Klassisk drømmekage

Drømmekage er en klassiker, som aldrig går af mode. Tag en bid af den lækre kage, og mærk sukker og kokos knase i munden. Servér den evt. sammen med en kop kaffe.

Klassisk drømmekage
0-30 min.

(5)

March 18, 2022 af Mai KnauerFoto: Columbus Leth

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du den bedste drømmekage – opskrift på drømmekage fra Brovst

Vi kender og elsker den, vi har spist den utallige gange, og det er næsten Danmarks nationalkage. Det er drømmekagen fra Brovst!

Den klassiske drømmekage er kendetegnet ved en hvid, luftig og blød sandkagebund toppet med et godt lagt sprødt kokostopping. Her får du opskriften og de bedste tips til en den gammeldags drømmekage fra Brovst.

Drømmekage – god og nem bradepandekage

Drømmekage ikke bare smager skønt, men er også en nem bradepandekage, som alle kan være med til at bage. Som enhver god bradepandekage, er den god og nem at tage med i skolen, på arbejdet, på picnic eller blot at servere derhjemme til kaffen.

Den klassiske drømmekage fra Brovst er en evig favorit og en bradepandekage, som er god at lave til mange, da den med garanti vil glæde både store og små. Opskriften på drømmekage er supernem, så alle kan være med til at lave den lækre bradepandekage.

Drømmekage kan sagtens laves på forhånd og holder sig nemt saftig og lækker, hvis du følger vores tips til opskriften på den bedste drømmekage her.

Den bedste opskrift til luftig og blød drømmekage

Selve kagebunden i en drømmekage består af en simpel vaniljesandkage. En sandkage kan hurtigt blive tør og kedelig, men du kan sikre dig en let, luftig og saftig drømmekage med denne nemme opskrift og de rette tricks.

Vil du sikre dig en ekstra luftig og blød drømmekage, kan du starte dejen op ved at piske æg og sukker over et vandbad. Husk at piske konstant og pas på, at vandbadet ikke bliver for varmt, så æggene begynder at skille.

Opskriften på drømmekage er meget simpel og består af ingredienser, du sikkert allerede har på lager. Alt du skal bruge er sukker, æg, mel, bagepulver, smør, mælk og gerne en vaniljestang. Har du ikke en vaniljestang, kan den sagtens erstattes af vaniljesukker, men stangen giver den bedste vaniljesmag til drømmekagen.

Drømmekagen her er lavet med sødmælk, som giver kagen en dejlig blød, saftig og svampet konsistens. Den fede sødmælk giver det bedste resultat, men du kan også bruge kærnemælk for en lidt lettere og friskere udgave. Kærnemælkens tykke konsistens gør, at kagen stadig bliver saftig og svampet.

I opskriften på drømmekage her skal der rørsukker i. Du kan sagtens bruge almindeligt hvidt sukker, hvis du har det på lager, men rørsukkeret giver en ekstra dejlig smag. Måske har du også hørt om demerara-sukker?

Hvad er demerara sukker?

Demerara sukker er bedre kendt under navnet rørsukker. Oprindeligt voksede sukkerrørene ved floden Demerara i Guyana, deraf navnet. Rørsukker er kendt for sin smukke gyldenbrune farve og en tydelig karamelliserende smag, da produktet ikke er så raffineret som almindelig sukker. Rørsukker anvendes til samme typer kager og desserter som hvidt sukker, men tilføjer mere smag og en lidt mørkere farve.

Drømmekage med kokostopping – tips til lækker topping på drømmekage

Drømmekagens vigtigste kendetegn er den søde kokostopping, der på en og samme tid er blød og sprød. Den lækre bløde og sprøde topping laves ved at røre alle ingredienserne sammen i en gryde, så det bliver en blød, lækker masse. Den sprøde overflade kommer, når toppingen halvvejs under bagningen hældes på kagen og bages med det sidste stykke tid under lidt højere varme. Det giver den perfekte topping, der både er blød og sprød – mums!

Denne opskrift på drømmekage er med masser af topping, men du kan altid doble portionen op, hvis du ønsker et endnu tykkere lag af den søde kokosmasse.

Kokostoppingen består af kokosmel, smør, sødmælk og sukker. I denne opskrift på drømmekage bruger vi mørkt muscovadosukker. Det mørke sukker giver den karakteristiske, mørke karamelsmag, som gør drømmekagen sød, snasket og lækker.

Der findes både lys og mørk muscovadosukker og begge dele kan bruges til drømmekage. Der er en smule smagsforskel, men de egner sig begge godt til kokostoppingen, så vælg den, som du foretrækker. Du kan også lave drømmekage uden muscovadosukker, hvis du ikke har det på lager. I så fald kan du erstatte med brun farin.

En af hovedingredienserne i toppingen på drømmekage er kokosmel. Kokos giver både en skøn smag og konsistens i den snaskede topping. I den traditionelle opskrift laves toppingen udelukkende med kokosmel, men mange kan også godt lide at tilsætte havregryn til sukkermassen. Havregryn giver et dejligt bid, og det ændrer ikke meget ved smagen. At tilsætte havregryn til drømmekagetoppen er desuden et supergodt trick, hvis du løber tør for kokosmel. Du kan både udskifte kokos helt med havregryn eller lave en blanding.

Du kan også tilsætte nødder i drømmekagens kokostop for ekstra lækker sprødhed og crunch eller rosiner for god sødme og blødt bid. Kombinerer du den klassiske kokostopping med havregryn, nødder og rosiner, får du et lækkert tvist til den klassiske drømmekage med en knasende myslitopping. Prøv opskriften på drømmekage med mysli-topping her.

Drømmekage i nye former

Den gammeldags drømmekage fra Brovst er en klassiker, og den er helt perfekt som den er. Det betyder dog ikke, at man ikke kan lege med også at lave andre lækre versioner af drømmekagen.

Selv om drømmekagen er en god bradepandekage, kan den også sagtens laves i små muffinforme. Drømmekage-muffins smager skønt, og de er helt perfekte at tage med på farten eller til at dele ud.

Du kan også tilsætte kakao til drømmekagens dej og topping og lave en lækker chokolade-drømmekage. Denne udgave af drømmekagen minder meget om en anden klassisk, dansk bradepandekage, nemlig ”Den du ved nok-kagen”, som er en chokoladekage med en lækker kokos-kaffe-glasur.

Mange vil nok være enige i, at det er den søde, bløde og let knasende kokostopping, der gør drømmekagen ekstra lækker. Derfor er det også oplagt at bruge den gode kokostopping til at fusionere drømmekagen med andre lækre kager. Prøv f.eks. opskriften på brownie med drømmekagetop.

Kan drømmekage fryses?

Rester af drømmekage kan sagtens holde sig frisk, saftig og lækker et par dage i en lufttæt beholder. Opbevar bare kagen ved stuetemperatur. Resterne er også gode til hjemmelavede romkugler!

Har du rester af drømmekage, du ikke kan nå at spise eller gerne vil gemme til en anden god dag, kan de sagtens fryses. Skær gerne kagen ud i mindre stykker, inden den fryses. Så er det lettere at tage mindre mængder op ad gangen eller et enkelt stykke, når lækkersulten melder sig. Lad drømmekagen tø op på køkkenbordet.

Drømmekage fra Brovst – hvor kommer drømmekagen egentlig fra?

Drømmekagen fra Brovst er ærkedansk, men den kommer i virkeligheden slet ikke fra Brovst. Ja, det lyder måske mærkeligt, at den så har fået det navn, men her får du forklaringen. Den traditionelle drømmekage kommer fra Hjallerup, men den blev opdaget i Brovst til et husmoderarrangement. Jytte Andersen havde sammen med sin mormor, som kom fra Hjallerup, bagt ”mormors drømmekage” og medbragt den til arrangementet. Her var en bagekonsulent fra Amo også til stede, og han var vild med mormorens drømmekage.

Efterfølgende vandt Jytte og ”mormors drømmekage” en opskriftkonkurrence afholdt af Amo, hvilket ledte til, at kagen fik navnet ”Drømmekage fra Brovst” i Amos opskriftsblad. Det var således Jytte Andersens mormor fra Hjallerup, der opfandt drømmekagen, men den blev først folkekendt i Brovst. Herefter har kagen spredt sig til resten af landet under det velkendte navn.

Måske du også kan li'