Helstegt rødspætte med kartofler og persillesauce
Den klassiske rødspætte med kartofler og persillesauce går aldrig af mode! Helstegte fisk bevarer saft og smag bedre, end hvis man steger en filet uden ben. Når man spiser en helstegt rødspætte, er det ikke spor svært at undgå benene, for kødet løsner sig let, når man løfter det af med bestikket.

31-60 min.
(0)
2. januar 2021 af Christine Bille NielsenFoto: Henrik Freek
Ingredienser
personer
- flåede rødspætter
- 4
- rugmel til panering
- 1 dl
- rapsolie til stegning
- 1 spsk.
- smør til stegning
- 1 spsk.
- citroner
- 1
Persillesauce
- mælk
- 5 dl
- hvedemel
- ½ dl
- salt
- peber
- sukker
- ¼ tsk.
- kruspersille
- 1 bundter
- citronsaft
- 1 tsk.
Til servering
- kogte kartofler
- 800 g
Sådan gør du
Rens rødspætten foroven. Der sidder lidt blod inde ved benet – skær det væk, og skyl med koldt vand. Dup rødspætterne for vand med køkkenrulle – de skal dog ikke være knastørre, for så kan melet ikke hænge fast.
Skær et lille snit i den øverste halvdel af fisken på begge sider. Så vil varmen fordeles mere jævnt under stegningen.
Hæld rugmel på en tallerken eller et fad. Vend fisken i melet, og tryk den godt ned, så det hænger fast på hele overfladen.
Varm rapsolie og smør op på en stor pande, og læg rødspætten på panden, når smørret er bruset af. Læg den øverste, hvælvede side af rødspætten nedad på panden først. Skru ned for varmen efter et par minutter, og lad fisken stege ved middelhøj varme i ca. 8 minutter.
Brug en lang paletkniv til at vende den om: Lad paletten glide ind fra halen og hele vejen ned i hovedenden parallelt med fiskenes rygrad. Hold på fisken med den anden hånd, så den ikke knækker.
Steg fisken 6-8 minutter på den anden side. Tjek forsigtigt med en lille kniv, at fileten kan slippe benet på det tykkeste sted. Tag rødspætten af panden med den lange paletkniv.
Persillesauce
Pisk mælk og mel sammen i en gryde. Bring det i kog under omrøring. Kog ved lavere varme i 5 minutter, og rør ofte.
Rør hakket persille i saucen, og kog i 2 minutter. Smag til med salt, peber og lidt sukker. Smag til med lidt citronsaft lige før servering.
Servér rødspætterne med persillesauce, kogte kartofler og evt. en sprød spidskålsalat.
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Vælg det ønskede antal stjerner