Klassiske tebirkes
25. maj 2021
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
Om du kalder dem tebirkes eller københavnerbirkes, handler blot om, hvor i landet du kommer fra, for smagen og udseendet er præcis det samme.
Bemærk
Hævetid: I alt 2½ time
Ingredienser
Sådan gør du
Rør gæren ud i den kolde mælk i en skål, og tilsæt æg, sukker og salt. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen godt sammen. Dejen kan evt. røres sammen på en røremaskine. Lad dejen hvile på køl i 30 minutter. Rul dejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord til en aflang firkant på 20 x 45 cm. Høvl skiver af det helt kolde smør med en ostehøvl, og fordel dem på ⅔ af dejen.
Fold dejstykket uden smør ⅓ ind over midten, og fold herefter den sidste ⅓ ind over dejen, så der er 3 lag dej oven på hinanden. Læg dejen i køleskabet i 20 minutter, til den er kold.
Tag dejen ud fra køl, og rul den ud til et rektangel på 20 x 45 cm. Fold dejen sammen på præcis samme måde som før, og læg den på køl i 20 minutter. Gentag herefter udrulning og foldning endnu engang, så du har gjort det i alt 3 gange, og dejen har 27 lag (3 x 3 x 3). Slut af med at lægge dejen på køl i 20 minutter.
Tag den kolde dej ud fra køl, og rul den forsigtigt ud til en aflang firkant på ca. 25 x 50 cm. Rør smør, sukker, vaniljesukker og groftrevet marcipan sammen til en ensartet masse i en skål, og smør remoncen ud i en bred stribe langs midten af dejen.
Fold ⅓ af dejen ind over midten over remoncen, og fold herefter den sidste ⅓ ind over dejen. Vend dejen om, så samlingen vender nedad. Pensl overfladen med sammenpisket æg, og drys med et tæt lag birkes.
Skær dejen i 10 stykker a ca. 5 cm's bredde. Fordel tebirkesene på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket på bagepladen i 1 time. Tænd ovnen på 210°.
Bag dine tebirkes i ovnen i 15-18 minutter, til de er flot gyldne, og remoncen er let karamelliseret i kanterne. Afkøl dem på bagepladen, inden du serverer dem helt friskbagte – gerne med et lag koldt smør.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Prøv også: Spandauere med creme og syltetøj