Indisk dahl

Her får du opskriften på en lækker indisk dahl med masser af smag fra både ingefær, kokosmælk, limefrugt og krydderier. De røde linser sikrer, at alle bliver mætte af den populære dahl.

Indisk dahl
0-30 min.

(25)

July 5, 2022 af Emma MartinyFoto: Nina Malling, Skovdal Nordic

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

SÅDAN LAVER DU DEN BEDSTE indiske DAHL

Der findes ikke én opskrift på dahl, der er den rigtige. En dahl kan nemlig både være tyk og tynd samt indeholde forskellige typer linser og krydderier. Dette er vores bedste opskrift på indisk dahl med kokosmælk og røde linser, som er en favorit, hvis aftensmaden skal være vegetarisk.

Her får du tips til at lave den bedste dahl samt ideer til og forskellige opskrifter på den indiske dahl.

Hvad er dahl?

Den krydrerede dahl er en indisk, vegetarisk gryderet, som er fyldt med mættende grøntsager, sunde linser og varme krydderier. Dahl er en rigtig simreret, der har konsistens som en suppe eller grød og serveres dampende varm. Det gør dahl til ægte comfortfood på en grå efterårs- eller vinterdag. Men vi kan sagtens spise den året rundt!

Opskriften på dahl kan variere, men grundopskriften består af røde linser, hakkede tomater og masser af krydderier. De simple ingredienser gør dahl til en nem og billig hverdagsret, som samtidig er fuld af smag. Dahl er som udgangspunkt vegetarisk og derfor også en lækker, mættende ret, hvis du vil skære ned på kødet.

Hvad er forskellen på dahl, dhal, daal og dal?

Den eneste forskel er stavemåden. Den indiske linseret kan staves på forskellige måder. Dal er det indiske og engelske navn for retten, hvor vi i Danmark bruger en af de tre andre stavemåder. Dal betyder oversat bare bælgfrugter. Helt specifikt referer navnet til flækkede bælgfrugter, som røde linser netop er.

Sådan får du god smag i din dahl

Den velkendte dahl-smag fås ved at krydre linseretten med hvidløg, ingefær, gurkemeje, stødt spidskommen og stødt koriander. Linserne koges her i tomatsauce og kokosmælk, der giver en smagfuld og cremet ret.

Du kan godt tilsætte flere hakkede tomater og undlade kokosmælken, hvis du hellere vil det. Så bliver retten knap så cremet, men stadig lækker.

Denne dahl er lidt tyk i det, men hvis du ønsker en tyndere variant, kan du tilsætte flere hakkede tomater, mere kokosmælk, bouillon eller fløde.

Har du ikke røde linser, kan du eksperimentere med andre typer linser, f.eks.belugalinser. Du kan også lave dahl med grønne linser eller endda med gule flækærter. Grønne linser giver dahl et lidt andet udtryk i både farve og konsistens, da de grønne linser holder bedre på formen end røde linser, der letter bliver udkogte.

Tilbehør til dahl

I denne opskrift serveres retten med færdigkøbte naanbrød og en klat græsk youghurt, ristede kokosflager og frisk koriander på toppen. Er du ikke så vild med smagen af koriander, kan du også bruge andre friske krydderurter såsom persille eller mynte til at give et friskt tvist. Det er også rigtig lækkert at toppe dahl med saltede mandler.

Traditionelt serveres retten med raita, som er en indisk dressing bestående af yoghurt, agurk, hvidløg, koriander og spidskommen. Det er nemt at lave både hjemmelavet raita og hjemmebagt naan, så hvis du har lidt ekstra tid, gør det blot tilbehøret til din dahl ekstra lækkert! Du kan finde vores opskrift på raita og hjemmelavet naan her.

Nogle serverer også ris til, men det er ikke nødvendigt, da linserne mætter godt.

Se også: Opskrift på hjemmelavet indisk naanbrød

Dahl med grøntsager

Ønsker du en mere fyldig dahl, kan du tilsætte flere grøntsager. Stykker af blomkål, gulerødder, græskar, peberfrugter, søde kartofler, spinat og lignende er gode i en dahl.


Måske du også kan li'