Varm kartoffelsalat

Denne klassiske varme kartoffelsalat er dejligt cremet og frisk. Perfekt tilbehør til en grillpølse eller frikadeller, men også en glimrende base for en måltidssalat, hvis du tilsætter f.eks. halverede cherrytomater og letdampet broccoli eller blomkål.

Varm kartoffelsalat
0-30 min.

(6)

May 17, 2022 af Line Holt NielsenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Salaten smager ekstra godt, hvis den laves med aspargeskartofler, som har en delikat nøddeagtig smag. Kartoflens struktur giver kartoffelsalaten en godt balanceret konsistens med tilpas bid og tilpas blødhed.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Gammeldags kartoffelsalat

De fleste kender en klassisk kold kartoffelsalat, men den varme udgave er mindst lige så lækker, og den kan endda spises året rundt. Servér den f.eks. til stegte pølser eller gammeldags frikadeller.

Opskrift på varm kartoffelsalat med eddike 

Måske tænker du, hvorfor kartoflerne skal koges i vand, sukker og eddike. Men det er der en rigtig god grund til. Når du mikser eddike og sukker i vandet, så får kartoffelsalaten en perfekt balance mellem syre og sødme. Sur og sød sammen giver kartoflerne en helt bestemt smag, som gør en varm kartoffelsalat helt klassisk. Så endelig ikke udelad eddiken!

Hvad spiser man til varm kartoffelsalat?

Pølser, gerne røde. Mange forbinder måske røde pølser og varm kartoffelsalat med barndommens hurtigretter. Så hvis du skal gå ned af barndommens gade, så er det helt klart røde pølser du skal gå efter. Du kan bruge spise kartoffelsalaten til stegte og kogte pølser. Den varme kartoffelsalat er også en meget alsidig spise, og kan derfor sagtens serveres sammen med frikadeller, medister, skinke eller hvad du end lyster. 

Sådan kan du variere opskriften på varm kartoffelsalat

  1. Tilsæt fløde. Skal kartoffelsalaten være endnu mere cremet, kan du prøve at lave den varme kartoffelsalat med fløde i. Fløden giver retten et nyk op på syndighedsskalaen, men det gør den også ekstra lækker. 
  2. Brug rødløg. Skift de almindelige løg ud med rødløg, så kommer der lidt mere farve på retten. Rødløg smager ofte mere sødt og mindre intenst end almindelige løg. Du kan også sylte rødløgene og tilsætte dem til allersidst. 
  3. Gør den tysk. Tag smagsløgene en tur over grænsen til det tyske, hvor den varme kartoffelsalat, i en lidt anden udgave, serveres til rigtig mange retter. Kendetegnet for den tyske kartoffelsalat er en sur-sød dressing, som kartoflerne trækker smag fra. I en tysk varm kartoffelsalat er der ofte bacon eller skinke i selve kartoffelsalaten.
  4. Brug sennep. Giv kartoffelsalaten lidt mere karakter ved at tilføje sennep. Du kan lave en dressing af olivenolie, æblecidereddike og sennep, som du blander i de kogte kartofler. Du kan også nøjes med bare at dyppe kartoflerne i lidt sennep på tallerkenen.
  5. Creme fraiche. Hvis du synes, at fløde er lige til den tunge side, kan du også prøve at tilføje lidt creme fraiche til den færdige kartoffelsalat. Det gør den dejligt cremet og rund, uden at være lige så tung som fløden. 

Undgå madspild

Varm kartoffelsalat er en genial ret, når det kommer til madspild. Har du en rest kartofler fra gårsdagens måltid, kan du bruge dem i denne ret. Spring trin 1 over, skær de kogte kartofler i skiver eller tern, og lad dem stege med på panden, så de bliver varme. 

Måske du også kan li'