Oksemørbrad med jordskokpuré og rødvinssauce

Som hovedret er oksemørbrad altid lækkert. I denne opskrift skal den først brunes på panden for så at blive stegt færdig i ovnen.

Oksemørbrad med jordskokpuré og rødvinssauce
31-60 min.

(7)

December 8, 2021 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Ingen rødvinsfond? Så brug en anden flydende fond, og smag til med rødvin.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Tips til helstegt oksemørbrad

Rosastegt oksemørbrad, der nærmest smelter på tungen, er noget af det bedste! Servér den f.eks. til nytår med lækkert tilbehør. Her får du vores bedste tips til tilberedning af det flotte stykke kød.

Oksemørbrad i ovn og på grill

Her i opskriften tilberedes kødet i ovnen, men du kan sagtens bruge samme fremgangsmåde på grill. Brun kødet op grillen, læg låget på, og steg kødet i ca. 20 minutter.

Langtidsstegt oksemørbrad 

Du kan sagtens langtidsstege din oksemørbrad, hvis du ønsker det. Tænd ovnen på 80°. Afpuds og brun mørbraden, og sæt den så i ovnen i ca. 2½ time. Hold øje med kødets kernetemperatur – den skal gerne være 50-55°, når du tager kødet ud. Lad oksemørbraden hvile i 10 minutter inden servering.

Hvorfor skal oksemørbraden brunes?

I opskriften brunes oksemørbraden på en pande i olie og smør, inden den steges færdigt i ovnen. Smørret er med til at give en masse god smag, mens olien gør, at det ikke brænder på, da den kan tåle højere temperaturer.

Du har måske lært, at det altid er en god idé at brune kødet, så det får en dejlig stegeskorpe. Det er helt rigtigt, og det skyldes formentligt en lidt mere nørdet grund, end du lige havde regnet med.

Ved temperaturer mellem 120 og 165°, dannes der nemlig en kemisk reaktion, som giver kødets stegeskorpe en god smag. Det kaldes Maillard-reaktionen. 

Sørg dog for, at kødet ikke branker, for så skabes der stegemutagener, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Panden må heller ikke være for kold, for så løber saften ud af kødet og gør, at kødet bliver kogt i stedet for stegt. Så får du gråt og kedeligt kød, og det gider vi ikke.

Du kan under alle omstændigheder ikke undgå, at kødet mister saft. Ved høje temperaturer fordamper saften nemlig bare. Så stegeskorpen er ikke for at lukke kødets porrer, som mange lærte i 80'erne – det er nemlig en myte.

Få inspiation til forskellige nytårsmenuer her!

Hvorfor skal oksemørbraden hvile efter tilberedning?

Meget kød har godt af at hvile i ca. 10 minutter efter tilberedning. Det skyldes, at temperaturen her får lov til at fordele sig i kødet, så det får en flot rosa farve og dermed bliver perfekt mørt og saftigt.

Vær dog opmærksom på, at kødets kernetemperatur stiger mens det hviler. Temperaturen stiger op til 10° de første 10 minutter, efter stegen er taget ud af ovnen. Sørg derfor for at tage oksemørbraden ud, når temperaturen rammer 50-55°, hvis du ønsker rosastegt kød.

Nogle mener også, at hviletiden gør, at stegen ikke mister så meget saft. Det er dog en myte. Kødet vil miste saft, uanset om det hviler efter tilberedning eller ej.

Læs også: Kernetemperatur – steg kød med stegetermometer.


Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'