Romkugler

Romkugler er bare bedst, specielt når de er hjemmelavet! Og hvad er bedre end at kunne lave noget nyt og lækkert af daggamle kagerester? Intet skal gå til spilde, og det gør det heller ikke, når du laver dem til romkugler.

Romkugler
0-30 min.

(8)

July 13, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

stk.

Sådan gør du

Tip!

Til romkugler skal man bruge daggamle kagerester – helst fra mørke kager, som fx chokoladekage, muffins eller lagkagebunde. Halvtørt wienerbrød fra bageren kan også sagtens indgå i dejen. Gem fx kagerester i fryseren, og tag dem frem, når du vil lave romkugler.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

TIPS OG TRICKS TIL OPSKRIFTEN PÅ ROMKUGLEr

Romkugler er en lækker lille kage, som vi sikkert alle har mødt før eller siden. Den er blød, syndig og saftig og passer både til morgenmaden, eftermiddagskaffen og aftenhyggen. Måske er den ikke den kønneste kage af udseende, men det er nu engang det indre, der tæller. Du kender helt sikkert de lækre romkugler fra bageren, som gang på gang får kagehjerter til at smelte, men har du prøvet at lave dem selv? Har du ikke, er du in for a treat, for de smager nemlig endnu bedre end dem, som du kan købe – og så kan du tilpasse smagen nøjagtigt til dine smagsløg! Sidens opskrift på romkugler er vores absolutte favorit, som smager himmelsk, og som tilmed er nem at gå til. 

HVILKE KAGERESTER SKAL JEG BRUGE TIL EN HJEMMELAVET ROMKUGLE?

Mange tror fejlagtigt, at det kræver adskillige blandede kagerester at lave en hjemmelavet romkugle, men faktisk kan du nøjes med bare én kagerest, nemlig chokoladekage, for at komme i mål. Det giver dog en mere nuanceret smag og en bedre konsistens at blande lidt forskelligt, men valget af opskrift er helt op til dig og dine rester. Har du sandkage, drømmekage, chokoladekage eller andet til overs, kan du sagtens bruge dem til din romkugle-opskrift. Nu tænker du sikkert, at det er besværligt at lave en hjemmelavet romkugle, fordi det kræver en eller flere færdigbagte kager, men der er ingen, der har sagt, at du behøver at bage kagerne selv. Dem fra supermarkedets hylder er nemlig geniale til formålet! 

TIP: Husk at gemme dine kagerester i fryseren, hvis du ikke når at få spist hele bradepandekagen. Bare fordi den bliver tør, betyder det ikke, at den ikke kan genoplives på ny! Når du en dag får lyst til en hjemmelavet romkugle eller mangler noget at servere for klassen eller kollegaerne, kan du bare tø kageresterne op fra fryseren og smuldre dem til en romkugledej. 

Disse kager skal du gå efter – ”tørre” kager

Der er ikke som sådan nogle regler for, hvilke kagerester du skal gå efter, men en god, klassisk chokoladekage er altid en god idé i en romkugle-opskrift. Chokoladesmagen giver nemlig en god kontrast til den sød-syrlige hindbærsyltetøj, som også skal i romkugledejen. Kommer du ikke chokoladekage i din romkugledej, anbefaler vi at komme et par skeer mørkt kakaopulver i som alternativ. Har du muffins eller roulade liggende i køleskabet, kan du også sagtens bruge disse, men vælger du en hindbærroulade, så husk at komme mindre eller slet intet syltetøj i dejen. 

Hvis du skal handle ind til din romkugle-opskrift i supermarkedet, kan du gå efter chokoladekage eller -muffins, drømmekage, sandkage, citronmåne og diverse roulader, hvoraf du kan lave dit yndlingsmix. Også wienerbrød, lagkagebunde og mørdejskager gør det godt i en hjemmelavet romkugle. Generelt anbefaler vi at mikse både lidt lyse og mørke kagerester for den bedste smag! Det kunne eksempelvis være sandkage og chokolademuffins med chokoladestykker i. 

Disse kager skal du undgå – ”fugtige” kager

Selvom der ikke som udgangspunkt er nogle regler for, hvilke kagerester du skal bruge i din romkugle-opskrift, er der alligevel nogle særlige kager, som vi fraråder at bruge. Særligt flødeskumskager, kager med cremer og kager med mousser er mindre gode til hjemmelavet romkugle, eftersom kagemassen vil få en tendens til at blive meget fugtig og svær at arbejde med. Desuden anbefaler vi at undgå kager med bær i, eftersom de vil mindske holdbarheden på romkuglerne. Har du alligevel et par hindbærmuffins liggende fra gårsdagens fødselsdag, kan du sagtens bruge resterne til hjemmelavet romkugle, men det kan i så fald være en idé at fryse dem ned, hvis du ikke når at spise dem alle inden for et par dage. 

ER DER ROM I ROMKUGLER?

Vi kan godt forstå, at mange bliver lidt forvirrede over navnet på romkuglen. For kan det virkelig passe, at der er rigtig rom i romkugler? Svaret er i de fleste tilfælde nej, for faktisk er der sjældent rom i romkugler. Det er derimod romessens/romaroma, der giver kagerne den lækre romagtige smag, der karakteriserer romkuglen. Har du en svaghed for den ”ægte vare”, kan du sagtens bruge rigtig rom. Til opskriften her anbefaler vi da 1-2 spsk. mørk rom. I den forbindelse bør du dog holde øje med, hvor mange romkugler børnene spiser, så de ikke pludselig ”falder i søvn”… 

HVOR LÆNGE KAN EN HJEMMELAVET ROMKUGLE HOLDE SIG?

Holdbarheden på en hjemmelavet romkugle afhænger lidt af, hvilke kager du bruger. Jo mere flødeskum, mousse og andre fugtige ingredienser, jo kortere holdbarhed. Hvis din romkugle-opskrift består af eksempelvis mørdejskager og muffins, altså det vi kalder tørre kager, kan de fint holde sig et par uger på køl, mens de fugtige kager såsom moussekager og flødeskumskager mindsker holdbarheden. Vil du derfor have glæde af dine romkugler i længere tid, og vil du være sikker på, at de stadig er gode, når du serverer dem et par dage efter, anbefaler vi dig at gå udenom de fugtige ingredienser. 

KAN JEG FRYSE ROMKUGLER NED?

Tanken om at skulle smide romkugler ud er næsten ikke til at holde ud. Men bare rolig. Du kan sagtens komme de hjemmelavede romkugler på frys, hvis du har lavet en stor portion, som ikke når at blive spist i tide. Vent blot med at trille dem i krymmel eller anden pynt, til lige inden de skal spises.

3 TIPS TIL ROMKUGLE-OPSKRIFTEN 

  1. Er din dej blevet for klistret, kan du tilføje lidt flormelis eller kakaopulver.
  2. Skal romkuglerne være ekstra luksuriøse? Prøv at dyppe dem i smeltet chokolade. Det giver det lækreste knæk, når chokoladen stivner. Du kan også komme Nutella i dejen eller lave en kerne af saltkaramel, der flyder ud ved første bid… mmm…
  3. Hvis du vil lave en sundere version af hjemmelavede romkugler, kan du ”snyde” og blot tilføje en smule romessens til daddelkugler – de er fyldt med nærende ingredienser som dadler og mandler. Find vores bedste opskrift på daddelkugler her!

DET KAN DU RULLE DINE ROMKUGLER I

I opskriften her skal romkuglerne trilles i kokosmel og krymmel, men der er også andre muligheder. Se bare her:

  • Kakaopulver
  • Finthakkede mandler eller andre nødder
  • Finthakket chokolade – f.eks. Daim eller Oreo
  • Frysetørret hindbær
  • Guldknas
  • Karamelliserede Rice Krispies
  • Knuste cornflakes – evt. chokoladeovertrukket

Velbekomme!


Måske du også kan li'