Norske klejner

Norske klejner er ikke det samme som almindelige klejner. De er større, blødere, bagt med gær og spises ofte med glasur eller flormelis på.

Norske klejner
31-60 min.

(5)

November 4, 2022 af Cecilie SvenssonFoto: Stine Christiansen

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Se også: Klassisk opskrift på klejner

Norske klejner opskrift

Ingen jul uden store norske klejner. Den norske klejne minder lidt om en donut, da det er en gærdej, men det smager af nordisk jul. Det er en smagssag, om man er til norske klejner med citronglasur eller med flormelis. Få flere tips til opskriften herunder

Glasur til norske klejner

Glasur eller flormelis? Ja, det er et spørgsmål, som deler vandene. Hvis du helst vil have dem med flormelis, drysser du blot flormelis (gennem en si) over dine norske klejner.

Vil du gerne have dine norske klejner med citronglasur, blander du blot flormelis, 2 spsk. Citronsaft fra en økologisk citron og tilføjer evt. en dråbe gul frugtfarve. Frugtfarven kan undlades, men den giver det klassiske look til dine klejner.

Har du ikke gul frugtfarve, kan du rive lidt citronskal i glasuren, så man kan se, at det er en citronglasur – og så giver det også et ekstra tvist til dine norske klejner.

Forskellen på norske klejner og almindelige klejner er, at norske klejner er lavet på gærdej. 

Er norske klejner overhovedet fra Norge?

Norske klejner er, på trods af navnet, ikke fra Norge. Klejnen burde faktisk hedde ”danske klejner”, da den faktisk ikke kan findes længere nord på. Nogle steder kaldes norske klejner for ”bondeklejner”.

Sådan opbevarer du norske klejner

Når klejnerne er kølet helt af, skal de opbevares i en lufttæt beholder såsom en kagedåse.

Hvor længe holder norske klejner?

Norske klejner smager fantastisk, når de er friskbagte – men de bliver desværre lidt tørre, når de gemmes. De kommer ikke til at smage dårligt, men de får en anden konsistens.

Måske du også kan li'