Julekage med kirsebær-appelsin-mousse
6. december 2021
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
Årets julekage byder på en saftig nøddebund, fløjlsblød chokoladeganache og en julet mousse med smag af både appelsin og kirsebær. Siruppen fra glasset med Amarena-kirsebær skal bruges i moussen, mens selve kirsebærrene pynter på toppen – så får du brugt hele glasset uden spild.
Bemærk
Afkøling: I alt mindst 6 timer.
Ingredienser
Udstyr
1 springform, 20 cm i diameter
Lagkageplast
Sådan gør du
Tænd ovnen på 175°. Læg bagepapir i formen. Pisk æggehviderne let stive med en elpisker i en skål. Tilsæt sukker lidt ad gangen, og pisk videre til en tyk marengs.
Hak nødderne til fint mel i en minihakker. Hak mælkechokoladen groft. Skær marcipanen i små tern, og riv appelsinskallen fint. Vend hasselnøddemel, chokolade, marcipan, appelsinskal og salt forsigtigt i marengsen med en dejskraber.
Fordel nøddemarengsen i formen, og bag bunden i ovnen i 25 minutter. Afkøl bunden helt på en bagerist.
Hak chokoladen fint, og læg den i en skål. Varm fløde og glukosesirup op til kogepunktet i en gryde. Hæld den varme fløde over chokoladen i skålen, og rør rundt i cirkelbevægelser i midten af skålen med en dejskraber, til chokoladen smelter, og ganachen bliver blank og ensartet. Smag til med en smule salt.
Skær nøddebunden fri, og rengør springformen. Sæt lagkageplast fast langs indersiden af formens kant, og læg nøddebunden tilbage i formen. Fordel chokoladeganachen oven på bunden i et jævnt lag, og sæt kagen på køl i mindst 1 time.
Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand. Flæk vaniljestangen med en skarp kniv, og skrab kornene ud. Varm vaniljekorn, sukker, kirsebærsirup og appelsinsaft op til kogepunktet i en gryde, og tag gryden fra varmen. Knug husblassen fri for vand, og opløs den i den varme kirsebærlage. Hæld blandingen over i en skål, og afkøl til stuetemperatur.
Pisk fløden til let skum med en elpisker i en skål, og vend den græske yoghurt i. Vend den afkølede kirsebærsirup i flødeblandingen til en ensartet mousse. Hæld kirsebærmoussen oven på kagebunden, glat overfladen, og sæt den i fryseren i mindst 5 timer, gerne natten over.
Fjern form og lagkageplast fra den frosne kage, og anret den på et fad. Sæt kagen på køl i 2-3 timer, så den tør stille og roligt op. Pynt derefter kagen med hele kirsebær og valnødder vendt i guldstøv, og servér straks.
Tip!
Når man lader moussekagen sætte sig i fryseren i stedet for på køl, får du en moussekage med knivskarp kant. Du kan også nøjes med at lade kagen sætte sig i køleskabet i ca. 6 timer. Så skal du blot være lidt mere forsigtig, når du fjerner lagkageplasten og evt. glatte kanten lidt med en spatel.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk