kaldes Maillard-reaktionen. 

Du må endelig ikke stege kødet ved for høj varme, for så branker kødet, og det siges at være kræftfremkaldende. Er panden ikke varm nok, løber saften ud af kødet og gør, at kødet bliver kogt i stedet for stegt. Så får du gråt og kedeligt kød.

Nu lyder det måske som om, stegeskorpen sikrer, at saften ikke løber ud, men når kødet steges ved høje temperaturer, fordamper saften i stedet. Du kan altså ikke undgå, at kødet mister saft, men ved at brune det, sikrer du god smag.

Derfor skal stegen hvile efter tilberedning

I opskriften skal kødet hvile i 20 minutter efter tilberedning. På den måde får temperaturen lov til at fordele sig i kødet, så det får en flot rosa farve og dermed bliver perfekt mørt og saftigt.

Vær dog opmærksom på, at kødets kernetemperatur stiger mens det hviler. Temperaturen stiger op til 10° de første 10 minutter, efter stegen er taget ud af ovnen. Sørg derfor for at tage roastbeefen ud, når temperaturen rammer 50-55°, hvis du ønsker rosastegt kød.

Nogle mener også, at hviletiden gør, at stegen ikke mister så meget saft. Det er dog en myte. Kødet vil miste saft, uanset om det hviler efter tilberedning eller ej.

Se også: Klassisk opskrift på rødvinssauce

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar