Varme hveder

Traditionen tro skal der varme hveder på bordet til store bededag, som altid falder den fjerde fredag efter påske. I gammel tid købte man hvederne til at varme eller riste dagen efter, så bageren i lighed med alle andre kunne holde fri på bededagen. I dag er det ren hjemmebagt hygge, og hurra for det.

Bemærk: Hævetid: I alt 3 timer.

Ingredienser

Udstyr

en lille bradepande, 35 x 25 cm

Sådan gør du

Opløs gæren i mælken. Rør smør, æg, sukker, kanel, kardemomme, salt og det meste af melet i.
Ælt dejen grundigt med hænderne eller i en røremaskine i ca. 10 minutter, til den er glat og blank. Tilsæt evt. mere mel, hvis dejen er meget klistret.
Dæk skålen med et rent, fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
Hæld dejen ud på køkkenbordet, og vej den af i stykker a 80 g (brug en køkkenvægt, så stykkerne bliver præcis lige store). Form dejstykkerne til ensartede, runde boller.
Læg bagepapir i bradepanden, og fordel bollerne i bradepanden med et par cm imellem, så der er plads til, at de kan hæve sammen. Dæk bradepanden med et viskestykke, og lad bollerne hæve et lunt sted i 2 timer.
Varm ovnen op til 200°. Bag bollerne i ovnen i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte, og afkøl dem på en rist.
Pisk smørret luftigt med en elpisker i en skål. Vend ahornsirup, kanel, vaniljepulver og flagesalt i smørret.
Anret ahornsmørret i en serveringsskål, og sæt det på køl, til det er helt koldt.
Flæk bollerne, og rist dem gyldne på en brødrister. Servér dem med det kolde ahornsmør.

Tip!

Bollerne kan sagtens bages dagen i forvejen, så du blot behøver at riste dem, lige før de skal serveres.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 15. maj 2019

Opskrift:

Fotograf: Columbus Leth