Oksemørbrad med jordskokpuré og rødvinssauce

8. december 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

Som hovedret er oksemørbrad altid lækkert. I denne opskrift skal den først brunes på panden for så at blive stegt færdig i ovnen.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200°. Skræl bagekartoflerne, og skær kanterne af på alle sider, så du får en stor, aflang firkant med helt lige kanter ud af hver kartoffel.
Vend kartoflerne med olie, læg dem i et ovnfad, og krydr med salt, peber og friskhakket timian. Læg en lille smørklat på hver kartoffel, og bag dem i ovnen i ca. 45 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
Afpuds mørbraden for fedt og sener, og krydr den med salt og peber. Brun den i olie og smør på en pande ved høj varme, så kødet får stegeskorpe på alle sider. Læg mørbraden i et ovnfast fad, og steg den færdig i ovnen i ca. 20 minutter (samtidig med kartoflerne),til den har en centrumtemperatur på 50-55°. Tag kødet ud, og lad det hvile i 10 minutter før udskæring.
Skrub jordskokker, og skær dem i mindre stykker. Kog dem møre i en gryde med usaltet vand i 20 minutter. Hæld vandet fra, og tilsæt smør og fløde. Mos først jordskokkerne med en gaffel, og blend dem herefter til en ensartet puré med en stavblender. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Pil og hak løget fint. Steg det i smør i en gryde i<br /> 1-2 minutter, til det er klart. Tilsæt fond, vand, balsamico og sukker, og lad saucen koge ved middel varme i<br /> 10 minutter. Pisk mel sammen med lidt koldt vand i en kop, og pisk meljævningen i saucen lidt ad gangen, til saucen tykner. Smag til med balsamico, salt og peber.
Rens svampene, og steg dem i smør på en pande i ca. 5 minutter ved høj varme, til de er gyldne. Krydr med lidt salt.
Skær stokken af kålen, og skær resten i brede strimler. Skyl og tør kålstrimlerne, og vend dem med olie. Steg dem sprøde på en pande ved høj varme. Drys med salt.
Skær oksemørbraden i skiver. Anret en skefuld jordskokpuré på hver tallerken sammen med en kartoffelfondant og skiver af kødet. Top med svampe og kålchips, og servér med rødvinssauce.

Tip!

Ingen rødvinsfond? Så brug en anden flydende fond, og smag til med rødvin.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Tips til helstegt oksemørbrad

Rosastegt oksemørbrad, der nærmest smelter på tungen, er noget af det bedste! Servér den f.eks. til nytår med lækkert tilbehør. Her får du vores bedste tips til tilberedning af det flotte stykke kød.

Oksemørbrad i ovn og på grill

Her i opskriften tilberedes kødet i ovnen, men du kan sagtens bruge samme fremgangsmåde på grill. Brun kødet op grillen, læg låget på, og steg kødet i ca. 20 minutter.

Langtidsstegt oksemørbrad 

Du kan sagtens langtidsstege din oksemørbrad, hvis du ønsker det. Tænd ovnen på 80°. Afpuds og brun mørbraden, og sæt den så i ovnen i ca. 2½ time. Hold øje med kødets kernetemperatur – den skal gerne være 50-55°, når du tager kødet ud. Lad oksemørbraden hvile i 10 minutter inden servering.

Hvorfor skal oksemørbraden brunes?

I opskriften brunes oksemørbraden på en pande i olie og smør, inden den steges færdigt i ovnen. Smørret er med til at give en masse god smag, mens olien gør, at det ikke brænder på, da den kan tåle højere temperaturer.

Du har måske lært, at det altid er en god idé at brune kødet, så det får en dejlig stegeskorpe. Det er helt rigtigt, og det skyldes formentligt en lidt mere nørdet grund, end du lige havde regnet med.

Ved temperaturer mellem 120 og 165°, dannes der nemlig en kemisk reaktion, som giver kødets stegeskorpe en god smag. Det kaldes Maillard-reaktionen. 

Sørg dog for, at kødet ikke branker, for så skabes der stegemutagener, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Panden må heller ikke være for kold, for så løber saften ud af kødet og gør, at kødet bliver kogt i stedet for stegt. Så får du gråt og kedeligt kød, og det gider vi ikke.

Du kan under alle omstændigheder ikke undgå, at kødet mister saft. Ved høje temperaturer fordamper saften nemlig bare. Så stegeskorpen er ikke for at lukke kødets porrer, som mange lærte i 80'erne – det er nemlig en myte.

Få inspiation til forskellige nytårsmenuer her!

Hvorfor skal oksemørbraden hvile efter tilberedning?

Meget kød har godt af at hvile i ca. 10 minutter efter tilberedning. Det skyldes, at temperaturen her får lov til at fordele sig i kødet, så det får en flot rosa farve og dermed bliver perfekt mørt og saftigt.

Vær dog opmærksom på, at kødets kernetemperatur stiger mens det hviler. Temperaturen stiger op til 10° de første 10 minutter, efter stegen er taget ud af ovnen. Sørg derfor for at tage oksemørbraden ud, når temperaturen rammer 50-55°, hvis du ønsker rosastegt kød.

Nogle mener også, at hviletiden gør, at stegen ikke mister så meget saft. Det er dog en myte. Kødet vil miste saft, uanset om det hviler efter tilberedning eller ej.

Læs også: Kernetemperatur – steg kød med stegetermometer.

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar