Klassisk surdejsrugbrød
15. september 2021
af
Line Holt Nielsen.
Foto: Maria Fabricius Tegner
Du skal bruge en aktiv surdej for at bage brødet her. Men arbejdstiden er minimal, og når først du har vænnet dig til duften og smagen af hjemmebagt surdejsrugbrød, er der ingen vej tilbage.
Bemærk
Hvile- og hævetid i alt: 16-24 timer.
Ingredienser
Sådan gør du
Bland surdej, vand og rugmel. Stil skålen tildækket ved stuetemperatur natten over, til der kommer bobler i overfladen.
Læg rugkernerne i en varmefast skål, og hæld kogende vand over. Rør salt og maltsirup ud i blandingen, og lad det afkøle i et par timer.
Tag 1½ dl af den dej, der har stået natten over, fra, til næste gang du bager. Bland resten med de udblødte kerner, grahamsmel og rugmel.
Ælt dejen i 10 minutter, gerne på en røremaskine. Justér evt. konsistensen med vand og rugmel, så den føles som en tyk havregrød.
Tryk dejen ud i en rugbrødsform (ca. 3,3 liter). Glat overfladen med en fugtig dejskraber, prik huller i hele fladen med en gaffel, og lad brødet hæve i 4-8 timer.
Tænd ovnen på 240°.
Fugt igen overfladen med en dejskraber, og drys birkes eller andre korn/kerner over. Bag brødet i ovnen i 10 minutter. Skru temperaturen ned til 180°, og bag i 40 minutter.
Vend brødet ud af formen, og bag det færdigt i 20-40 minutter. Det skal lyde hult, når du banker i bunden.
Pak det færdigbagte brød ind i et fugtigt viskestykke, og lad det afkøle helt på en bagerist.
Tip!
Prøv at eksperimentere med at tilsætte dine yndlingskerner, korn eller frø til dejen inden hævning på dag 2. Justér mængden af mel, hvis de suger meget af væsken til sig.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk