Gammeldags klejner

17. november 2022 af .

Foto: Carina KrĂĽger

Hvis du skal julebage, er gammeldags klejner obligatoriske! De er indbegrebet af klassisk dansk jul og hører sig til på ethvert julekagefad. Denne opskrift er med et dejligt strejf af citron.

Ingredienser

Sådan gør du

Riv skallen af citronen. Rør æg og sukker sammen med citronskal. Bland det bløde smør i massen, og rør, til dejen bliver sej.
Bland mel, hjortetaksalt og kardemomme i dejen, og saml dejen med fløden. Ælt den igennem, og lad den derefter hvile koldt i 1 time.
Rul dejen ud i ca. 5 mm’s tykkelse, og skær dejen ud i ruder på 4 x 8 cm. Skær et snit i hver, og vrid klejnerne ved at trække den ene ende af kagen halvvejs igennem snittet.
Varm olien op i en gryde. Olien har den rette temperatur, når den syder omkring træenden af en tændstik.
Kog klejnerne i olien, til de er gyldne, og lad dem køle af på et stykke fedtsugende papir. Drys klejnerne med en blanding af kanel og flormelis, og servér.

Tip!

Klejnedejen må ikke være fyldt med overskydende mel, da det branker under stegningen. Rul evt. dejen ud mellem to stykker bagepapir i stedet for på et meldrysset bord, eller børst det overskydende mel af med en bagepensel, inden klejnerne vrides.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Tips og tricks til opskriften på klejner

De sprøde klejner koges i olie, så de får en perfekt sprød og fedtet overflade. Mhm, det er smagen af jul! Herunder guider vi dig igennem processen, så du kan blive klejne-mester.

Hvordan vrider man klejner?

Har du ikke en klejnespore, kan du sagtens bare bruge en almindelig kniv til at skære dejen ud i ruder. Se herunder trin for trin, hvordan du laver klejner eller brug videoen ovenover som guide.

Hvilken olie bruges til kogning af klejner?

Oprindeligt brugte man svinefedt til kogning af klejner, men mange bruger også palmin. Palmin er bleget og renset kokosolie, som stammer fra kokospalmen. Vær dog opmærksom på, om du køber et certifikeret produkt, der ikke belaster miljøet. Alternativt kan du bruge kokosolie eller en hvilken som helst smagsneutral olie. Det kan være solsikkeolie, rapsolie eller vindruekerneolie. 

Se også: Flere opskrifter på julesmåkager

Hvorfor bliver mine klejner bløde?

Når du koger klejner, skal du lade dem køle af på et stykke fedtsugende papir, så de ikke bliver bløde. Opbevar dem derefter i en tætlukket kagedåse, men læg dem først derned, når de er kølet helt af. 


Hvordan opbevarer man bedst klejner?

Læg klejnerne i en lufttæt beholder, f.eks. en kagedåse. Lukker dåsen ikke helt tæt, kan du ligge et stykke bagepapir imellem dåsen og låget. Læg evt. en sukkerknald eller et stykke brød i dåsen, som kan suge overskydende fugt.

Se også: Opskrift på kandiserede æbler

Hvad betyder ordet klejner?

Ordet ”klejner” kommer fra det tyske ord ”klein”, som på dansk oversættes til ”lille”. Og det passer jo meget godt til den lille julesmåkage, som dog er stor i smagen! 

Hvad er Danmarks ældste julekage?

Tja, måske du allerede har gættet det. Danmarks ældste julekage er klejner, der kan spores helt tilbage til middelalderen. Selvom mange tror, at pebernødder snupper førstepladsen, når det handler om Danmarks ældste julekage, kan pebernødden faktisk ”kun” spores tilbage til 15-1600-tallet, mens jødekager og brunkager først blev en del af danskernes bevidsthed, da komfuret kom i 1800-tallet og blev en del af mange danske køkkener. Klejner, derimod, skulle man ikke bruge et komfur for at lave – nej, de kunne laves over åben ild, og det var da også sådan, at man dengang fik klejner i kagedåsen. 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar