Rødgrød med fløde

Rødgrød er smagen af både mormor, gamle minder og dansk sommer! Brug lige de bær, du helst vil have i din rødgrød.

Rødgrød med fløde
0-30 min.

(5)

June 1, 2022 af Mai KnauerFoto: Columbus Leth

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Her i opskriften bruges jordbær, ribs, solbær, blåbær og hindbær, men du kan også bruge brombær, kirsebær og andre bær alt efter sæson og præference.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du rødgrød med fløde

Den gammeldags rødgrød med fløde, som udlændinge har umådeligt svært ved at udtale, smager skønt som dessert på en lun sommerdag. Ovenover får du en god grundopskrift på den søde grød, som heldigvis er rigtig nem at lave.

Hvilke bær skal der i rødgrød?

En rødgrød er egentlig bare en grød af danske modne sommerbær. Du kan bruge alt fra jordbær, solbær, blåbær og hindbær til brombær, kirsebær og ribs. Grøden får en ekstra god og fyldig smag, hvis du blander flere slags bær, men det gør ikke noget, hvis der er flere af en slags bær end andre. Brug bær efter sæson og præference.

Siet rødgrød med fløde

Her i opskriften tilsættes hindbærrene til sidst, så de ikke koger ud, men hvis du ønsker en rødgrød med helt glat konsistens, kan du komme alle bærrene i med det samme og koge den et par minutter længere, så alle bærrene koger ud. Derefter kan du si grøden igennem en finmasket si.

Se også: Klassisk æblegrød med vanilje og fløde

Det overskydende kompot-lignende pulp smager ikke af ret meget, men du kan godt bruge i en kage, da det giver masser af saftighed. Du kan også smage på det, og hvis det stadig har lidt smag, kan du gemme det og spise det på yoghurt.

Kan rødgrød fryses?

Har du lavet en stor portion af rødgrøden, kan du sagtens fryses resterne ned. Den kan holde sig i 4-6 måneder i fryseren. Frys den ned i små portioner, så du altid kan tage en portion grød op til desserten.

Du kan også fryse dine friske sommerbær ned og lave en ny omgang rødgrød med fløde, selvom vejret siger minusgrader, og der ingen blade er på træerne. Det smager ekstra godt på en grå, kold vinterdag.

Hvor stammer rødgrød med fløde fra?

Det vides ikke helt, om rødgrød med fløde stammer fra Danmark eller Tyskland, men den skønne dessert er lavet her i landet siden slutningen af 1800-tallet. Før det lavede man rødgrød af rødvin og rismel. 

Retten har længe været en nationalret i Danmark, og vi mener især det er vores pga. de røde og hvide farver.

Hvad kan man toppe rødgrød med?

En klassisk rødgrød skal toppes med kold fløde, som i opskriften her. Er du i det eksperimenterende hjørne, kan du dog sagtens prøve at variere dessertens udtryk. Top den f.eks. med lakridsflødeskum, vaniljeis eller lidt frisk mynte. Her på billedet er grøden toppet med friske hindbær og vaniljeis. Få opskriften her.



Måske du også kan li'