Klejner med citronskal og kardemomme

Glem alt om industrifremstillede klejner, som ikke er værd at spise. Rigtige klejner koger man selv i en stor gryde med vegetabilsk fedt – et hyggeligt projekt, der straks spreder autentisk julestemning.

Bemærk: Hviletid på køl: 1 time.

Ingredienser

Sådan gør du

Bland hvedemel, kardemomme, citronskal, sukker og hjortetaksalt sammen i en skål. Skær smørret i små tern, og smuldr det i melblandingen. Tilsæt æg og fløde, og ælt dejen sammen, til den er glat. Pak dejen ind i køkkenfilm, og læg den i køleskabet i 1 time.
Del dejen i 2 halvdele, og rul den ud med en kagerulle på et meldrysset bord i ca. 2 mm’s tykkelse. Skær dejen i 4 cm brede strimler med en klejnespore (du kan også bare skære med en almindelig kniv – det betyder ikke så meget for klejnernes udseende, om kanten er rillet efter klejnesporen). Skær strimlerne i harlekintern i 8 cm’s længde.
Skær et lille hul i midten af hvert dejstykke på den lange led.
Drej den ene ende af dejen forsigtigt igennem hullet, træk lidt i den, og form klejnen.
Varm palmin op i en stor gryde. Læg et lille stykke dej ned i gryden for at se, om palminen har den rette temperatur. Fedtet skal syde og boble omkring dejen, men må aldrig blive så varmt, at det ryger. Læg ca. 6 klejner ad gangen i den varme palmin, og lad dem koge, til de er gyldenbrune på begge sider.
Tag klejnerne op af fedtet med en hulske, og lad dem dryppe af på fedtsugende papir lagt dobbelt på et fad. Opbevar de helt afkølede klejner i en lufttæt beholder eller kagedåse.

Tip!

Klejner smager allerbedst, når de lige er lavet. Derfor kan det være en god idé at bage en mindre portion ad gangen og opbevare resten af dejen i fryseren, indtil de skal koges. Palminen kan hældes igennem en sigte efter brug og opbevares på køl, så den kan anvendes flere gange.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 1. juni 2018

Opskrift:

Fotograf: Henrik Freek