Fiskefrikadeller med tilbehør

11. maj 2022 af .

Foto: Nina Malling

Giv de klassiske fiskefrikadeller selskab med en frisk, farverig og mættende bulgursalat.

Ingredienser

Sådan gør du

Hak torskefileten fint i en kødhakker eller en foodprocessor. Rør torskekødet sammen med æg, mel, mælk, salt og peber. Sæt fiskefarsen i køleskabet.
Skyl bulguren i en sigte, og kog den efter anvisningen på pakken. Skyl den kogte bulgur i koldt vand, så den hurtigt køler af, og kom den i en skål.
Riv citronskallen fint, og pres saften af citronen. Tilsæt olie, citronsaft og citronskal, salt og peber samt finthakket dild og mynte.
Rens og snit forårsløg. Skær bolsjebeder og radiser i papirtynde skiver. Bland det i salaten.
Knæk bunden af aspargesene, og læg aspargesene i en ren køkkenvask. Hæld kogende vand over, så de blancheres.
Hæld derefter koldt vandt over, og skær dem i skiver. Bland aspargesskiver og feta i mundrette bidder i salaten.
Riv citronskallen fint, og pres saften af citronen. Rør cremefraiche sammen med citronskal og finthakket dild og mynte. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Form frikadeller af fiskefarsen, og steg dem i smør og/eller olie på en pande. Lad dem blive flot gyldne, før de vendes. Servér sammen med bulgursalat og urtedressing.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

En fiskefrikadelle-opskrift uden dikkedarer

En klassisk fiskefrikadelle fra fiskemanden smager herligt, og der er noget hyggeligt ved at snuppe én med i hånden, når du alligevel handler fisk. Men har du prøvet at lave fiskefrikadeller selv? Mad smager ofte bedre, når vi selv har brugt tid på at lave den, og fiskefrikadeller er ingen undtagelse.

Når du laver hjemmelavede fiskefrikadeller fra bunden, kan du helt selv justere fiskekød og -konsistens, saltbalance og stegeskorpe, mens du kan tilsætte alle de friske krydderurter, som dine smagsløg kalder på. Denne fiskefrikadelle-opskrift er klassisk og simpel, og derfor kan du nemt tilføje ekstra smagsgivere, hvis du har mod på det. 

Hvad består fiskefars og fiskefrikadeller egentlig af?

Fiskefrikadeller består af hakket eller blendet fiskekød, som ofte kommer fra en filet eller en loin. Når kødet er færdighakket, har vi den fiskefars, som fiskefrikadellerne skal formes af. Til traditionelle fiskefrikadeller bruges torskefilet, ligesom i sidens fiskefrikadelle-opskrift, men du kan altid peppe dellerne op ved at tilføje anden slags fisk. Tilsætter du eksempelvis laks, giver det en federe delle med en anderledes smag, end den du kender fra klassiske fiskefrikadeller. 

Torskefileterne til din fiskefars kan du købe i dit i supermarked såvel som hos fiskemanden. Køber du fileterne eller loinsene med skind, skal du huske at skære det fra, inden du hakker eller blender til fiskefars. Skal det være ekstra nemt, kan du også købe færdiglavet fiskefars fra køledisken. 

Prøv også: Opskrift på fiskefrikadeller med laks og fennikelsalat

Tips og tricks: Hvordan steger man fiskefrikadeller? 

Vi er flere, der stiller os selv spørgsmålet; ”hvordan steger man fiskefrikadeller til perfektion?” At lave mad er et håndværk, og det samme er det, når fiskefrikadellerne skal steges. Det betyder dog ikke, at det er en videnskab at stege fiskefrikadeller, for skriver du dig en ganske simpel formel bag øret, er det temmelig nemt at gå til. 

Det skal du være opmærksom på:

 • Det er vigtigt, at din fiskefars føles sej, når du rører den i enten hånden eller på en røremaskine. Det er farsens sejhed, der afgør, om fiskefrikadellen suger væske i stedet for at afgive den.
 • Vær gerne rundhåndet med salt og peber, og stil farsen på køl, når den er blevet sej. 

Hvordan steger man fiskefrikadeller?

 • Når din fiskefars har været i køleskab (gerne minimum 30 min.),tages den ud.
 • Opvarm nu en pande til middelhøj varme, og tilsæt neutral olie til panden. Det er vigtigt, at du ikke steger dine fiskefrikadeller for hårdt. De skal have god tid til at tilberede, og steges de for hårdt, vil ydersiden ofte brænde på, mens midten fortsat vil være rå.
 • Form nu, med en spiseske, fiskefrikadellerne til den ønskede størrelse. Pas på, at de ikke bliver for bastante, men størrelsen på fiskefrikadeller er en smagssag.
 • Tjek undervejs, hvornår stegeskorpen bliver lysebrun (ca. efter 4-5 min.),vend fiskefrikadellerne, og giv panden en gavmild klat smør, som fiskefarsen kan optage.
 • Mens fiskefrikadellen steger færdigt, kan du med en spiseske øse smør fra panden over fiskefrikadellen. Det er jo smørret, der gør’et. 

TIP: Det er olien, der giver stegeskorpen, og smørret, der giver smag til fiskefarsen. Derfor venter mange med at tilsætte smørret, til den første portion olie har givet farsen stegeskorpe.

Tilbehør til fiskefrikadeller

Når du skal planlægge dit tilbehør til fiskefrikadeller, kan du med fordel tænke over, hvad du normalvis ville servere til fisk eller kylling. Simple fiskefrikadeller af torsk passer til det meste, og en bulgursalat med en urtedressing, som denne side giver opskriften på, er et godt bud på friskt og sprødt tilbehør til fiskefrikadeller. Når du planlægger din menu, kan du med fordel sammensætte den efter følgende tretrinsraket: et protein (fiskefrikadeller),en salat og en dyppelse. For inspiration kan du udforske vores mange opskrifter på salater og opskrifter på sauce og dip. Så kan det ikke gå helt galt!

Fiskefrikadeller i nye klæder

Er du i det eksperimenterende hjørne, og synes du, at din fiskefrikadelle-opskrift kunne trænge til nyt liv? Så begiv dig ud i spændende nye smage og krydderurter, og oplev fiskefrikadellen på en helt ny måde.

Er du til det asiatiske køkken, kan du tilføje ingefær, koriander og chili til din fiskefars, men har du i højere grad en svaghed for det indiske køkken, kan du prøve kræfter med vores opskrift på fiskefrikadeller a la Indien. Befinder du dig allerbedst i det danske køkken og blandt nordiske smage, kan du nøjes med at give din fiskefrikadelle-opskrift selskab af citron og purløg. 

TIP: Riv gulerod, squash, sød kartoffel eller andet på et rivejern, og tilføj det til fiskefarsen inden, at frikadellerne steges. En både nem og velsmagende måde at få flere grøntsager ind i hverdagen. 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar