Klassiske æbleskiver

Du kan som bekendt købe færdiglavede æbleskiver, men det så hyggeligt at lave selv, og så smager de også meget bedre! Find æbleskivejernet frem, og kast dig ud i et hyggeligt juleprojekt.

Klassiske æbleskiver
0-30 min.

(10)

October 21, 2022 af Linn GrubbströmFoto: Mathilde Landry

Ingredienser

stk.

Udstyr

  • 1 tandstikker, grillspyd eller kødnål til at vende dem

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

KLASSISKE ÆBLESKIVER MED KÆRNEMÆLK

Aaah. Når det begynder at dufte af æbleskiver ude fra køkkenet, ved vi godt, hvad klokken har slået. Det er jul! For er der overhovedet en jul uden lune æbleskiver, der smager af kardemomme og gode minder? I har formentlig alle sammen en æbleskive-opskrift, vi sværger til (medmindre vi lader mormor om det),og det samme har vi. Denne opskrift på æbleskiver er helt klassisk og lige, som de skal være – og så smager de altså bare bedre end dem, som man køber fra frost. 

HVAD ER ÆBLESKIVER?

Æbleskiver er en dansk delikatesse, som vi serverer, når julen står for døren. De består hovedsageligt af pandekagedej, men når vi kommer dejen i en æbleskiveform, bliver skiverne kuglerunde i stedet for flade som en pandekage. Desuden adskiller æbleskivedejen sig fra pandekagedejen ved, at der er kardemomme i æbleskiver, hvilket giver dem deres julede karakter. 

Selvom navnet antyder noget andet, er det langt fra alle, der har til vane at komme æbler i deres æbleskiver. Faktisk foretrækker mange dem helt uden, mens andre kommer æblegrød eller -mos i. Der er heldigvis ikke noget, der er rigtigt og forkert – det er blot en smagssag. 


Hvorfor hedder det æbleskiver?

Ja, så hvorfor hedder det æbleskiver, når der ofte ikke er æbler i? Svaret må findes i, at æbleskiver ikke altid har set ud, som vi kender dem i dag. Den oprindelige æbleskive var nemlig nøjagtigt, som ordet fortæller det – et tyndt, skiveskåret æble, der tilbage i 1700-tallet blev vendt i mel og æg og herefter smørstegt på panden. I dag er vi glade for, at æbleskiven trods alt har fået et noget andet udtryk – for hvad skulle vi dog gøre uden den?

Hvorfor laves æbleskiver med natron?

I det meste bagværk bruges bagepulver, så hvorfor bruger vi lige natron i æbleskivedejen? Det gør vi, fordi det er natron, der får dejen til at hæve og blive luftig. Da der er kærnemælk i dejen, er det bedst at bruge natron, eftersom syren fra mælkeproduktet reagerer bedre med natron end med bagepulver.


Bagepulver og natron består egentlig af det samme, men bagepulver indeholder også syre. Hvis der ikke er syre til stede, dannes der soda, som ikke smager ret godt. Derfor bør du enten bruge natron sammen med syre, som f.eks. syrnede mælkeprodukter eller citronsaft, eller kun bruge bagepulver, hvor der er tilsat syre.

HVORDAN FÅR JEG RUNDE ÆBLESKIVER?

Dejen til æbleskiver minder lidt om en blanding af pandekager og vafler. Det særlige ved æbleskivedejen er, at den laves af kærnemælk, og så er det som sagt natron, der får dem til at hæve og blive luftige. Æggene deles desuden i blommer og hvider, så æggehviderne kan piskes stive og vendes i dejen – ligesom man også gør ved belgiske vafler. Det gør æbleskiverne så dejligt luftige – men det betyder ikke, at de får deres flotte runde form af sig selv. Vi skal hjælpe dem lidt på vej. 

Så hvordan lykkes man med at få æbleskiverne helt runde? Følg vores trin-for-trin-guide under billedet.

Sådan gør du

  1. Varm æbleskivejernet godt op, og pensl gavmildt med smør, så dejen ikke brænder fast.
  2. Fyld nu ¾ af hullerne op med dej, og bag, til æbleskiverne bliver gyldne. Du kan holde øje med, hvor meget æbleskiverne har fået ved at dreje forsigtigt med en tandstik.
  3. Drej nu æbleskiverne en halv omgang med tandstikken (eller en grillpind),og fyld yderligere ¼ dej i formen, så du ”lukker hullet”.
  4. Drej æbleskiverne det sidste stykke, så bunden nu er toppen, og bag færdigt, til æbleskiverne er gyldne på alle sider. 

Hvornår er æbleskiver færdige?

Når du skal tjekke, om dine æbleskiver er færdige, bruger du blot samme teknik, som når du bager kage. Du tager en tandstik, en kødnål eller lignende og prikker ned i midten af æbleskiven, og hænger der dej fast på tandstikken, er æbleskiven endnu ubagt. Tager du derimod tandstikken op, og den er fri for dej, er æbleskiven færdigbagt. 


GIV DINE ÆBLESKIVER ET TVIST

Æbleskivedejen er i sin grundform simpel, og derfor er den supernem at peppe op, hvis du har mod på at bryde lidt med traditionerne. Det er ikke for alle, men hvis du (ligesom) os bager æbleskiver minimum fire gange i løbet af december, kan det være, at du én af gangene skal give dig i kast med nedenstående idéer til fyld:

  • Rabarberkompot
  • Bærkompot
  • Æblemos
  • Syltede æbletern
  • Vaniljecreme
  • Nutella
  • Saltkaramel
  • Ingefærpulver
  • Kanelpulver
  • Revet citron- eller appelsinskal

Tip: Har du rester af risengrød eller risalamande, kan du stege dem til runde kugler på æbleskivejernet og nyde som sød dessert. 


DET KAN DU SERVERE TIL ÆBLESKIVER

En portion æbleskiver er en god anledning til at samle venner og familie omkring et hyggeligt eftermiddags-julebord. Men hvad skal du servere til æbleskiverne? Vi giver dig en række ideer her:


Dyppelse: Flormelis, sukker, kanelsukker, syltetøj, nutella, flydende karamel (dulce de leche),(rabarber)kompot eller lemoncurd. 

Drikke: Glögg, varm kakao, chai-te, Irish Coffee, kaffe eller solbærsaftevand.


Måske du også kan li'