Klassisk julemiddag med andesteg

Endelig er det tid til årets store julemiddag. De helt store overraskelser gemmer sig under træet og ikke i menuen, der jo helst skal være, som den plejer. Velbekomme og glædelig jul!

Bemærk: Du kan sagtens stege og partere anden dagen før. Du kan også snitte rødkålen til den syltede rødkål samt koge og pille kartoflerne til de brunede kartofler. Så skal du ikke stresse i køkkenet juleaften.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200°. Gnid anden med salt indvendigt og udvendigt. Læg anden på en rist over en bradepande, og steg den i ovnen i 30 minutter. Skru ovnen ned til 175°, og steg anden i yderligere i ca. 90 minutter. Hæld vand over den hvert 20. minut. Tjek, om anden er færdigstegt ved at prikke ved lårene med en skarp kniv. Hvis kødsaften er helt klar, er anden færdigstegt.
Tag anden ud af ovnen, og lad den hvile et par minutter. Skær den i 8-10 stykker. Hæld stegeskyen fra bradepanden i en skål, skum for fedt, og gem både sky og fedt til saucen. Hvis du steger anden dagen før, så læg andestykkerne i et ovnfast fad, dæk med husholdningsfilm, og sæt fadet på køl. Når andestykkerne skal serveres, behøver du nu blot at varme dem op i en 175° varm ovn i ca. 35 minutter.
Skyl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i både. Pil løgene, og skær dem i tynde både. Bland svesker og rødvin i en skål. Smelt lidt smør i en gryde, og steg æbler og løg. Krydr med timian, salt og peber.
Når æblerne er let møre, men stadig har bid, tilsættes svesker, rødvin og sukker. Varm kompotten godt igennem, og smag evt. til med mere salt og peber. Drys evt. med frisk timian før servering.
Kog kartoflerne i letsaltet vand i ca. 15 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra kartoflerne, og lad dem køle let af. Pil skrællen af dem, og opbevar dem på køl, til de skal bruges. Kartoflerne kan sagtens koges og pilles dagen i forvejen.
Smelt sukkeret på en stor pande uden at røre i det – først ved kraftig varme i 2 minutter og derefter ved jævn varme. Tilsæt smør, og vend forsigtigt rundt i blandingen. Skyl de kogte kartofler med koldt vand, og hæld dem på panden. Lad dem simre i sukkermassen i ca. 10 minutter. Vend rundt i dem flere gange, så sukkermassen fordeler sig jævnt på kartoflerne.
Snit rødkålen helt fint. Varm smørret op i en stor gryde eller på en dyb pande, og tilsæt alle krydderierne. Steg rødkålen i smør og krydderier i 2-3 minutter. Hæld æbleeddike ved, og vend godt rundt.
Skyl appelsinerne, og skær dem i kvarte. Pres lidt af saften fra appelsinstykkerne ud over rødkålen, og læg dem derefter ned i rødkålen. Smag evt. rødkålen til med mere salt, sukker og peber. Varm den godt igennem, og servér den lun.
Smelt sukkeret i en gryde, til det er gyldent – undgå at røre i det. Hæld eddike og portvin i gryden, og lad det koge ind til ca. halvdelen. Tilsæt andefond og stegesky fra andestegen, og varm saucen igennem. Rør fløde i, og lad saucen simre i et par minutter. Tilsæt nogle dråber madkulør, hvis saucen er meget lys.
Læg en varmefast tallerken over gryden, og lad andefedtet smelte på tallerkenen. Rør det smeltede andefedt sammen med hvedemelet i en skål, så du får en sammenhængende melbolle. Pisk melbollen i saucen med et piskeris, så den bliver jævn og blank. Smag saucen til med sukker, salt og peber.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 14. november 2018

Opskrift:

Fotograf: Columbus Leth