Klassisk rabarberlagkage
26. juni 2020
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
Når noget skal fejres, skal der da lagkage på bordet! Og denne feminine og klassiske kage er et godt bud på, hvordan du kan imponere dine gæster. Skal projektet være mere overskueligt, kan du bage bundene og lave vaniljecreme og rabarberkompot dagen før, så du blot skal samle og pynte kagen på selve dagen.
Bemærk
Afkøling: I alt mindst 4 timer.
Ingredienser
Udstyr
1 springform, 20 cm i diameter
Sådan gør du
Tænd ovnen på 180°. Læg bagepapir i springformen, og smør kanterne med lidt smør. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk æg, sukker og vaniljekorn lyst og meget luftigt i en skål med en elpisker. Sigt hvedemel, bagepulver og salt i æggemassen, og vend det forsigtig sammen til en jævn dej. Fyld dejen i formen, og bag lagkagebunden i ovnen i 25 minutter, til den giver efter ved let tryk. Afkøl bunden helt i formen.
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør mælk, æggeblommer, majsstivelse, sukker og vaniljekorn sammen i en gryde, og bring det langsomt i kog under omrøring. Kog cremen i 2-3 minutter under konstant omrøring, til den tykner. Hæld cremen over i en ren skål, og dæk skålen med husholdningsfilm, så den rammer cremens overflade. Sæt cremen på køl i mindst 2 timer, til den er helt kold.
Rens rabarberne, fjern de grove ender, og skær dem i små stykker. Kom rabarber, sukker og citronsaft i en gryde, og bring det i kog. Lad det småkoge i 10 minutter, til det er blevet til tyk kompot, og væsken er kogt ind. Afkøl kompotten.
Pisk fløden til fast skum. Pisk vaniljecremen luftig, og vend den forsigtigt sammen med 200 g afkølet rabarberkompot og al flødeskummet. Hæld cremen i en sprøjtepose med rund tylle.
Rør flormelis og kogende vand sammen til en tyktflydende glasur, og tilsæt lyserød konditorfarve, til den ønskede farve er opnået.
Skær lagkagebunden fri af formen, og flæk den i 3 lige tykke bunde med en savtakket kniv.
Læg den første lagkagebund på et serveringsfad, og smør et tyndt lag rabarberkompot på bunden efterfulgt af 1/3 af rabarberskummet. Læg den anden lagkagebund ovenpå, og smør også den med et tyndt lag kompot efterfulgt af 1/3 af skummet. Læg den sidste bund øverst, og smør toppen med glasur. Sprøjt det sidste rabarberskum ud i små toppe rundt langs kanten af kagen. Sæt kagen på køl i mindst 2 timer.
Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup sammen til en ensartet masse. Rul marcipanmassen tyndt ud, og skær den ud til et bånd, som passer i højden og omkredsen på din kage (ca. 65 x 7 cm). Rul marcipanbåndet om kagen, og pynt med rød skovsyre og frysetørret blåbær.
Tip!
Farven på rabarberskummet afhænger af, hvilken slags rabarber du bruger. Vil du gerne have en kraftig rød farve, så brug de gennemfarvede mørkerøde vinrabarber eller jordbærrabarber.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk