Norske klejner

4. november 2022 af .

Foto: Stine Christiansen

Norske klejner er ikke det samme som almindelige klejner. De er større, blødere, bagt med gær og spises ofte med glasur eller flormelis på.

Ingredienser

Sådan gør du

Smelt smørret, tilsæt vandet, og opløs gæren heri. Riv skallen af citronen. Tilsæt æg, sukker, salt, vaniljesukker, kardemomme og citronskal, og rør det sammen.
Kom hvedemel i blandingen lidt ad gangen – den må ikke blive for tør. Ælt dejen til en blank og smidig dej – gerne på maskine med dejkrog – og lad den hæve tildækket i 45-60 minutter, til den har dobbelt størrelse.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på ca. 10 x 40 cm med en tykkelse på ½ cm. Skær rektanglet i 10 strimler a 4 cm’s bredde, og skær et snit på ca. 7 cm på langs i midten af hver strimmel.
Vrid strimlerne til klejner ved at trække den ene ende af strimlen igennem snittet i midten og ud på den anden side. Læg de vredne klejner på bordet, og dæk dem med et fugtigt, opvredet klæde.
Varm ca. 1 liter olie op i en lille gryde med høje kanter. Olien skal være omkring 175-180° – tjek med et stegetermometer, eller kom en lille terning franskbrød i olien. Bliver den gyldenbrun i løbet af 1 minut, er olien klar.
Kog klejnerne i den varme olie 2-3 stykker ad gangen. Klejnerne skal koge et par minutter på hver side og vendes undervejs, så de bliver fint gyldne og brune.
Lad klejnerne dryppe af på et stykke køkkenrulle, mens de køler af. Drys med flormelis, og servér dem, mens de er lune og friskbagte, så er de allerbedst.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Se også: Klassisk opskrift på klejner

Norske klejner opskrift

Ingen jul uden store norske klejner. Den norske klejne minder lidt om en donut, da det er en gærdej, men det smager af nordisk jul. Det er en smagssag, om man er til norske klejner med citronglasur eller med flormelis. Få flere tips til opskriften herunder

Glasur til norske klejner

Glasur eller flormelis? Ja, det er et spørgsmål, som deler vandene. Hvis du helst vil have dem med flormelis, drysser du blot flormelis (gennem en si) over dine norske klejner.

Vil du gerne have dine norske klejner med citronglasur, blander du blot flormelis, 2 spsk. Citronsaft fra en økologisk citron og tilføjer evt. en dråbe gul frugtfarve. Frugtfarven kan undlades, men den giver det klassiske look til dine klejner.

Har du ikke gul frugtfarve, kan du rive lidt citronskal i glasuren, så man kan se, at det er en citronglasur – og så giver det også et ekstra tvist til dine norske klejner.

Forskellen på norske klejner og almindelige klejner er, at norske klejner er lavet på gærdej. 

Er norske klejner overhovedet fra Norge?

Norske klejner er, på trods af navnet, ikke fra Norge. Klejnen burde faktisk hedde ”danske klejner”, da den faktisk ikke kan findes længere nord på. Nogle steder kaldes norske klejner for ”bondeklejner”.

Sådan opbevarer du norske klejner

Når klejnerne er kølet helt af, skal de opbevares i en lufttæt beholder såsom en kagedåse.

Hvor længe holder norske klejner?

Norske klejner smager fantastisk, når de er friskbagte – men de bliver desværre lidt tørre, når de gemmes. De kommer ikke til at smage dårligt, men de får en anden konsistens.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar