Klassiske æbleskiver
Foto: Mathilde Landry
Du kan som bekendt købe færdiglavede æbleskiver, men det så hyggeligt at lave selv, og så smager de også meget bedre! Find æbleskivejernet frem, og kast dig ud i et hyggeligt juleprojekt.
Ingredienser
Udstyr
Sådan gør du
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Sådan laver du hjemmelavede æbleskiver
Dejen til æbleskiver minder lidt om en blanding af pandekager og vafler. Det særlige ved æbleskivedejen er, at den laves af kærnemælk, og så er det natron, der får dem til at hæve og blive luftige. Æggene deles i blommer og hvider, så æggehviderne kan piskes stive og vendes i dejen – ligesom man også gør ved belgiske vafler. Det gør æbleskiverne dejligt luftige!
Hvorfor natron i æbleskiver?
I meget andet bagværk bruges bagepulver, men i æbleskivedejen er det natron, der får den til at hæve og blive luftig. Da der er kærnemælk i dejen, er det bedst at bruge natron, da syren fra mælkeproduktet reagerer bedst med natron.
Bagepulver og natron består egentlig af det samme, dog indeholder bagepulver også syre. Hvis der ikke er syre til stede, dannes der soda, som ikke smager så godt. Derfor kan du enten bruge natron sammen med syre, som f.eks. syrnede mælkeprodukter eller citronsaft, eller bruge bagepulver, hvor der er tilsat syre.
Hvor stammer ordet æbleskiver fra?
Oprindeligt var æbleskiver slet ikke runde. De bestod nemlig af en skive æble vendt i pandekagedej og stegt på panden. Sidenhen er æbleskiverne blevet runde, og æblestykket er placeret i midten. I dag er der ikke særlig mange, der kommer æbler i – så dejen minder mest om en buttet pandekager, hvor der serveres syltetøj og flormelis til.